Cikkek
 

AKTUÁLIS

Áprilisban 250 ezer ember kerülhet utcára

Ma már 98 ezer azon banki hitellel rendelkező ügyfelek száma, akik három hónapja nem fizetnek, azoké pedig, akiknek törlesztőrészlet–elmaradásai vannak, már elérte a 250 ezret. Sokan azt hiszik, a kilakoltatási moratórium megoldja a problémájukat, holott ez tévedés, a háttérben ugyanúgy zajlanak a végrehajtások. Megoldást az jelentene, ha a moratóriumot a végrehajtásokra is kiterjesztenék, illetve megtiltanák a bankoknak, hogy eladhassák kintlévőségeiket.

Az Otthon- és Érdekvédők Magyarországi Szövetsége, a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége, valamint a Pénzügyi Szervezetek Lakossági Figyelője Egyesület nyilatkozata szerint áprilisban, amikor lejár a kilakoltatási moratórium, tömegek kerülhetnek utcára.

A három civil szervezet rámutat: a bajba jutott lakáshitelesek megsegítését célzó javaslatcsomaghoz eljuttatták javaslataikat, ám azokat egyáltalán nem vették figyelembe. Véleményük szerint az elmúlt nyolc év szabadjára engedett, káros hitelezési gyakorlatát ez a nyolc pont önmagában nem orvosolta volna, mégis, egy jó irányú folyamatot indíthatott volna el. Mivel csak tüneti, és nem az okok kezelésről van szó, ha lejár a kilakoltatási moratórium, százezres nagyságrendben kerülhetnek utcára családok.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a kilakoltatási moratórium ellenére még mindig folynak a végrehajtások, mert azokra ez a tiltás nem vonatkozik. A végrehajtások száma a tavalyihoz képest a duplájára nőtt. A jelenlegi szabályozás nem akadályozza meg maffia-szerű, illetve off-shore körök haszonszerzését ezekben az eljárásokban, s nem szünteti meg az adósságcsapdát.

A hitelesek közül lesz, akinek mennie kell a lakásából – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Véleménye szerint elsősorban a bankok állíthatják meg az adósok lecsúszását, majd az állami garancia következik és csak legvégső esetben a bérlakás.

Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének főtitkára azt mondta, hogy nagy valószínűséggel egy

önkormányzati bérlakás-rendszer kialakítása jelenthetne

megoldást. Hozzátette: ha korábban nem adják el áron alul a sok önkormányzati lakást, akkor most nem lenne ekkora a baj.

 

 

 

 

 

 

 



 

A Magyar Kommunista Munkáspárt központi politikai lapja. Szerkeszti a szerkesztőbizottság. Felelős szerkesztő: Fogarasi Zsuzsanna
Szerkesztőség: 1082 Budapest, Baross utca 61.; telefon: 334-1509; telefax: 313-5423.
A Szabadság e-mail címe: info@aszabadsag.hu; internetcím: www.aszabadsag.hu
Kiadja: a Munkáspárt, a kiadásért felelős: Thürmer Gyula, elnök. ISSN 0865-5146

A Munkáspárt internetcíme: http://www.munkaspart.hu