Aktuális Cikkek
 

MAGYARORSZÁG

LEFEJEZTÉK A SZAKSZERVEZETET

Jogellenes sztrájk szervezése miatt huszonkilenc dolgozóját rendkívüli felmondással elküldte a munkáltató, míg a kézbesítők munkabeszüntetésében részt vevő mintegy 120 dolgozót írásbeli figyelmeztetésben részesítette. A Kézbesítők Szakszervezetének felhívására 2009. december 22-én mintegy 150, december 23-án pedig 100 kézbesítő nem vette fel a munkát. Az elbocsátottak között nem csak a sztrájkbizottság vezetői – így Gilicze Attila, a Munkáspárt elnökségének tagja – vannak, hanem olyanok is, akik ebben az időben szabadságon voltak. Nem maguktól mentek, a Posta küldte őket – ugyanis a vállalatnál a dolgozó szabadsága egy részéről nem dönthet szabadon.

A helyi postavezetők a felmondást és a figyelmeztetést egy hete csütörtökön adták át az érintetteknek. A döntést „arányosnak és jogszerűnek” tartja a Magyar Posta, amely a jövőben is „kész együttműködni a szakszervezettel”. Kár, hogy lépésével gyakorlatilag lefejezte a érdekvédőket.

A szakszervezet elbocsátott vezetői most a munkaügyi bírósághoz fordulnak. Hasonló ügyben született már legfelső fokon is olyan ítélet, amely végül a szakszervezeteknek adott igazat. A Liga szakszervezet szerint a Posta egyértelművé kívánja tenni, hogy nem tűri a munkavállalók ellentmondását, és azt üzeni a dolgozóknak, hogy hasonló megtorlásra számíthatnak bármilyen akció tervezésekor.

A hasonló helyzetben lévő BKV dolgozók szakszervezetének szóvivője, Nemes Gábor szerint az elmúlt napok történéseit államilag intézményesített megfélemlítésnek nevezte. Felháborító és visszautasítandó, hogy rendkívüli elbocsátásokkal mondanak fel dolgozóknak, ez ellen a szakszervezetek mindent be fognak vetni. A héten a Munkáspárt a szakszervezetekkel együtt tiltakozott a Posta székháza előtt.

Sztrájkra fel!

Ahhoz, hogy valaki sztrájkolni kezdjen, nem kell szakszervezeti tagnak lennie. Ha minimum 10 ember összeáll a gazdasági és szociális érdekeik biztosításának érdekében (ahogy a sztrájktörvény írja), akkor legális a munkabeszüntetésük. Társadalmi szervezetnek minősül a tömörülésük. Kijelölik azt a személyt, aki tárgyal majd a nevükben, képviseli a véleményüket. Egyetlen munkavállaló azonban nem sztrájkolhat: ez kizárólag kollektív jog. A meglévő sztrájkfelhíváshoz azonban már az egyének is csatlakozhatnak.

A jogszerű sztrájkban résztvevő dolgozókkal szemben a munkabeszüntetés befejezését célzó kényszerítő eszközökkel nem lehet fellépni. Tehát nem fenyegetheti a munkaadó kirúgással a dolgozót azért, mert részt vesz benne. A sztrájk befejezése utáni „megtorlás”, esetleges elbocsátás esetén a Munkaügyi Bíróság elé lehet vinni az ügyet. Ha azonban a sztrájkot a munkaügyi bíróság jogerősen is jogszerűtlennek mondja ki, akkor a munkaadó rendkívüli felmondással elküldheti a munkabeszüntetésben részt vett dolgozóit.

VÉDJÜK MEG A POSTAI KÉZBESÍTŐKET!

A Magyar Kommunista Munkáspárt Elnöksége elítéli a Magyar Posta döntését arról, hogy a decemberi sztrájkban való részvételért 29 postai kézbesítőt azonnali hatállyal elbocsátott.

A Magyar Posta vezetői – ahelyett, hogy tisztességes bért fizetnének a postásoknak, és részesedét adnának a dolgozóknak a vállalati ingatlanok eladásából származó milliókból – megfélemlítik a postai dolgozókat. Arra törekednek, hogy lefejezzék a Kézbesítők Szakszervezetét, amely a legkövetkezetesebben áll ki a postai dolgozók érdekeiért, és ezzel együtt ellehetetlenítsék a szakszervezetek harcát a postai intézményekben.

A Munkáspárt üdvözli, hogy a Liga Szakszervezetek támogatásukról biztosították a kézbesítőket. A Munkáspárt hasonló szolidaritásra hívja fel a többi szakszervezetet is, valamennyi szervezett dolgozót. Ha ma eltűrjük a kézbesítők, a BKV buszvezetők megfélemlítését, holnap megfélemlítenek minden dolgozó embert. Védjük meg a kézbesítőket!

A Munkáspárt nem hallgathat arról, hogy a Kézbesítők Szakszervezetének utcára tett vezetői között van Gilicze Attila is, aki egyben a Munkáspárt Elnökségének tagja. Az eset példátlan, soha korábban nem történt ilyen megtorló intézkedés egy munkáspárti politikus ellen sem.

Magyar Kommunista Munkáspárt

Az EGIS gyógyszergyárnál szórólapoztunk

Múlt pénteken kora reggel a kőbányai Egis Nyrt. bejárata előtt dolgozott a lelkes kommunista brigád. Sajnos itt is megtapasztalhattuk, hogy erősen csökkent a dolgozók létszáma. Többségük valószínűleg pont ezért vette szívesen kézbe a munkáspárti propaganda kiadványt. Az emberek előbb-utóbb rájönnek a kapitalizmus álságos voltára, és nyitott szemmel és szívvel keresik az igaz szót, a jövőbe vezető gondolatot. Biztonsági őrök jelentek meg a kapu előtt, és megkértek, hogy menjünk át a túloldalra, mert a bejárat előtt tilos a politikai tevékenység. A sötétben mégis sokan elfogadták a választási programunkat, még további újságot is kértek.