Aktuális Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

Hétből-hét

Mit gondol a Munkáspárt?

 

 

Rövid hírek-rövid kommentárok

1.  Ismét kemény kritikával illette a magyarországi bankadót Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója a Financial Times-nak adott interjújában. „Elégedetlenek vagyunk a túlzott bankadó miatt, szükségtelen lépés” – mondta Treichl. A bankár ugyanakkor nem lát semmilyen körülményt, amely mellett kivonulnának Magyarországról – hisz Magyarország az Erste „hazai piaca”, így „többféle módon is meg fogjuk mutatni, hogy nem tehetnek meg mindent velünk”.

Munkáspárt: Az utolsó mondaton a hangsúly. Az Erste-főnök egy másodpercig sem titkolja, hogy a kormány által kiszabott bankadót az ügyfelekkel fogják megfizettetni. Treichl úr mást is mond: egyértelművé teszi, hogy ez az utolsó hasonló „trükkje” az Orbán-kormánynak, többet a nemzetközi bankvilág nem tűr el. Ezt mondja a bankvezér. Aki erre egy szót sem mond, az a magyar kormány. A bankadó bevezetése jó és szükséges lépés volt, azonban továbbra sem világos, hogy miképp érik el Orbánék, hogy ne a lakosságon hajtsák be az extrasarcot. Hallgat a kormány abban is, hogy a deviza-hitelesek megsegítése miképp befolyásolja a bankadót. S ez nagyon nagy baj. Még mindig nincs szó állami bankról…

2.  Öt taggal létrejött a médiatanács, amely az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogutódja. A magyar médiát ellenőrző testület négy tagját a Fidesz jelölte, egyet pedig személyesen, miniszterelnökként Orbán Viktor.

Munkáspárt: Tetszett volna másképp kormányozni, s akkor nem szavaznak ennyien a Fideszre, hogy ezt most megtehesse! – üzenjük a liberális és szocialista demokrácia-féltőknek. A Fidesznek meg azt, hogy más a hatalommal élni, mint visszaélni. Mint ahogy a mai igazság szót is csak egy betű különbözteti meg a holnapi gazságtól. S ha így lesz, azon nem változtat az sem, ha minden tévében ugyanazt szajkózzák majd.

3. Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Geréb Ágnest. A bábát azután vették őrizetbe, miután egy budai otthonba kiérkező mentők élesztettek újra egy újszülöttet.

Munkáspárt: A hazai törvények szerint minden kismamának joga van eldönteni, hogy kórházban, vagy otthon, bába segítségével hozza világra gyermekét. Minden nőgyógyász és okleveles bába – így Geréb Ágnes is – hangsúlyozottan felhívja az anyukák és apukák figyelmét az otthon szülés lehetséges veszélyeire. Több ezer esetben a bábák remekül teljesítettek. Geréb Ágnes valamiért reflektorfénybe került. Hozzon végre valaki valódi számokat a kórházakból és a bábás szülésekről! Ha a számok igazolják, tiltsák be a bábák működését, de ha nem, elég a boszorkány-perekből!

4.  Patthelyzet alakult ki Kiskunfélegyházán a Transelektro Ganz-Röck gyárában: az Alstom megkísérli elszállítani az általa megrendelt munkákat, de a gyárban sztrájkoló munkások miatt ez nem valósul meg.

Munkáspárt: Szokatlan Magyarországon, hogy a munkás tesz is valamit érdekei védelmében, ráadásul azt szervezetten teszi. Kiskunfélegyházán hosszú hónapok óta nem fizettek bért, mit kellett volna tennie a dolgozónak? Az MSZP-ben azt mondják, forduljanak bírósághoz, majd az igazat ad neki. Mi azt mondjuk, hogy ebben a rendszerben csak az a dolgozóé, amit kiharcol. Ha a tőkés visszaél helyzetével, a munkás csapjon az asztalra!

5.  Gyurcsány Ferenc szerint nem új pártot kell létrehozni az MSZP-ből, hanem a meglévőt kell „kinyitni”; ehhez azonban politikai, erkölcsi, valamint szervezeti és irányítási fordulat szükséges.

Munkáspárt: A magyar közélet tragikomédiája, hogy Gyurcsány Ferenc még mindig hozzá tartozik. Gyurcsányék nyolc éves kormányzásukkal nem csak Magyarországot és az MSZP-t tették tönkre, hanem lejáratták a baloldalt is. Az MSZP menthetetlen: erkölcsileg, szervezetileg és irányításilag, no meg politikailag is. S ez mind Gyurcsánynak és barátainak köszönhető. Gyurcsány mostani nyilatkozatával igazából pártbeli híveinek és ellenfeleinek üzen: visszatér. Ha a szocialistákban még maradt szemernyi tisztesség, javasoljuk: ne hagyják!

6.  A keddi parlamenti ülés alatt – egy törvényjavaslat vitájában – nem tartózkodott még hetven fideszes képviselő sem az ülésteremben, bár a „bennülési rend” szerint ez kötelező lett volna.

Munkáspárt: Értik, ugye? A kormánypárt már nem azt várja el, hogy az összes, azaz 227 képviselője végezze a munkáját, megelégszik hetvennel is. Azonban ennyit sem érdekel, hogy majdan mire fognak szavazni, mi kerül a törvényekbe. Az sem mentség, hogy így van ez a többi frakcióban is. A Munkáspárt azt mondja, hogy a képviselő munkahelye a Parlament, ha nincs ott a törvényvitákon, akkor rúgják ki. Minden értelemben.

7.  Megszületett a politikai megállapodás Tarlós István főpolgármester és Horváth Csaba, az MSZP leendő fővárosi frakcióvezetője között.

Munkáspárt: Szép dolog, ha a győztes párt a város érdekében együtt akar dolgozni az ellenzékkel. Azonban itt nem erről volt szó. A Fidesz és az MSZP első dolga a budapesti közgyűlésben az volt ugyanis, hogy elosszák a bizottsági helyeket, külsős szakértői posztokat, a tanácsnokok számát, no meg, hogy mennyi pénzt kapnak a frakciók. Hát ez volt a nagy „megállapodás”, s ennyi maradt a kampányban hangoztatott mutyi-ellenességből…