Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 12. SZÁM - 2008. március 20.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

KOSSUTH-DÍJ
  Nem vitatom, hogy a Kossuth-díj minden művész életében a legnagyobb kitüntetés. A hálás nemzet így fejezi ki tiszteletét legnagyobb leányai és fiai előtt. Rendben van ez így!
  Nincs gond a díj elnevezésével sem. Nem Sztálin-díj, mint az ötvenes években, nem Corvin Lánc, mint Horthy idején és reprint kiadásban 2001-ben, Orbán Viktor idején, semmi ilyen csúnyaság. Kossuth­tal igazán semmi bajunk nem lehet. A művészekkel meg pláne semmi gond. Kútvölgyi Erzsébetet gimnazista korom óta imádom.

[
tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

"Én, látván a haza jelen veszedelmét, zászlót ragadtam a kezembe, s megesküdtem, hogy addig nem nyugszom, szegény fejemet nyugalomra nem hajtom, míg az elárult haza fiait szabadságának megmentésére, annak árulói ellen zászlóm alá nem gyűjtöm. De most, miután Szeged népének lelkesedését látom, bízvást összehajtom e zászlót, e zászló nem enyém többé, én Szeged zászlója alá állok."
[
tovább a teljes cikkre]

 

A Munkáspárt vezetõi ártatlanok – mondta ki a Fejér Megyei Bíróság március 11-én. Nem követték el a nagy nyilvánosság elõtti rágalmazás bûntettét, csupán éltek alkotmányos jogukkal és véle­ményt mondtak valamirõl. A valami történetesen a Fõvárosi Bíróság ítélete volt, amelyben még 2005 nyarán arra kötelezték a Munkáspártot, hogy vegye vissza a pártból kizárt személyeket, és ismételje meg a csepeli kongresszust.
[
tovább a teljes cikkre]

 

BESZÉLGETÉS BALOGH EMESÉVEL, BUDAPEST 25. VÁLASZTÓKERÜLETÉNEK KB-KÉPVISELÕJÉVEL
– Mi hozott a pártba és mi tart itt?
– Családi örökség. Édesapám a párt tagja
volt, sajnos már nem él. Nagyapám több,
mint 60 esztendeje a párt tagja.
Agondolkodást, az öntudatot, az érzelmet
tõlük kaptam. Azt, hogy a párt tagja lehetek, Gilicze Attilának köszönhetem, mint oly sok mindent. Jól ismeri a családomat, édesapám temetésén is részt vett, szolidaritással viseltetett irántam nehéz helyzetekben.

[
tovább a teljes cikkre]

 
Mozgalom

ÁLTALÁNOS SZTRÁJK GÖRÖGORSZÁGBAN

MAGYAR-UKRÁN KOMMUNISTA EGYÜTTMŰKÖDÉS UNGVÁRON
[tovább a teljes cikkre]

 
 
Belföld

MIÉRT KELL ELADNI AZ MVM-ET?
Gyurcsány Ferenc a Magyar Villamos Mûvek átalakításáról döntött: ez az állami társaság privatizációját jelenti, a miniszter- elnök ezzel akarja megnyerni magának az SZDSZ támogatását a vesztes népszavazás után.


SZTRÁJKBIZOTTSÁG A VILLAMOSIPARBAN
Sztrájkbizottságot alakított három ágazati szakszervezet a villamosenergia-iparban, és tüntetéseket is szerveznek, mert nem fogadják el a munkáltatók 1,4 százalékos reálbérjavulást eredményezõ béremelési javaslatát – közölték az érdekképviseletek a múlt héten.
[
tovább a teljes cikkre]

 

 

Vélemény

MÁRCIUS 15: SZÍNJÁTÉK ÉLÕ ADÁSBAN

A népszavazás estéjén örömmel dõltem hátra: igen! Hazánk polgárai képesek felismerni alapvetõ érdekeiket, képesek elmondani, mibõl van elegük, párt- és felekezeti hovatartozás nélkül. Nem lehet minket a világ végéig bambán bégetõ nyájnak nézni, ha alkotmányos eszközökkel is, de kimondtuk: köszönjük szépen, nem kérünk a vizitdíjból, a kórházi napidíjból, a tandíjból – s a kormányból sem!


JÁRJANAK GYALOG A MINISZTEREK!

Ha már mindenki a népszavazás eredményérõl beszél, akkor én is. Lényegében Gyurcsány atyánk újfent hazudott egy szépet. Azt mondta, hogy ha a népszavazás eredményes lesz, és az igenek gyõznek, akkor bizony április 1-tõl újra a régi rendszert állítja vissza. Nos, hazudott. Ugyanis a „régi rendszerben” amellett, hogy nem volt se vizitdíj, se kórházi napidíj, az orvosok, a kórházak kaptak valami hozzájárulást állambácsitól.
[tovább a teljes cikkre] 

 
 
Elmélet

KOMMUNISTÁK ÉS SZOCIÁLDEMOKRATÁK

A Kommunista Párt Kiáltványának szemszögébõl vizsgáljuk meg, ma milyen pártok is vannak. Napjainkban alapkérdés, hogy a kommunista, illetve szociáldemokrata pártok különbségét mikrofinomságúan el tudjuk határolni.
[
tovább a teljes cikkre]

 

 

 Mozgalom

TANULNI! TANULNI! TANULNI!

Tavaly a Munkáspárt régi gyakorlatot adott fel, és azt mondta: ne akarjuk egyszerre az egész pártot tanítani! Tanítsuk azokat, akiknek a legnagyobb gyakorlati szükségük van a friss tudásra! Õk pedig a Munkáspárt országos, megyei, regionális, kerületi és más helyi vezetõi. Nekik kell választ adni a tagság kérdéseire, nekik kell eligazodni a mai politikában, nekik kell tárgyalóképesnek lenniük tõkés ellenfeleinkkel szemben. Az idén is az a feladatunk, hogy a párt vezetõit képezzük minden szinten!
 
tovább a teljes cikkre

 

VÉDNÖKSÉG A MÁRTÍRSÍROK
FELETT: FOGARASI BÉLA

Fogarasi Béla a magyar marxista filozófia – Lukács György és Rudas László mellett – legkiemelkedõbb mûvelõje, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. 1891 júliusában született Budapesten.
 tovább a teljes cikkre

 
 
Hírek

MENTSÜK MEG A ZENEISKOLÁT!

  Bajban van a józsefvárosi kultúra, nagyon nagy bajban. Nemrég ugyanis megdöbbentõ levelet kapott az önkormányzattól a Józsefvárosi Zeneiskola igazgatónõje, Katona Gáborné Malmos Edit. A levélben az állt: a zeneiskolának a nyár végéig el kell hagynia az egyháztól kapott, patinás épületet. A Nap utcai zeneiskolát minden józsefvárosi jól ismeri, hiszen szinte mindegyikük gyermeke töltött ott néhány évet. Tanultak zongorázni, énekelni és szolfézst, olyan zenei mûveltségre tettek szert, amiért sokáig hálásak lesznek tanáraiknak.
[
tovább a teljes cikkre]