Aktuális Cikkek
 

MOZGALOM

GE Hungary: ezrek kerülhetnek utcára

A GE Hungary szakszervezeti vezetői sajtótájékoztatót tartottak, amelyen leszögezték: minden törvényes eszközt igénybe vesznek, hogy megakadályozzák a magyarországi gyártás megszüntetését, a munkahelyek felszámolását. Céljaik elérése érdekében, ha szükséges, demonstrációt, sztrájkot is tartanak – emelték ki.
 Selmeczy György, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének titkára rámutatott: a magyarországi fényforrásgyártás megszüntetésével közvetlenül ötezer munkahely kerül veszélybe, de a beszállítókat is hozzávéve akár tízezer dolgozó is elveszítheti állását. Mivel még végleges döntés nincs, a szakszervezetek szeretnék elérni, hogy a hazai fényforrásgyártás, ha nem is a korábbi módon, de valamilyen formában fennmaradjon. Ismerve a GE döntési rendszerét, az amerikai cég globális igazgatóságaihoz, együttesen négy döntési szinthez fordultak levélben – közölte a szakszervezeti titkár.
 Augusztus végéig szeretnék a tárgyalásokat megkezdeni a vezetőkkel, nem törekszenek konfrontációra, a munkahelyek megőrzése a cél – hangsúlyozták a szakszervezeti vezetők. ilakoltatások

 

Ha ma nem, holnap rúgnak ki!

Augusztus elején érkezett a hír, hogy a General Electric Hungary Zrt. magyarországi vállalata nagyarányú elbocsátást tervez. Márciusban a cég már átállt a négynapos munkahétre, bezárta néhány részlegét és meghúzta a nadrágszíjat. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal információi szerint a GE 654 124 066 forintnyi állami támogatást kapott három hónapra 7784 dolgozója foglalkoztatásához. Ezt a pénzt egy amerikai cég kapta, és véletlenül sem egy magyar! Magyar adóforintokból! Persze, minek jött ide? De tényleg, miért nem maradt otthon, hiszen a Tungsram világszínvonalú termékeket gyártott. Tudjuk, miért: mert a tőkések egymás kezére játszanak, s a profit nagy dolog! Na meg az olcsó munkaerő!
 Azt mondják, hogy október 4-ig nem lesz leépítés, mert akkor vissza kell fizetni a támogatást kamatostul. Október 5. után mindenkit simán ki lehet tenni az utcára. Semmit sem kell visszafizetniük! Futhatnak a jenkik a magyar melós pénzével. Az a „néhány” milliócska sem a tőkések vagyonából került kifizetésre, hanem népünk véres verítékkel megtermelt pénzéből.
 A GE ma több, mint tízezer dolgozót foglalkoztat nyolc – két budapesti, váci, hajdúböszörményi, ózdi, zalaegerszegi, kisvárdai és nagykanizsai – gyárában.
 A cég viheti a pénzt, bezárhatja összes gyárát. Mindenképp megéri neki. A magyar dolgozó sorsa kit érdekel? Az éhes nagykutyák pontosan tudják, hogy mit akarnak, de kifizetődőbb a zavarosban halászni, bizonytalanságban, kétségek közt tartani a munkásokat, a családokat. A dolgozók pedig általában kivárnak. Várják a szakszervezet vacakolását, ahelyett, hogy odacsapnának vasöklükkel a fényes íróasztalokra. Ugyanis az ilyen hírek mindig igaznak bizonyultak. A következmények pedig – számos példa van rá – tragikusak.
 A Munkáspárt az egyetlen ma az országban, amely támogatja a dolgozók érdekeit. Ott vagyunk a gyár előtt, mikor kell. Továbbra is ott leszünk
!

Sztrájkoljon a MÁV?

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) továbbra sem támogat csoportos létszámleépítést a MÁV-nál és az érdekeltségi körébe tartozó vállalkozásoknál – mondta Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke annak kapcsán, hogy pénteken kezdeményezésükre rendkívüli Vasutas Érdekegyeztető Tanács (VÉT) ülést tartottak.
 Bárány Balázs elmondta, hogy azért kezdeményezték a rendkívüli VÉT-ülést, mert a MÁV különböző hivatalos közléseiből azt számolták ki, hogy az idén ezer főre kiterjedő létszámleépítés várható a társaságok különböző részlegeinél. A VDSZSZ alelnökének tájékoztatása szerint az ülésen a munkáltató nem adott egyértelmű választ felvetésükre, ami – szerinte – annak is betudható, hogy még nincs elfogadott kormánydöntés a MÁV átalakításáról. A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a tárgyalásokat, konzultációkat tovább folytatják a munkáltatóval a létszámleépítés témájában is. Szerinte a MÁV nem tartja be a szakszervezetekkel kötött foglalkoztatáspolitikai megállapodást, mert a fejlesztések révén felszabaduló munkaerőnek meghatározott feltételek alapján munkakört kell felajánlania.
 Bárány Balázs nyomatékosította, hogy a VDSZSZ szerint nincs helye további elbocsátásnak munkáltatói érdek mentén a vasúttársaságoknál és az érdekeltségi körükbe tartozó vállalatoknál. Utalt arra, hogy VDSZSZ-nek érvényben lévő sztrájkfelhívása van, amelyben ez a követelés is szerepel, így bármikor sztrájkba lehet lépni.