Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 10. SZÁM - 2008. március 6.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Érdemes-e szavazni március 9-én?
Ne tedd le az újságot, ha ide érsz! Tudom, hogy unod a buta népszavazási TV-reklámokat. Én is. De az újság, az más! Itt nem lehet kimenni WC-re a reklám idején, nem lehet benyesni egy sört, és jóleső érzéssel visszajönni, amikor már elmúlt a reklám.
[
tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

Szabolcsban komolyan vették a Központi Bizottság felhívását arra, hogy komplex módon használjuk ki a meglévő lehetőségeket.

A Munkáspárt szabolcsi szervezetéről sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy könnyű helyzetben van. A pártellenzék itt viszonylag erős volt, sok embert tévesztettek meg. Kevés az aktív tag is, kevés a ténylegesen működő szervezet.
[
tovább a teljes cikkre]

 

Nem könnyű a budapesti kerületekben szervezni a KB-képviselők munkáját. Pedig e nélkül nem megy.

A pártnak jelen kell lennie a budapesti kerületekben. Meg kell találni azokat az új rétegeket, amelyek szívesen támogatják a Munkáspártot. Erről és más kérdésekről esett szó Thürmer Gyula és Zugló párttagjainak múlt heti találkozóján. Varga Antalné regionális elnök nem panaszkodott, csak a tényeket sorolta.
[
tovább a teljes cikkre]

 

Szécsény és térsége több szempontból is az „első helyen“ van az országban. Az egy lakosra kivetítve itt termelik az országban a legkevesebb GDP-t, és „első“ abban is, hogy az orvos- és jogászdoktorokat leszámítva egyetlen tudományos doktor sem dolgozik a térségben.

Ellenben magas a romalakosság aránya, amely 8-10 százalék között van, de sok helyütt a 20 százalékot is meghaladja.
[
tovább a teljes cikkre]

 
Önök a test fájdalmait látják, mi a lélek töréseit.  Ugyanazt az embert látjuk, akit elnyomorít a mai világ, a munkanélküliség, a szegénység, a kiszolgáltatottság.

Mindketten segíteni akarunk neki, és ebben egyetértés van közöttünk.
[
tovább a teljes cikkre]
 

Nem sok ember akad a budapesti Ferencvárosban, aki nyíltan, emberek előtt be merne olvasni Gegesi Ferenc polgármesternek. Paulik Péter ilyen ember. Nála nem számít a polgármesteri hatalom tekintélye, nála az ügy, a jó ügy számít. A ferencvárosi egészségügy privatizálása rossz ügy, árt az embereknek, és ezért harcolni kell ellene. A kormány ellen is, a polgármester ellen is. Paulik Péter ezt vállalta.-

Mi hozott, mi tart a pártban?- Válaszom egyszerű. Kozma Józsefné és Tánczos Imre ismertette meg velem a Munkáspártot.  Segítségükkel láttam meg, hogy a Munkáspárt következetesen képviseli a baloldali értékeket, és a mai Magyarország egyik legdemokratikusabban működő pártja.
[
tovább a teljes cikkre]

 
Belföld

A sztrájk a munkásosztály, a dolgozók fegyvere.  A tőkés érdeke az, hogy mindig a lehető legkevesebbet fizesse a dolgozóinak. A munkás érdeke az, hogy minél nagyobb jövedelmet, minél jobb munkafeltételeket kapjon. A tőkés önmagától soha sem ad nagyobb bért és jobb feltételeket. A tőkést azonban rá lehet kényszeríteni arra, hogy adjon kedvezményeket.

A tőkés ereje két dologban van. Egyrészt, övé a gyár, ő ad munkát a munkásoknak. A munkás éhen hal, ha nem kap munkát
[tovább a teljes cikkre]

 

Társadalmi erőt mutató részvételre és három igenes szavazásra szólít fel a március 9-i népszavazáson a Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal.

Az emberi és a szociális jogokért küzdő önkéntes társadalmi szerveződés vasárnapi felhívásában azt írja, hogy a népszavazás tétje a legalapvetőbb emberi jog, az egészséges élethez való jog megvédése. Ez éppúgy érdeke minden egyes embernek, mint a társadalom és a nemzet egészének is.   
[
tovább a teljes cikkre]

 
 
Külföld

Dmitrij Medvegyev lett Oroszország új elnöke, ez azonban nem jelent változást a Kreml politikájában. A kommunisták a csalások ellenére is megerősítették pozícióikat.

A méregdrága, a szibériai konyhára specializálódott Expedíció vendéglőbe igencsak illusztris csapat érkezett ebédelni múlt vasárnap kora délután:
[
tovább a teljes cikkre]

 

 

Pártélet

Nagykőröshöz közel Törtel, mindkét településen sokban hasonlóak az állampolgárok többségének problémái.

Fizeti-e a munkát adó a munkavállalójának a kialkudott bért, vagy hónapokig adós marad vele? Megélnek-e a családok gyermekeik iskoláztatása mellett úgy, hogy közben jusson is, maradjon is a pénzükből?
 [
tovább a teljes cikkre]

 
 
Mozgalom

A Munkáspárt nagy-budapesti szervezetei védnökséget vállaltak a Fiumei úti sírkertben, a Munkásmozgalmi Panteonnál található mártírsírok gondozása felett. A Szabadság újságban ezen a héten Hevesi Gyulát mutatjuk be.

Hevesi Gyula tudós, az 1919-es Tanácsköztársaság idején a Forradalmi Kormányzótanács tagja. Ungváron született 1890-ben. A budapesti műszaki egyetemen szerzett vegyészmérnöki oklevelet.
[
tovább a teljes cikkre]

 
 
Pártélet

Zsúfolásig megtelt a Munkáspárt Központi Bizottságának az ülésterme az elmúlt hétvégén. A testület ünnepi üléssel emlékezett abból az alkalomból, hogy 160 éve annak, hogy megjelent a Kommunista Kiáltvány első kiadása.

A KB tagjain kívül sok érdeklődő aktivista is eljött a fővárosi és vidéki szervezetektől a párt elméleti konferenciájára.
[
tovább a teljes cikkre]

 

 

 

 

 
 
Hírek

A Baloldali Front - Kommunista Ifjúsági Szövetség március 1-én, szombaton délután a Szerb Nagykövetség előtt tiltakozott Koszovó függetlenné válása ellen.

Az ítéletidő ellenére is megtartottuk a szerb néppel való szolidaritási demonstrációt.
[
tovább a teljes cikkre]