Cikkek
 

II. (XVIII.) ÉVFOLYAM 14. SZÁM - 2007. április 19.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Nem szeretem Kóka Jánost
Nem szeretem Kóka Jánost. Nem a fellengzős, pökhendi stílusáért. Az sem érdekel, hogy külföldről hozatja az öltönyeit, és lesír róla a gazdagság. Elvégre is, nem munkáspolitikust játszik, hanem a feltört, sikeres magyar nagytőkét testesíti meg. Nekem az nem tetszik, amit Kóka úr és MSZP-s párja, Gyurcsány úr megtestesítenek.
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

Ülésezett a Munkáspárt Központi Bizottsága
Haladunk, de nem elég gyorsan.
A Munkáspárt Központi Bizottsága április 14-én ülést tartott.
[tovább a teljes cikkre]

 

A Központi Bizottság határozata a Munkáspárt 22. kongresszusa döntéseinek végrehajtásáról
A Központi Bizottság áttekintette a párt 22. kongresszusa és a Központi Bizottság azt követő határozatai végrehajtásának menetét. Megállapította, hogy a párt tagsága és vezető szervei hozzáláttak a hatékonyan működő, fegyelmezett marxista-kommunista párt, centralizált harci szervezet létrehozásához.
[tovább a teljes cikkre]

 

A borsodi hadjárat folytatódik
Ózdra és térségébe látogatott Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külpolitika

El a kezekkel Belarusztól!
Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke április 12-én az alábbi nyilatkozatot tette a Munkáspárt sajtótájékoztatóján:
[tovább a teljes cikkre]

 

Elítéljük a török kommunisták bebörtönzését!
A DIVSZ állásfoglalása Törökország Kommunista Pártja (TKP) és a Hazafias Front felvonulást szervezett március 11-én, Isztambulban, hogy megünnepeljék a Nemzetközi Nőnapot. A felvonulást megtámadta a rendőrség.
[tovább a teljes cikkre]

 
Mozgalom

Lobog-e még a zászló?
50 éve alakult meg a KISZ
Hajdú Józsefet, az egykori ifjúsági mozgalomban serte-pertélő barátomat kérdezem, milyen zászlóra gondol? Arra, amelyiket az úttörőtáborban minden reggel felvontunk és minden este levontunk, tisztelgés és dobpergés kíséretében?
[tovább a teljes cikkre]

 
Vélemény

Marxista sztereotípiák
Megdönthetetlen, ma is érvényes marxista sztereotípia, miszerint, aki a szocializmust zsákutcának, életképtelen utópiának tekinti, az implicite a kapitalizmus örökkévalóságának tévhitében él. Ám a termelési viszonyok, valamint a termelőerők közötti szüntelen és törvényszerű harc miatt a társadalmi fejlődés hosszú távon nem állhat meg, az élet előrehalad, más szóval: nincsenek örök társadalmi formációk.
[tovább a teljes cikkre]

 
Belpolitika

60 éves a Szabadság-szobor
60 évvel ezelőtt, 1947. április 5-én, hazánk német-náci felszabadulásának második évfordulója alkalmából avatták fel Budapest egyik szimbólumát, a Gellért-hegyi Szabadság-szobrot.
[tovább a teljes cikkre]

 

Nem lesz népszavazás a szovjet emlékműről
Kipukkadt az a népszavazási kezdeményezés, amelyet a Magyarok Világszövetsége és a Deport ‘56 szervezet kezdeményeztek a Szabadság téri Szovjet Hősi emlékmű ügyében.
[tovább a teljes cikkre]

 
Elmélet

A pártoktatás eddigi témái
- Első téma (1. rész): Mi a marxizmus?
Lenin: A marxizmus három forrása és három alkotórésze (1913. - Lenin Összes Művei 23. kötet.)

[tovább a teljes cikkre]

 

Elméleti sarok: Vigyázat, veszélyes!
Elindult a pártoktatás A 22. kongresszus után elindítottuk a pártoktatást. Tanultunk az eddigi kísérletekből. Nem az egész párttal kezdtük, hanem a vezetőkkel. Nem külön fórumokat találtunk ki, hanem az elnökségi, vezetőségi ülések kötelező pontjaként képzeltük el. Nem vitaköröket akarunk rendezni, hanem tanulni akarunk. Egyes helyeken megértették a lényeget: tanulni kell!
[tovább a teljes cikkre]

 
Lapszemle

Igazságot a Posada-ügyben
Komoly lépéseket tervez a kubai nép, miután az amerikai bíróság óvadékkel szabadlábra akarja helyezni Luis Posada Carrilest, teljesen figyelmen kívül hagyva Venezuela kiadatási kérelmét, hogy perbe foghassák terrorizmus vádjával.
[tovább a teljes cikkre]

 

Kubai-vietnami kapcsolatok
Kétnapos látogatásra utazik Vietnamba a kubai külügyminiszter, Felipe Perez Roque. A látogatás pénteken kezdődik, és fő célja, hogy a miniszter kifejezze Kuba elégedettségét a két ország gyümölcsöző együttműködésével kapcsolatban.
[tovább a teljes cikkre]

 

Görög futballhuligánok
Számos sérülttel és egy halálos áldozattal jártak nemrég azok az erőszakos események, melyek egyre inkább jellemzik a görög sportéletet.
[tovább a teljes cikkre]