Aktuális Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

JELENTÉS A FRONTRÓL

   A kopogtatócédula-gyűjtés frontján folyik a háború. Többségünk, aki részt vesz ebben a munkában, számtalan példával igazolhatjuk, hogy tényleg háború folyik. A Fidesz óriási erőkkel gyűjt. Tudják hová kell menni, nem hiába alakították ki az elmúlt években adatbázisaikat. Aktivistáik is gyakorlottak, a rendszeres akcióik e téren is megtették magukét. A Fidesz hadviselése mögött nyilván rengeteg pénz is van. Sokan adják oda a cédulájukat, az emberek, sajnos, sokszor nem gondolkodnak. Lapzártakor még egyetlen Fidesz-jelöltet sem jelentettek be, de ez mit sem jelent. Egyszerre jelentik majd be az egész országban. Ez is a lélektani hadviselés része.
    Az MSZP a biztos vesztes pozíciójából gyűjt. Az emberek nem bocsátják meg az elmúlt nyolc évet. Persze, az MSZP komoly erő így is. Azokban a városokban, ahol erősek az önkormányzatokban, már az első héten bejelentették jelöltjeiket.

    A Jobbik gyűjtőivel mi is találkozunk. Lapzártáig 92 helyen jelentették be az egyéni jelöltjeiket. A cél nyilvánvaló: demonstrálni, hogy ők „az új erő, a cselekvőképes erő”. Agresszíven gyűjtenek, s rengeteg gyűjtőpontot állítottak fel vendéglőkben, trafikokban, üzletekben.

József Attila: Favágó

Vágom a fát hűvös halomba,
fényesül a görcse sikongva,
zúzmara hull szárnyas hajamra,
csiklándani benyúl nyakamba –
bársonyon futnak perceim.

Fönn, fönn a fagy baltája villog,
szikrádzik föld, ég, szem, a homlok,
hajnal suhint, forgács-fény röppen -
amott is vág egy s dörmög közben:
tövit töröm s a gallya jut.

– Ejh, döntsd a tőkét, ne siránkozz,
ne szisszenj minden kis szilánkhoz!
Ha odasujtsz körül a sorshoz,
az úri pusztaság rikoltoz –
a széles fejsze mosolyog.

1929. nov. / 1931. febr.

Harcban állnak a Munkáspárt szervezetei is. A Szabadság hetilapként nem követheti percről-percre az eseményeket, de saját eredményét mindenki így is tudja. Nem győzzük elmondani, leírni, hogy a munka nagyon nehéz. A Munkáspártnak nincs pénze óriási gyűjtőcsapatokra. Nincsenek előre beépített emberek a tízemeletes panelokban. Nekünk magunknak kell bemennünk. Vannak, akik 200-250 lakást is végigjárnak ahhoz, hogy egy-két cédulát összegyűjtsenek. Mindenütt tapasztaljuk, hogy – egyes eseteket leszámítva – sehol sem zavarnak el bennünket, sőt szívesen fogadnak. Azt is látni, hogy az emberek fejében zavar van. Sokan odaadták már a Fidesznek vagy a Jobbiknak, csak azért, mert nem jó az, ami most van. Sokan vannak, akik senkinek sem adják. Legfőbb tapasztalatunk azonban az, hogy sokan adnák nekünk a cédulájukat, de őket meg kell keresnünk. Erre pedig nincs csodarecept. Egyet tehetünk: menni kell! Járni a házakat! Használjuk ki az időt az utolsó lehetséges pillanatig! Ne csüggedjünk! Gondoljuk át, hogy merre nem jártunk még! Minden erővel, minden párttaggal a kiemelt területeken gyűjtsünk. Mindig az lebegjen a szemünk előtt, hogy a Munkáspárt jövőjéről van szó! A magyar dolgozó azt várja tőlünk, hogy legyen országos listánk, mert csak akkor szavazhat ránk. Erre kötelez bennünket hitünk, meggyőződésünk, az elmúlt húsz év közös történelme is.

Még négy hét a gyűjtés!

    Jó hír nekünk, rossz hír ellenségeinknek: egyre többen jelentkeznek, hogy párttagok kívánnak lenni. A szórólapozásnak volt, van értelme, a plakátragasztásnak volt, van, lesz értelme!
   Az utóbbi három hétben nem telt el nap, hogy ne jelentkezett volna valaki: párttag akarok lenni  – egyértelmű elkötelezttséget kifejező mondattal.. Igen, ismernek bennünket, tudják, hogy ajánlószelvényt nem könnyű gyűjteni, hogy kevés a pénzünk. Azt is tudják, hogy van jövőnk. Az igazság akkor is igazság, ha kevesen mondják, a hazugság pedig akkor is hazugság marad, ha sokan szajkózzák azt. Rosa Luxemburgtól származik a kinyilatkoztatás: „Voltunk! Vagyunk! Leszünk!”

   De még mennyire, hogy leszünk!  

   A jelentkezők többsége fiatal, vannak köztük 18 évesek, alig nagykorúak, huszonévesek, ötvenesek, de van 81 éves is.

   Várunk Rátok! „Hazaértem!” – mondta egy 26 éves értelmiségi. Többen munkába álltak. Még meg sem kapták a szív vörösével ragyogó párttagkönyvet, de hittel és erős akarattal gyűjtik a kopogtatócédulákat, osztják a szórólapot és terjesztik a dolgozó emberek igazát.

F.ZS.

 

A CSEPELI KOMMUNISTÁK ILYEN SZÓRÓLAPOKAT HAGYNAK OTT,
AHOL NINCS ÉPPEN SENKI OTTHON. KI IS RAGASZTJÁK, AHOVA LEHET. KÖVETENDŐ PÉLDA!