Cikkek
 

VÉLEMÉNY

Iskolakezdés válság idején

Ahogyan hirtelen kitört az iskolai szünidő, úgy egyre gyorsabban közeledik az iskolakezdés is. Persze, ez a dolgok rendje. Várja ezt már diák és pedagógus egyaránt. Valaminek a kezdete, mindent lehet újra, tiszta lappal kezdeni. Csak a szülő várja ezt egyre nagyobb szorongással…

Nehéz időket élünk. Sok, egyre több a nélkülöző közöttünk. Rémisztően nő Magyarországon a gyermekszegénység. Ennek konkrét okai vannak. Emlékezetes, hogy Gyurcsány Ferenc azzal a propagandával rukkolt elő megválasztásakor, hogy hazánkban a legnagyobb gond a gyermekszegénység. Igazi baloldali szöveg. Nem úgy, mint Orbáné, aki azt rikácsolja, hogy legyünk magyarok, sportcsarnokot minden faluba, a vállalkozó legyen sok pénzzel bíró gazda. Nem ezeket harsogta Gyurcsány. A leendő legaljasabb miniszterelnök a nép aljából kiáltott. Csak az a baj, hogy hazudott. Keze nyomán az ország egy része belehalt az elvonásokba, mások utcára kerültek. Az iskolák tucatjait bezárták. Kissé amerikás lett Magyarország. Maffiával, leszámolásokkal, csillogó fogú politikusokkal.
 A magyar nép szülői nem ilyenek. Nekik minden nap korán kell kelni, minden nap gondot jelent a bevásárlás, és minden nap rettegnek a holnaptól. A szeptember pedig a legriasztóbbak egyike. Szeretne az ember a gyermekeinek mindent megadni, még azt is, ami saját gyermekkorának nem adatott meg. Idén sok szomorú arcot fogunk látni. Szülőket, kisdiákokat. Meg nagydiákokat is. Azokat, akik a nyáron dolgozni akartak volna, nem fesztiválozni. Egyrészt, mert nem volt miből, másrészt, mert nagyon fontos a számítógép, Internet, könyvek megléte az egyetemistának. Van választék a munkavállalók – azaz a munkanélküliek – közül. Ismerős, cimbora, valakinek a valakije kap állást. Bárki megcsinálná, de hát a komaság az komaság.
  A családokon ütött Bajnai a legnagyobbat. Elvették a közszférában a 13. havi bért, a nyugdíjkorhatárt 65 évre emelik, a lakástámogatásokat felfüggesztik, a gyed és a gyes mértékét csökkentik. A tankönyvtámogatást megszüntetik, a családi pótlék összegét 2 évre befagyasztják. Ezt érteni lehet. El kell venni. Azt nem érti a magyar ember, hogy a luxusautókkal szaladgálók nyakára miért nem lépnek rá az úri talpukkal?! Egyszerű: mert ők is azok. Bajnai, Orbán, Navracsics, Lendvai. Bűnözők és hazugok. Ha majd az igazságszolgáltatást nem lehet megvenni, akkor ezek börtönbe kerülnek. Reméljük, addig nem sok iskolakezdést kell még elszomorkodnunk.
 A válságok el szoktak múlni. Persze, nem maguktól, hanem a jótékony kezeléstől és az egymás iránti szolidaritástól. Jelenleg nincs összefogás Magyarországon. Majd lesz. Nemsokára kéz kezet fog, kezdve az utca rideg hidegétől, egészen a bársonyos irodákig. Jön szeptember és jön az ősz. Jön a tél is. Aki kint lesz az utcán, harcolni fog. Elsősorban a hideggel. Azonban egyre több ember a pokolra fogja kívánni ezt a rablóbandát. Harcolni fognak a saját érdekükért. Tudjuk kik a bűnösök, már csak a büntetés hiányzik.

KATÓ TAMÁS

Egy hét az Ilka utcában,
ha az óra értelmesen pereg…

A KB-határozattal összhangban komolyan vettük, hogy nyáron készülni kell a politikai idényre. Gondolkodtunk, olvastunk, vitatkoztunk, terveztünk, szerveztünk. Minden napra jutott feladat.

Hétfőn Nagy László elvtársunkat elkísértük feleségének utolsó útjára. Dolgos kis csapatunk az Ilkában folytatta: készül a választási feladatterv, szerveztük az új kenyér kínálást  augusztus 19-re.
 Kedden elhoztuk a Baross utcából a választási alap gyűjtésére szólító leveleket. Hajdú Józseffel, a kiemelt választókerületi jelöltünkkel közösen tovább tárgyaltuk a választási feladattervünket, az idő sürget, hiszen csütörtökön el kell juttatnunk az újsággal együtt a kibővített régió elnökségi ülésünk résztvevőihez.
 Szerdán elkészült a feladatterv. A levelek és a feladattervek egy borítékba kerülnek, hogy az újságos „futárok”, a bizalmik eljuttathassák a címzettekhez.
 Csengetnek a bejárati ajtónknál. Csak idegen lehet, hiszen mindenki más tudja, hogy nyitva van. Az ajtóban egy idős úr jelenik meg. Belgiumból érkeztem – kezdi mondókáját – én tagja vagyok „A Szabadság” klubnak, de már régen nincs lehetőségem hozzájutni az újsághoz. Rövid beszélgetésünk után úgy távozott, hogy felkeres még bennünket, amíg itt tartózkodik, de most elrendezi egy évre az „újság-kérdést”. Nálunk befizette a 12 havi támogatást, s csekken befizeti a postázás költségét is A Szabadság Alapítvány számlájára.
 Csütörtök minden héten a heti 72 újság támogatóinkhoz való eljuttatásának napja. Megint csöngetnek. Ismét ismeretlen érkezik. Ezúttal egy hölgy, aki a Kádár-évfordulós – Zuglói Lapokban közzétett – hirdetésünk nyomán keresi velünk a kapcsolatot. Újsággal távozott. Augusztus 19-én, vörös blúzban már velünk ünnepelt. Ha csak ennyi volt a hozadéka hirdetésünknek, már megérte!
 Ráadásul még egy ilyen munkás héten is jutott időnk Annákat, Anikót és Ilonkát köszönteni.

BARÁTH ÉVA

 

Júdáspénz

Augusztus 20-án a miniszterelnök előterjesztésére kitüntetéseket adott át Sólyom László. A kitüntetettek között van Lux Elvira, Buda Béla és más tudósok, művészek. Emberek, akik jó szolgálatot tettek a magyar népnek és a világnak. Persze a kitüntetettek krémje avas, a hab szalmonellás. A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével húsz év eltelte után hódoltak a rendszerváltás nyertesei Németh Miklós előtt, aki izgalommal várta, hogy mikor köszönik meg neki a szabadrablás előtt megnyitott utat. Megköszönték. Többedszer. Kezdetnek jó volt az EBRD alelnöki széke, szerény javadalmazásért.
 Karióti Júdás 30 ezüstöt – egy rabszolga árát – kapta a főtanácsostól Jézus elárulásáért, akit felesége kényszerített az aljas cselekedetre. (Keserűen emlékezünk Gorbacsov és Pinochet feleségére, a kígyókra, akiknek kebléből az árulás mérge szökkent nyomorult népük felé).
 Ma nem ér 30 ezüstöt egy szabad szolga. Ma egy ezüstöt sem érsz!
 Németh Miklósnak és társainak felelőssége óriási, a magyar nemzet ellen jóvátehetetlenül elkövette az árulást és utat nyitott a nép kifosztása, a haza eladása irányában.
 Egyike azoknak, akiket kárhoztathatunk a jelenlegi embertelen állapotokért. Igenis, felelős a munkanélküliségért, a kilakoltatásokért, a többszázezer éhező gyermekért.
 Szándékosan vagy meggondolatlanságból lett áruló? Ma már egyértelmű, hogy Németh Miklós régóta fűrészelte a fát a magyar nép alatt, és a szocializmus ügye helyett a multinacionális tőkét szolgálta. Mikor köszönjük meg neki?

FOGARASI ZSUZSANNA