Aktuális Cikkek
 

MAGYARORSZÁG

Hozzák haza a magyar katonákat!

Az Afganisztánban folyó háború és Magyarország részvétele ellen tiltakoztak szerdán a Munkáspárt budapesti önkormányzati képviselő-jelöltjei a Honvédelmi Minisztérium épülete előtt.

Hozzák haza a magyar katonákat, Ma­gyar­ország lépjen ki az afganisztáni háborúból! – hangoztatták a szónokok, Thürmer Gyula pártelnök, Hajdú József és Kőszeginé Benedek Anna képviselőjelöltek.

Idegen érdekekért harcolunk, Magyarország mondja fel NATO-tagságát, kiáltsa ki semlegességét! – hangzott el a követelések között.

Ezt nem csak a Munkáspárt akarja. Az elmúlt hetekben sorra járták a párt aktivistái a házakat országszerte, bekopogtattak és megkérdezték az embereket: mi a véleményük a kormányról, az országról, a munkahelyteremtésről, jó irányba halad-e az ország.

S igen, megkérdezzük arról is, hogy milyen a magyar külpolitika. Van-e keresnivalónk Afganisztánban?

A magyarok többségének válasza: Magyarország nem akar háborút!

Magyarország békét akar! A magyarok többsége nem kér abból, hogy magyar embereket, magyar pénzt, magyar eszközöket, hogy a magyar becsületet áldozzanak fel Afganisztánban.

Nem hallgathatunk erről! Amikor a Munkáspárt elindult a választásokon azt vállalta, hogy, mint eddig mindenkor, most is igazat mond mindenben. Ezt teszi Afganisztán esetében is.

Ne hallgassunk a hazugságokra, ne engedjük, hogy megtévesszenek minket! Attól, hogy Afganisztán messze van, még háború folyik ott.

Öldöklés egy olyan országban, amelynek sorsához nekünk semmilyen érdekünk nem fűződik. Magyarország lakossága előtt eltitkolják ezt a háborút. Nem mondják meg, mi történik Afganisztánba. Nem mondják el, hogy már most harcoló alakulatok vannak Afganisztánban.

A hadügyminiszter ne az amerikai nagykövetet vigye Afganisztánba, hanem nekünk számoljon be mindenről, a magyar nép képviselőit – ne csak azokat, akik lihegnek a NATO mellett, hanem akik ellenzik a háborút, így munkáspártiakat is – vigye el Afganisztánba, mutassa meg, ténylegesen mit csinálnak ott a magyar katonák!

Nem akarjuk kockáztatni a saját életünket, nem akarjuk kockáztatni Magyarország biztonságát, nem akarunk terrorveszély hazánkban. Mert előbb vagy utóbb ide fognak jönni, s visszacsapnak azok, akikhez nekünk igazából semmilyen közünk nincs, és nem is lehet. Magyarországon eddig nem volt terrorveszély, de a jelek szerint valamire készülnek. Mi másért találták volna ki most az úgynevezett terrorelhárító központot?!

Soha nem kérdezték meg a magyar embereket, hogy akarunk-e hadakozni! Nem kérdezték meg, hogy egyetértünk-e azzal, hogy a világ másik végén afgán törzsekkel, afgán emberekkel harcoljunk!

Ne hagyjuk, hogy továbbra is becsapjanak bennünket! Jugoszlávia, Irak, Afganisztán! Elég volt! Jöjjünk haza Afganisztánból, s soha többet ne hagyjuk magunkat idegen érdekekért háborúba rángatni!

Ezt követeli a Munkáspárt!

Ez az ország, a magyar emberek érdeke!

Thürmer Gyula: semmi keresnivalónk Afganisztánban

Afganisztán, koránégetés, venezuelai és magyar önkormányzati választások. A Hírextra nevű internetes hírportál többek között ezekről kérdezte a Munkáspárt elnökét.

Az alábbiakban a Thürmer Gyulával készített interjúból idézünk.

 – Szükség van magyar részvételre Afganisztánban. Mit gondol erről?

– A mi határozott véleményünk az, hogy semmi keresnivalónk Afganisztánban. Soha nem is volt, nincs, és nem is lesz. Egyre több honfitárunk hal meg a semmiért. Értelmetlenül költi a magyar kormány a százmilliárdokat. Haza kell hozni a magyar katonákat, és ki kell vonulnunk az afganisztáni háborúból. Nem mi lennénk az elsők. Ezt az afgán háborút nem is lehet katonai erővel bírni. Hiába küld a NATO oda még több ezer katonát, ha nem egyeznek meg politikailag az ottani törzsekkel, akkor ott soha nem lesz megbékélés.

– Hamarosan Venezuelába utazik. Mit csinál a dél-amerikai országban?

– A Venezuelai Bolivári Köztársaság Nemzeti Választási Hivatala – ez olyan, mint nálunk az Országos Választási Bizottság – nemzetközi megfigyelőket hív meg a szeptemberi választásokra. Ennek keretében szóltak nekem is.

– Nyilván képben van az ottani eseményekről.

– Venezuela példája mindenképp érdekes. Az elmúlt esztendők azt mutatták, hogy a népnek van közvetlen beleszólása a politika irányításába – ezt az akaratot hivatott kifejezni a szeptember 26-i választás is. A népi erők – a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt, élén Hugo Chavézzel, a Venezuelai Kommunista Párt és egyéb szövetségeseik – szeretnének nagy többséget szerezni a parlamentben. De mint tudjuk, ezen a választáson az ellenzék is indul, mégpedig a média jelentős támogatásával. A meccs nem lefutott, nem kétséges, hogy az úgynevezett Bolivári Forradalom folytatódni fog.

– Még egy külpolitikai téma: a Facebookon több bejegyzésben is kikelt az amerikai Korán-égetők ellen.

– Ez több okból is fontos a számomra. Egyrészt nem lehet úgy tenni, mintha az iszlám egy kicsike kis vallás lenne. Igenis egy világvallás, melyet jelentős államok tekintenek hivatalos vallásuknak. Az iszlámot ért sérelmek előbb-utóbb megjelennek a nemzetközi politikában, amire az iszlám államok – jogosan – negatívan reagálnak, növekszik a politikai, netán a katonai feszültség. A másik, hogy  egy kultúrált, civilizált világban szeretnénk élni, ahol nem illik egyik vallásnak sem belerúgni a másikba. Mi is zokon vennénk, ha a Bibliát nyilvánosan elégetnék Teherán utcáin. Ugyanígy zokon veszik ők is. Ráadásul van még egy apró, de nem elhanyagolandó tényező: Magyarországon is létezik hivatalosan bejegyzett iszlám egyház. Így tehát többszörösen sem lehet a Korán-égetés mellett csak úgy szó nélkül elmenni.

– Mit tud egy kis párt innen Magyarországról tenni az ügy érdekében?

– Arra biztatjuk a magyar kormányt, hogy tegyen hivatalos lépéseket, ítélje el ezeket a terveket – ebben egyébként nem lesz egyedül, hiszen például Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Ashton asszony az Európai Unió nevében is elítélte. Meg kellene szólalni a magyar politikának is. Mindemellett biztatjuk a hazai szellemi élet képviselőit is, hogy ne csak a Dalai Láma mellett emeljék fel a hangjukat, hanem néha akkor is, amikor egyesek ilyen civilizációs háborúkat akarnak folytatni.

– Beszéljünk egy kicsit belpolitikai témákról is, hiszen nem csak Venezuelában lesz a közeljövőben választás.

– Igen, az önkormányzati választáson ott lesz a Magyar Kommunista Munkáspárt is. Jelen vagyunk. Ahogy nézem a Választási Bizottság listáit, az ötödik politikai párt vagyunk a jelöltek számát tekintve. Ez nem rossz. Sajnos azonban az új kormány megtette azt, hogy a mostani verseny előtt megváltoztatta a szabályokat. Olyan nehéz lett a cédulagyűjtés, hogy néhány nagy párt kivételével mindenkinek nehezére esik. Rövidebb idő alatt többet kellett összeszedni. Ez jó a gazdagoknak, de nem jó a szegényeknek.

Jó néhány nagy pártnak, de abszolút nem jó a kicsiknek. Ez egy antidemokratikus döntés, de mit csináljunk, nem a miénk a labda, nem mi határozzuk meg a játékszabályokat. Így is több mint kétszáz jelöltje van a Mun­kás­pártnak, köztük öt polgármesterjelölt. Olyan városokban, mint Salgótarján vagy Ózd lehet munkáspárti polgármesterjelöltre szavazni, ez pedig nem kis fegyvertény.

Dr. Hende Csaba Úrnak
a Magyar Köztársaság
honvédelmi miniszterének

Budapest

Miniszter Úr!

Mi, a Magyar Kommunista Munkáspárt tagjai, akik - budapesti választóink bizalmából - a Munkáspárt jelöltjeiként indulhatunk a 2010. évi önkormányzati választásokon, nem hallgathatunk tovább. Mi itt élünk, itt dolgozunk, ismerjük a fővárosunkban élő embereket. Nem hallgathatunk arról, hogy az embereket egyre inkább aggasztja az Afganisztánban folyó háború, és különösen Magyarország részvétele.

A budapesti emberek egyre jobban érzik, hogy háborúban vagyunk. Nem az számít, hogy hol folyik a háború, hanem maga a háború ténye. A budapestiek idősebb nemzedékei nem egy háborút megéltek már. Aggódnak, félnek, mert tudják: a sok helyi háborúból lesz nagy háború, világégés. Afganisztán messze van, de csak idő kérdése, hogy a háború mikor éri el határainkat. Nem akarunk háborút, sem kicsit, sem nagyot, nem akarjuk kockáztatni életünket, sokat szenvedett országunk, gyermekeink, unokáink jövőjét.

Ez a háború nem a mi háborúnk! A budapestieket el lehet némítani, de nem lehet becsapni. Tudják és tudjuk, hogy egy nagyhatalom, az Egyesült Államok mellett léptünk be ebbe a háborúba. Tudják és tudjuk, hogy az afgán hegyekben semmiféle magyar nemzeti érdek nincs. Amerika világhatalmi érdekeiért adjuk oda katonáinkat, pénzünket, sőt becsületünket. Elegünk volt az idegen érdekekért folytatott háborúból! Elegünk van az USA-ból! Elegünk van az értelmetlen emberi és anyagi áldozatokból. Követeljük, hogy a magyar kormány tegyen meg mindent a háború befejezéséért, az afgán kérdés politikai rendezéséért!

A budapestiek tudják, ki a felelős azért, hogy Magyarország részt vesz ebben a mocskos kalandban. Az elmúlt nyolc évben az MSZP vezette kormányok feküdtek le az amerikai érdekeknek, és a Fidesz sem mondott nemet. Most, amikor a Fidesz került hatalomra, a háborúra szavaz, és kész újabb katonákat Afganisztánba küldeni. Erről nem volt szó az Önök választási ígéreteiben! Erre nem terjed ki semmiféle nemzeti együttműködés! Követeljük, hogy a kormány hívja haza a magyar katonákat! Követeljük, hogy Magyarország lépjen ki az afganisztáni háborúból!

Mi, budapestiek nem felejtjük el, hogy amióta beléptünk a NATO-ba, Magyarország szinte folyamatosan háborúban van valakivel. Emlékezünk, hogy két héttel hazánk NATO-csatlakozása után az amerikai repülők a magyar légteret, magyar repülőteret is használva bombáikkal pusztították Jugoszlávia népét. Nem felejtjük el, hogy belekényszerítettek bennünket az Irak elleni háborúba, bár tudtuk, hogy nincsenek és soha nem is voltak tömegpusztító fegyverek. Nem csak az amerikai és az angol közvéleményt csapták be szemérmetlen módon, hanem bennünket, magyarokat is.

Mi, a Munkáspárt fővárosi képviselő-jelöltjei sok ezer budapestivel együtt valljuk: Magyarország csak akkor lesz igazából biztonságban, csak akkor valósíthatja meg nemzeti érdekeit, ha kimarad mindenfajta háborúból és katonai szövetségből. Követeljük, hogy Magyarország lépjen ki a NATO-ból, kiáltsuk ki az ország semlegességét!

Mi, munkáspártiak építeni, gazdagítani akarjuk Budapestet és hazánkat. A háborúra költött milliárdokból munkahelyeket akarunk létrehozni, iskolákat akarunk építeni, egészséges életkörülményeket akarunk teremteni.

Választ várunk Miniszter Úrtól, választ várunk a magyar kormánytól!

Budapest, 2010. szeptember 15.

A Munkáspárt budapesti képviselőjelöltjei nevében

Dr. Thürmer Gyula      Kőszeginé Benedek Anna         Dr. Hajdú József