Aktuális Cikkek
 

MAGYARORSZÁG

A MUNKÁSPÁRT VÉGET VET A LOPÁSNAK

133,2 milliárd forint. Egy korrupcióellenes szervezet felmérése szerint 1996 óta ennyit loptak el az államkasszából kormányon lévő politikusok. Ezek csak a nyilvánosságra került ügyek. Mind az Orbán-kormány, mind az MSZP alatt voltak korrupciós botrányok, azonban az ugrásszerű növekedés Gyurcsány Ferenc hatalomra kerülésével következett be. A tolvajlás lényegében a kormányzati politika meghatározó része lett.

   „Én ..., a Magyar Köztársaság Országgyűlésének képviselője esküszöm, hogy képviselői tisztségem ellátása során hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz és annak népéhez hű leszek; az Alkotmányt és a jogszabályokat megtartom, a tudomásomra jutott titkot megőrzöm; munkám során választóim akaratához és megbízatásomhoz híven, lelkiismeretesen járok el, és minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a Magyar Köztársaság fejlődését előmozdítsam, népének boldogulását elősegítsem.
   Isten engem úgy segéljen!”

   Az eme esküt letevő politikusok nevéhez 1996. májusa óta 133,2 milliárd forintnyi korrupciós ügy fűződik.

   Ez az összeg a 2009. évi költségvetés kiadási főösszegének 1.49 százaléka.

   Percenként 18 338 forint tűnt el.

   A fenti összeg csak a nyilvánosságra került ügyeket összesíti, a korrupcio.com pártfüggetlen korrupciófigyelő oldal nem számolt a többi „balhéval”. Az áltanulmányokkal, a törvénytelen közbeszerzésekkel, a túlszámlázott baráti megrendelésekkel és az áron alul értékesített ingatlanokkal sem.

   A Transparency International jelentése szerint a korrupció Magyarországon széles körben elterjedt, különösen veszélyes az üzleti és az állami szféra találkozási pontjain. „A Magyarországon tevékenykedő üzletemberek szerint hazánkban nem, vagy csak rendkívül nehezen lehet korrupciómentesen érvényesülni az üzleti életben. A gazdasági élettel összefüggő korrupciós jelenségek az üzletemberek számára nagyobb problémát jelentenek az üzleti és a közszféra találkozásánál, mint az üzleti szektoron belül.” A világ korrupciós listáján 46.-ak vagyunk, holtversenyben Bahrainnel és a Zöld-foki Köztársasággal.

   A hízelgő jelentés természetesen az egész magyar politikai elit, a rendszerváltás után kormányzók felelőssége. Voltak ügyek az összes kormány alatt, sőt, a nagy pártoknak voltak közös botrányai is. A Postabank milliárdjaiból kapott az MSZP és a Fidesz mellett az összes parlamenti párt, ráadásul lapok és tévék főszerkesztői, s szinte mindenki más is, aki a tűz körül volt. A Grippen repülőgépek értelmetlen beszerzését a Fidesz kormány kezdte el, aztán az MSZP ugyanolyan gátlástalansággal fejezte be. A pártzsebekbe eltűnt euró milliókat azóta sem találják.

   Erre mondja azt az egyszeri ember, hogy lopott ez is, az is, ugyanaz a banda. S ez tényleg így van. Ugyanarról a bandáról beszélünk, azonban tény, hogy messze nem ugyanannyit „nyúltak le”.

   A nyilvánosságra került ügyeket nézve kiderül, hogy 2002-ig, sőt a Medgyessy-kormány első éveiben is az eltűnt pénzek éves összege 10 milliárd forint között mozogott, Gyurcsány Ferenc első kormánya idején ez megháromszorozódott, majd tavaly év végére megközelítette az évi 80 milliárd forintot.

   Megmagyarázható ez csak azzal, hogy a fideszesek ügyesebben loptak? Aligha. A magyar ügyészség és rendőrség ma sem jobb, sőt, mint tíz egynéhány éve, s a politikától sem függ kevésbé.

   A megoldás más. Az Orbán Viktor ve­zette kormány inkább „csak támogatott”, azaz baráti cégek kaptak kormányzati megrendeléseket. Volt persze példa az állami vagyon majdhogynem szó szerinti kilopására is, mint az állami gazdaságok esetében, azonban ez nagyságrendileg sem mérhető össze az MSZP hasonló ügyeivel. A szocialista-liberális kormány mindkét módszert a tökélyre fejlesztette, közvetlenül és az államon keresztül is vittek ki pénzt.

   Egy hasonlattal élve: a Fidesz csak annyit lopott el a kikötőbe tartó hajóról, hogy az azért még révbe érjen. Aztán persze lehet újra felszerelni a gőzöst, s mehet minden tovább. Az MSZP-t tökéletesen hidegen hagyta, hogy beér-e a kikötőbe a hajó, mint ahogy nem érdekelte a Gyurcsány-kormányt azt sem, hogy elsüllyed vagy sem az ország, ha ők már elmenekültek. Ez a Gyurcsány ma is az MSZP egyik vezetője, a kampánynyitón őt tapsolták meg a leglelkesebben. Nem csak a pártapparátus tagjai, a politikusok, hanem a Budapestre felhozott nyugdíjasok is. Az ifjú sztár, Mesterházy Attila beszédében különösebben nem is tagadta a korrupciós ügyeket, csak annyit mondott, hogy a Fidesz is lopna. Továbbá mondta, hogy ők azért tudnának harcolni a korrupció ellen, mert „megtanulták a leckét”, magyarán tudják, hogy kell lop­ni. Valljuk meg, érdekes logika: én jobb tolvaj vagyok, hagy szüntessem meg én a tolvajlást...

   Ugyanakkor ne higgyük, hogy a Fidesz új kormánya látványosan változtatna a fentieken. Az ő céljuk az, hogy az MSZP-t és az SZDSZ-t elkergessék a kondér mellől. Épp ezért A Szabadság előző számaival ellentétben, most nem is térünk ki arra, hogy a két nagy párt mit tenne a korrupció ellen. Ugyanazt tennék. Semmit.

   Megoldást a Munkáspárt programja nyújt. A mi érdekünk az elmúlt húsz év lezárása. Mi nem loptunk, mi nem vagyunk zsarolhatóak. Mi a parlamentben nem félünk sem egyik, sem másik oldal ellen sem szót emelni, mivel nem függünk egyiktől sem. Kormányon pedig nem félnénk egyiküket sem rács mögé küldeni.