Aktuális Cikkek
 

KÜLFÖLD

Milliós francia óriássztrájk

Egy hónapon belül negyedik alkalommal tartottak kedden országos sztrájknapot Franciaországban a kormány nyugdíjreform-tervezete ellen, s ezúttal a gimnazisták és az egyetemisták is csatlakoztak a megmozduláshoz.
 

A nap folyamán 244 városban tartottak utcai felvonulásokat, összesen több millióan vonultak az utcákra. Egyes szektorokban, elsősorban a közlekedésben határozatlan időre meghirdetett munkabeszüntetés akár szombatig is eltarthat, amikor is újabb utcai felvonulást szerveznek a szakszervezetek. A vasutasok a korábbiakhoz hasonló arányban vettek részt a megmozdulásban: megközelítőleg negyven százalékuk sztrájkolt. Franciaország 12 olajfinomítójából kedden a Totalhoz tartozó hatban teljesen leállt a termelés és további négy is csatlakozott a munkabeszüntetéshez. Marseille kikötőjének energiaszállítókat fogadó termináljain már két hete sztrájkolnak a kikötői dolgozók. Jelenleg 85 olaj-, illetve gázszállító hajó várakozik a tengeren. A Franciaországhoz tartozó Korzika szigetére elvileg a marseille-i kikötőből hajókon szállítják az üzemanyagot, de azok a sztrájk miatt nem tudnak elindulni, ezért a szigetet az átmeneti üzemanyaghiány miatt már napok óta Olaszországból látják el olajjal. Franciaország 4302 középiskolájából délelőtt háromszázban csatlakoztak a diákok a tiltakozó megmozduláshoz. A tanároknak a szakszervezetek szerint 45-48 százaléka nem tartotta meg az óráit, a tárca szerint csak húsz százalékuk sztrájkolt. A postásoknak a korábbi megmozdulásokhoz hasonlóan mintegy ötöde csatlakozott a munkabeszüntetéshez. A tiltakozás tárgyát képező nyugdíjreform tervezetét a nemzetgyűlés már elfogadta, a szenátusban a héten zárul le róla a vita, de a nyugdíjkorhatár emelését előíró, leginkább vitatott passzust hétfőn este elfogadták a szenátorok. A törvényről várhatóan még a hónap vége előtt végszavazást tart a parlament. A tiltakozási hullám nyomására Nicolas Sarkozy francia államfő múlt csütörtökön a legalább három gyereket, illetve fogyatékosokat nevelő nőknek kisebb engedményeket tett a mandátuma legfőbb ügyének tekintett nyugdíjreformban, de a legfontosabb elemein továbbra sem hajlandó változtatni.

A csomag egyik legfontosabb intézkedése a nyugdíjkorhatár fokozatos felemelése 60-ról 62 évre, valamint a közszférában dolgozók járulékának és a magas jövedelmek adójának egyszázalékos növelése. Ezenkívül a teljes összegű nyugdíj a jelenlegi 65 helyett ezentúl 67 évtől jár majd, vagy 41 és fél év munkaviszony után. A felmérések szerint a franciák jelentős része támogatja a tiltakozási hullámot: 69 százalékuk egyetért a szakszervezetek követeléseivel, 66 százalékuk pedig azt is támogatja, hogy határozatlan idejű sztrájkkal próbálják meg a munkavállalók tárgyalóasztalhoz kényszeríteni a kormányt a reform esetleges visszavonása érdekében.