Cikkek
 

V. (XXI.) ÉVFOLYAM 26. SZÁM - 2010. júlis 2.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Uncsi, mondja egy ismerősöm, aki van annyira perverz, hogy naponta rámegy a kormány honlapjaira. Ő a legjobb értelemben vett polgár, aki szerint tényleg beköszöntött a „forradalom” és a „nemzeti együttműködés” korszaka, úgyhogy vége annak a kornak, amikor a szocialisták manipuláltak bennünket, amikor el lehetett titkolni az információkat a kíváncsi polgárok elől. Helyes, vége! Az információ nem monopólium többé, hanem a polgárok tájékozódását és szabad döntését segítő eszköz!

[tovább a teljes cikkre]

 
 

Mozgalom

Kereken húsz évvel a német újraegyesítés után a keletnémetek egynegyede visszasírja az egykori NDK-t. A Berlin-brandenburgi Társadalomkutató Központ tanulmánya szerint a keleti tartományok felnőtt lakosságának pontosan 25 százaléka egyértelműen pozitív képpel rendelkezik a volt NDK-ról, a szocializmus legfőbb vívmányai között említve a teljes foglalkoztatást, a nők esélyegyenlőségét, a jó munkahelyi kollektívát, a vállalati üdülőket, az olcsó élelmiszereket, és – mint sokan megfogalmazták – a békepolitikát.

[tovább a teljes cikkre]

Csak választások idején lehet kampányolni? Csak akkor, ha politikai rendezvény van? Esetleg akkor is, ha szimplán végezzük a dolgunkat, napról napra? A borsodi kommunisták válasza egyszerű: akkor is, meg ekkor is.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Munkáspárt

A Központi Bizottság június 26-i ülésére sokan jöttek el a párt tagjai közül. Az érdeklődés nem véletlen, hiszen a párt jövőjéről, sorsáról születik döntés ezekben a hónapokban. A párt elnöke a hivatalos napirend előtt több elvtársat köszöntött születésnapja alkalmából.

[tovább a teljes cikkre]

Hosszabb ideje eljárok a KB ülésekre. Élőben hallani az elnököt, hallani a KB-tagok megszólalásait más, mint az újságban elolvasni. Egykoron egy pártértekezleten, egy kongresszuson feltöltődtem. Láttam a hittel teli arcokat, hallottam az erőt sugárzó hozzászólásokat, elvtársaim között lehettem, jól éreztem magam. Ez az érzés vitt a KB-ülésekre is.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Magyarország

Nem tudjuk, hogy milyen lesz pontosan az új kormány. Egyet azonban biztosan tudunk. Sem a parlament, sem a kormány nem nevezheti magát a nép parlamentjének és a nép kormányának. Ma sem a munkásság és a dolgozói rétegek vezetik az országot, hanem a magyar tőkésosztály. Ebben semmi változás nincs a múlthoz képest.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Aktuális

A gazdagok szeretnek jól élni. A múlt héten Kanadában találkoztak a világ vezető gazdasági hatalmainak vezető emberei. Ez volt a G-8 és a G-20 tanácskozása. A tőkés világbuli egyedül a kanadai hatóságoknak 1,2 milliárd dollárba került, azaz a tanácskozás minden másodperce négyezer (!) dollár.

[tovább a teljes cikkre]