Cikkek
 

AKTUÁLIS

Civileket gyilkoltak az amerikaiak

„Az úgynevezett demokráciák által kezdett legtöbb háború részben vagy egészében hazugságra épül” – mondta a WikiLeaks oknyomozó honlap alapító főszerkesztője, miután több mint 400 ezer, az iraki háborúval kapcsolatos, eddig titkos amerikai dokumentumot tárt a nyilvánosság elé. Julian Assange szerint az igazság elleni támadás jóval a háborúk előtt megkezdődik, és a háborúk vége után is még sokáig folytatódik. “Reméljük, e 400 ezer dokumentum közzétételével legalább részben korrigálhatjuk azoknak a támadásoknak a hatásait, amelyek az igazságot érték az iraki háború előtt és alatt, és amelyek folytatódnak azóta is, hogy a háború hivatalosan véget ért” – fogalmazott Assange.

A WikiLeaks vezetője elmondta: a szombaton közzétett anyag mintegy 109 ezer iraki halálát dokumentálja, közülük 66 ezer polgári személyét. Tizenötezer iraki civil eddig semmilyen nyilvántartásban nem szereplő, erőszak-cselekmények okozta halálát is sikerült feltárni.

A világ közvéleményének hét évvel a háború kezdete után sincs teljes képe arról, hogy a fegyveres beavatkozásért az iraki nép milyen rettenetes árat fizetett. Ami eddig rendelkezésre állt, az nem más, mint fotók, sztorik foltokban összeálló elegye. Az Egyesült Államok az iraki rendőrök és katonák által elkövetett kínzások, erőszak-cselekmények és gyilkosságok százait nem vizsgáltatta ki.

A most feltárt, eddig nem dokumentált 15 ezer iraki civil haláleset legalább öt „szeptember 11”-nek felel meg.




 

 

A Magyar Kommunista Munkáspárt központi politikai lapja. Szerkeszti a szerkesztőbizottság. Felelős szerkesztő: Fogarasi Zsuzsanna
Szerkesztőség: 1082 Budapest, Baross utca 61.; telefon: 334-1509; telefax: 313-5423.
A Szabadság e-mail címe: info@aszabadsag.hu; internetcím: www.aszabadsag.hu
Kiadja: a Munkáspárt, a kiadásért felelős: Thürmer Gyula, elnök. ISSN 0865-5146

A Munkáspárt internetcíme: http://www.munkaspart.hu