Cikkek
 

IV. (XX.) ÉVFOLYAM 18. SZÁM - 2009. május 7 .

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet a Soros Alapítvány hozta létre 2003 januárjában, azért, hogy „újszerű intézményi formát teremtsen a demokratikus magyar közélet formálására”. Az intézet „elkötelezett az alkotmányosság, a demokratikus jogállam, és az egyéni jogok szabadelvű felfogása mellett”.
[tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

– Szeptemberben Szabó Tamással kerültem egy albérletbe. Elhívott a gyűlésekre, és érdeklődni kezdtem az ideológia iránt. Meglepett, hogy rendkívül sok mindennel egyetértek. Mivel bölcsész vagyok, voltak ismereteim, olvasmányaimból tájékozódtam a marxizmus-leninizmusról. Az a szokásom, hogy mindenkinek a szemébe mondom a véleményem, a főiskolán a tanárnak is, ha alá tudom támasztani tényekkel és megfelelő érvekkel. Közben Kovács Balázs meghívott a Pétervásárán tartott elnöki látogatásra. Szívesen mentem. Ott ismertem meg Thürmer Gyula elvtársat.

  [tovább a teljes cikkre]

 

 

Május1

  Május elseje a munkásszolidaritás ünnepe. Ez a mi ünnepünk, ezt senki sem veheti el tőlünk! 119 éve mindig a munkásszolidaritást ünnepeljük ezen a napon. Ezt ünnepeltük Ferenc József idején is és a Tanácsköztársaság napjaiban is. Ezzel a jelszóval mentek elődeink az utcára Horthy Miklós idején is. Büszkén tehetjük hozzá: ezt ünnepeltük a szocializmusban is. Legutóbb éppen húsz éve.

  [tovább a teljes cikkre]  

 

 

Mozgalom

A Munkáspárt nemcsak beszél arról, hogy küzdeni kell a kapitalizmus ellen. Mi harcolunk is ellene. Az elmúlt hetekben nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy a magyar munkás, a magyar dolgozó eljuthasson az Európai Parlamentbe. Jártuk az utcákat, a lakásokat, gyűjtöttük a kopogtatócédulákat, csak azért, hogy a magyar dolgozó végre beleszólhasson az ország,

  [tovább a teljes cikkre] 

 

 

Munkáspárt

  [tovább a teljes cikkre] 

 

 

Történelem

Az MSZMP 1988. májusi pártértekezletén mentik fel Kádár Jánost főtitkári tisztségéből, és választják helyére Grósz Károlyt. Kádár a párt elnöke lesz, ami akkor jelképes funkció, információkat kap, a Politikai Bizottság ülésein részt vehet, de nincs hatalma. A pártértekezlet még a szocializmus reformja, korszerűsítése mellett dönt, nincs szó a kapitalizmus bevezetéséről. A határozatot maga Kádár is megszavazza.

[tovább a teljes cikkre 

 

 

Aktuális

A Magyar Kommunista Munkáspárt az újszegedi ligetben is ott volt május elsején. A „vörös” sátor népszerűnek bizonyult, a szegediek vitték a Munkáspárt röplapjait, programját. Sokan megálltak, kíváncsiak voltak, mit gondol pártunk a mai magyar valóságról. A sátorhoz „átjött” Olajos-Nagy Erzsébet, a Jugoszláv Kommunista Szövetség vajdasági elnöke is. Másnap a szegediekkel együtt ünnepeltek Szabadkán.

[tovább a teljes cikkre