Cikkek
 

II. (XVIII.) ÉVFOLYAM 37. SZÁM - 2007. október 11.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Az kiabál, akinek a háza ég
Gyurcsány jól bevált fogása, hogy amikor támadják, ugyanabban a kérdésben ellentámadásba megy át. Ez volt az öszödi beszédnél is, amikor lekurvázta saját hazáját, majd mindenki megdöbbenésére az egész beszédet a magyar retorika gyöngyszemeként, követendő politikai magatartásként tálalta.
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

Látogatás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
Pártépítés Szabolcsban a vasút mentén
Építsük újjá a pártot a vasút mentén! Ebben egyezett meg Tóth András, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke a Munkáspárt országos Elnökségével, amikor hónapokkal ezelőtt beszámolt a pártközpontban. Haladjunk Nyíregyházától Záhony felé! Erősítsük a szervezeteinket, ahol vannak, szervezzünk újat, ahol nincsenek! Ez volt a jelszó lényege.
[tovább a teljes cikkre]

 

Három óra alatt a múlt századba
Az autópálya nagy dolog. Két és félóra alatt le lehet érni a fővárosból Nyíregyházára.
[tovább a teljes cikkre]

 

Porcsalmáson is lehet csoda
Múltkoriban csodának neveztük azt, amit egy lelkes asszony Dombiratoson művelt: szinte a semmiből pártszervezetet teremtett.
[tovább a teljes cikkre]

 

Nekem kell a magyar falu
Én vidéki ember vagyok. Nekem kell a kisposta, a falusi iskola. Nekem kell a magyar falu! - összegezte gondolatait a Munkáspárt elnökének Fülöp István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés elnöke.
[tovább a teljes cikkre]

 
Baloldali Front

A Front tagjai a tandíjellenes tüntetésen
Szeptember 26-án tagjaink nagy érdeklődéssel várták a tandíjellenes pártfüggetlen tűntetés óráit, amely demonstrációt mind Miskolcon, mind Egerben az adott helyi hallgatói önkormányzat szervezett.
[tovább a teljes cikkre]

 
Belpolitika

Kortüntet
Még épp az utolsó pillanatban kaptam lencsevégre a budai Skála áruház bontás alatt lévő épületét. Mire ez az írás megjelenik, már a romokat sem, csak az üres telket fogjuk a 4-es villamos végállomásánál találni.
[tovább a teljes cikkre]

 

Ferencváros: Ne adjuk el a kórházakat!
A Ferencvárosi Önkormányzat október 3-án nem hirdetett győztest a kerület Egészségügyi Szolgálatának vagyonkezelési jogára kiírt pályázaton. A bonyolult kifejezés a ferencvárosiak pénzén épített rendelőintézet eladását jelentette volna.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külföld

Kommunista és Munkáspárt tanácskozása - 2007
Minszk várja a világ kommunistáit
Szeptember végén Moszkvában megbeszélést folytatott Ivan Melnyikov, az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának alelnöke és Igor Karpenko, a Belarusz Kommunista Párt Központi Bizottságának másodtitkára. Minszk kész a világ kommunistáinak fogadására. November 3-5. között a belarusz fővárosban tartják tanácskozásukat a világ kommunista és munkáspártjai.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külpolitika

Korea csúcstalálkozóval ünnepel
A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a Koreai Köztársaság államfője találkozott a múlt héten Phenjanban, a KNDK fővárosában. Az esemény önmagában is nagy jelentőségű, hiszen a világ olyan stratégiailag fontos térségéről van szó, ahol egyszerre több nagyhatalom is szemben áll egymással.
[tovább a teljes cikkre]

 

Vendégségben Kuba új nagykövete
Mi, kubai kommunisták bízunk a Munkáspártban. Sok partnerünk van, de tudjuk, hogy ki a barátunk, kire számíthatunk a bajban - mondta Soraya Elena Álvarez Núnez asszony, a Kubai Köztársaság új budapesti nagykövete a Munkáspárt központjában tett látogatásakor.
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

Védnökség mártírjaink sírjai felett
Ez évben Kádár János halálának évfordulója előtt budapesti - fiatal, középkorú és idősebb - aktivistáink egy lelkes csoportja rendbe tette a Kerepesi úti temetőben a Munkásmozgalmi Pantheon környékét. Ezt az akciót hagyománnyá tesszük a jövőben is.
[tovább a teljes cikkre]

 
Kádár János

Nevessünk együtt Kádárral
Haraso
A magyar munkásmozgalom vezetői közül többen is voltak, akik jól beszéltek idegen nyelveket. Frankel Leó, a 19. század második felének legismertebb magyar kommunistája, az 1870-es Párizsi Kommün munka- és kereskedelemügyi biztosa németül is, franciául is, angolul is írt, beszélt, sőt gondolkodott. Kun Béla, az 1919-es Tanácsköztársaság népbiztosa kifogástalanul beszélt németül, és oroszul is megtanult a Szovjetunióban.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külföld

A Kínai Kommunista Párt 12. kongresszusa: szabad az út a reform és a nyitás politikája előtt
A Kínai Kommunista Párt 12. kongresszusa 1982. szeptember 1-12. között zajlott Pekingben. Ekkorra már 39,65 millió tagja volt a pártnak, és képviseletükben 1600 küldött és 149 pótküldött ülésezett.
[tovább a teljes cikkre]

 
Elmélet

Elméleti sarok: vigyázat, veszélyes!
A tőke sohasem bocsátotta meg az 1917-es forradalmat A szocializmus idején az osztályharc inkább a tankönyvben jelent meg, az életben nem tanultuk meg. Ezerszer elmondták, hogy küzdünk az imperializmus ellen, de a mindennapokban ezt alig éreztük. Néha még mi, kommunisták is azt hittük, hogy a tőkések megtűrnek bennünket maguk mellett, sőt szeretnek bennünket. Pedig nem így volt. A tőke 1917 novemberétől arra törekedett, hogy visszaszerezze elveszített pozícióit. A kicsiket legyőzték.
[tovább a teljes cikkre]

 
Hírek

A Demokratikus Ifjúsági Világszövetség felhívása
Elítéljük a Burmában zajló békés tüntetések leverését
Csatlakozz, légy szolidáris a Demokrácia Mozgalommal!A Demokratikus Ifjúsági Világszövetség (DIVSZ) aggódva követi figyelemmel a
[tovább a teljes cikkre]