Cikkek
 

INTERJÚ

ÜSD A BURZSUJT!

BESZÉLGETÉS SZABÓ TAMÁSSAL,
A BALOLDALI FRONT - KOMMUNISTA IFJUSÁGI SZÖVETSÉG ELNÖKÉVEL



Fiatalember, aki a tisztességet választotta a vagyon helyett. Becsületes, mert szerinte ez alapvető érték, az esélyegyenlőséghez, az igazsághoz és igen, a kommunizmushoz hasonlóan. Szabó Tamás, a Baloldali Front újraválasztott elnöke nem tagadja: ütné a burzsujt! Nem azért, mert szeretné, azért, mert lassan nincsen más lehetősége.

Újra téged választottak a Front elnökének. Miért?

– Dolgoztunk. Vidéken és a fővárosban is. Új szervezetek alakultak, egyre többen szimpatizálnak a Baloldali Fronttal. S ami nagyon fontos: sok helyütt önálló ötletekkel álltak elő a srácok. A szó jó értelmében véve ők hajszolták bele az újabb és hatásosabb akciókba az országos vezetést.

– Ki az utcára?

– Utcára és mindenhova, ahol tenni lehet. Bárhová, ahol az emberek megértik, hogy értük akarunk tenni. Budapesten voltak a közelmúltban időközi választások. Ki ragasszon plakátot, ki menjen kopogtatócédulát gyűjteni, ha nem a Front? Az a fontos, hogy ezek ne alkalmankénti akciók legyenek. A Munkáspárt, az ifjúsági szervezet szórólapjait mindig és mindenhol osztani kell. Nagyon nehéz munka ez, időt, szabadidőt vesz el. De pontosan ezért vagyunk kommunisták!

– Szabadság?

– Azért küzdünk! De komolyra fordítva a szót: a párt lapja fegyver, hasznos és működőképes eszköz, amivel embereket lehet megnyerni. A Baloldali Frontban nem lehetőség, hanem kötelesség, hogy mindenki előfizessen A Szabadságra. S az újságot nem csak nézegetni kell! Ha úgy tetszik, még az olvasás sem elég! Tovább kell adni, ha kell, meg kell magyarázni az igazságunkat! Mindenütt!

– Mindenütt? A Munkáspárt EU-listáján a negyedik vagy…

– Tisztázzuk az elején: számunkra rossz dolognak tartom az Európai Uniót. Azonban – ha már Magyarország a tagja – a képviselőknek a magyar érdekekért kellene harcolni, a magyar munkásosztály, parasztság, a magyar nemzet boldogulásáért kellene küzdeniük. De nem ezt teszik! Lásd a szőlőkivágásokat, a gyümölcsfák irtását, a tej- és hústermelés ellehetetlenítését és sok mást – felsorolni is hátborzongató. Látjuk a fényes eredményt! Ha ott lennék, mindenekelőtt hazám érdekeit képviselném, mert magyar politikus nem harcolhat az idegen tőkések további gyarapodásáért!

– Lendületes. Ez hozott a mozgalomba is?

– Az eltökéltségem nem személyes ambícióról szól. Nagypapám sokat beszélgetett velem a munkásmozgalom harcairól, a Szovjetunió történetéről. Viszonylag korán kezdtem marxista-leninista irodalmat olvasni. Ezzel a kommunista indíttatással kerültem Egerbe, a főiskolára, ahol Kovács Balázs azzal keresett fel, hogy szeretnék megalakítani Egerben a Baloldali Frontot. Addig nem ismert engem, de megtudta, hogy kommunista vagyok. Csupán két hetet igényelt, hogy megalakuljon az egri szervezet. 2008-ban újjáalakítottuk a pártszervezetet is. Ma már valós, országos KISZ-szervezetről beszélhetünk. S még így is nagyon sok a munka előttünk!

– Mit szoktál olvasni? Milyen filmeket szeretsz?

– A Szabadságot rendszeresen olvasom, de más pártok lapjait is megnézem az Interneten, mert nem is adnék, nem is futná rá a pénz. Ha kikapcsolódásra vágyom, a Dűne-sorozatot veszem kézbe. Komoly olvasmányaim a marxizmus-leninizmus klasszikusaiból tevődnek össze és az azokhoz kapcsolódó kiadványokból. Jelenleg Robert Servicestől egy új Lenin-életrajzot olvasok. Nagy elkeseredésemre, amilyen magas volt a könyv ára, a színvonala olyan alacsony. Oroszország szakértőjének tartja magát a brit történész, és úgy ír egy kommunista emberről, hogy azt sem tudja, mi a kommunizmus… Filmek közül elsősorban a történelmi filmeket kedvelem, a hamisítástól megmenekült darabokat, de szívesen megnézem a Bujtor-filmeket vagy a sci-fit is.

– Ha találkoznál az aranyhallal, mi lenne a három kívánságod?

– Mivel nagyon szeretek horgászni, van rá esélyem, hogy kifogjam (nevet). Először is világosodjanak meg az emberek, hogy kimászhassanak ebből az erkölcsi és képzettségi fertőből, ebből a rendkívül alacsony színvonalú életből. Jöjjenek rá, hogy melyek az igazi értékek az életben, és ne higgyenek az agyoncsépelt hazugságoknak, amelyektől mostanában hangos ország-világ. Ha ez az első kívánságom teljesül maradéktalanul, akkor nincs több kívánságom.