Aktuális Cikkek
 

MAGYARORSZÁG

EGYMÁSRA HAZUDIK AZ MSZP ÉS A FIDESZ



Az MSZP és a Fidesz is a nyugdíjas szavazatok megszerzésébe kezdett, miközben magukat az idős embereket semmibe veszik. Forint milliárdokba kerülő kampányukból eddig ez derült ki: mindkét párt lényegében elismerte, hogy rövidesen legalább 69 év lesz a nyugdíjkorhatár, s nem szándékoznak sem nyugdíjat emelni, sem visszahozni a 13. havit.

     Nyugdíjgarancia! A Fidesz mindent megígér, visszaadja, amit az MSZP elvett, s nem fognak csökkenni a nyugdíjak.
    Nyugdíjkatasztrófa! A Magyar Szocialista Párt azzal riogat, hogy a Fidesz mindent elvesz a nyugdíjasoktól.

    Mi igaz mindebből? Szinte semmi!

    Nézzük a tényeket!

    A hazugságzuhatagot a szocialisták kezdték, 1 millió 700 ezer nyugdíjas háztartásba juttatták el propagandaanyagukat. A röplapok „véletlenül” a nyugdíjakkal együtt érkeztek, az állami kézben lévő Magyar Posta így értelmezi az esélyegyenlőséget. A Fidesz levelei a napokban érkeztek 1 millió 600 ezer háztartásba. Címlistával „természetesen” egyik párt sem rendelkezik, és ez még nem is választási kampány, csak tájékoztatás. Az érdekes indoklás szerint ez azért kell, mert így az erre szánt pénzt nem kell kampányköltségként elszámolni.

    Ha ez nem lenne elég, a héten az MSZP és a Fidesz is aláírásgyűjtésbe kezdett. Ez nyíltan is a választási kampány része, meg aztán így jól elő is tudják készíteni kopogtatócédula-gyűjtő hadjáratukat. Fizetett aktivistáik tízezrei jelennek meg az utcán, indulnak meg csöngetni a lakásokba.

    Az MSZP azt kérdezi a választóktól: egyetértenek-e azzal, hogy ne lehessen 70 évre emelni az alapnyugdíj kifizetésének korhatárát; hogy ne valósulhasson meg az az elképzelés, amely 15-20 százalékkal csökkentené az újonnan nyugdíjba vonulók öregségi nyugdíját; továbbá, hogy az éves nyugdíjemelést a jelenlegi rendszerben számolják ki, azaz megfelelő mértékű gazdasági növekedés esetén a nyugdíjakat az inflációt meghaladó mértékben kelljen emelni.

    A Fidesz is hasonló tartalmú íveken kéri az emberek véleményét. Ezek szerint az akció keretében egyebek közt azt kérdezik majd: egyetértenek-e azzal, hogy ne emelkedjen 70 évre a nyugdíjkorhatár, hogy ne csökkenjen 15-20 százalékkal az újonnan nyugdíjba vonulók nyugdíja, valamint, hogy ne lehessen privatizálni a nyugdíjpénztárakat.

    Sokat ígérő és egyben egymást vádoló kérdések, ugye? Mi derül ki belőlük?

    Egy: az MSZP és a Fidesz sem akarja 70 év fölé emelni a nyugdíjkorhatárt. Ez jó, de a kérdéssel egyben mindketten elismerik, hogy – mondjuk 69 évig – minden további nélkül emelnének.

    Kettő: az MSZP kiadná az állam ellenőrzése alól a nyugdíjpénztárakat, azaz a kórházak mintájára lényegében privatizálná azokat. A pénztárak hatalmas vagyona (2100 milliárd forint) szabad prédává válna a befektetők számára.

    Három: egyik párt sem számol nyugdíj-emeléssel, és nem akarja visszaadni a 13. havit.

    Négy: a svéd, illetve svájci nyugdíjmodellekkel való dobálózás csak propaganda, igazából mind az MSZP, mind a Fidesz a nyugdíjak reálértékének befagyasztásával számol. Azaz, ha emelkednek is a nyugdíjak, nem fognak évről-évre többet érni.

    Ez a lényeg. Minden egyéb csak olcsó és ócska kampányhazugság, hogy a 3 millió nyugdíjas szavazó voksát megszerezzék, vagy legalábbis arra bírják az idősöket, hogy otthon maradjanak a választásokon.

    Ne higgyünk nekik, ne hallgassunk rájuk! A Munkáspárt nem csak a dolgozókért, a korábbi dolgozókért, a nyugdíjasokért is küzd!

Mit tett a Fidesz?

1. Megváltoztatta a nyugdíjszámítás szabályait: 19 ezer forinttal csökkent a nyugdíj.

2. 1999-ben a tervezett inflációhoz és tervezett bérnövekedéshez igazította a nyugdíjemelést.

3. Nem szavazta meg a 13. havi nyugdíjat.

 

Mit tett az MSZP?

1. Felemelte a nyugdíjkorhatárt 65 évre.

2. Először 2009-ben megnyirbálta, majd idén eltörölte a 13. havi nyugdíjat.

3. Elhalasztotta a nyugdíjkorrekciót, megszüntette a fűtéstámogatást is.