Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 18. SZÁM - 2008. május 1.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

PROVINCIALIZMUS

Az elmúlt héten Szíriában jártam. Nem Amerikában, nem Japánban, Szíriában, ami ugyan fontos ország, de nem a világ közepe. Magyarországról jövet az ember mégis úgy érzi magát, mint egykor a vándor, aki a római provinciából elindult Róma felé.
  Mivel is foglalkozik a politika nálunk, és mivel Damaszkuszban? Magyarországon összeverekednek azon, hogy a XII. kerületben lehet-e Turul szobor vagy nem lehet Turul szobor. Szíriát olyan „apró ügyek” foglalkoztatják, mint, hogy
[
tovább a teljes cikkre]

 
Belföld

Egy esztendeje, 2007. május másodikára virradó éjjel feldúlták Kádár János és felesége sírját a Fiumei úti temetőben. Magyarországon általában inkább életükben bántják az államférfiakat, nem haláluk után.
 [tovább a teljes cikkre]

 
 
Interjú

A Munkáspárt a te pártod, támogasd, segítsd!
...

[
tovább a teljes cikkre]

 

 

Mozgalom

2007-2008
Éleződik az osztályharc –
egy év képekben





[
tovább a teljes cikkre

 
 
Humor


A politikai vicc a szocialista kor értéke volt. Sajátos szelep volt: amit nem volt szabad megírni az újságokban, elmondták viccekben. Volt bennük maró gúny, kedves élcelődés csakúgy, mint aggódó szeretet. Gond volt akkor, van ma is. Ma mégsincsenek igazi politikai viccek. Miért? Azért, mert nagyjából ugyanazokon a dolgokon nevettünk, ugyanazon dolgok miatt szomorkodtunk. Ma nincsenek biztos értékek, ami a gazdagnak jó, nem jó a szegénynek. Akkor volt kedvünk nevetni. A nevetés segített elviselni a mát, de tudtuk, hogy lesz holnap, biztos holnap. Ma nincs kedvünk nevetni, s a holnap is bizonytalan.
[tovább a teljes cikkre]

 
 
Külpolitika

„Önök, a Munkáspárt a mi barátaink, becsüljük az Önök kitartását, két évtizedes harcát. Jussanak be a parlamentbe” – mondta Damaszkuszban Thürmer Gyulának Bashar al-Assad  szír elnök. A Munkáspárt elnöke hangsúlyozta: „Mi az arab népek ügye mellett állunk.
[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Vélemény

Kóka János, az SZDSZ elnökeként megígérte, csinál egy tízszázalékos pártot. Sokan úgy gondolták, a liberális törpepártot tervezi megnöveszteni, ám nem. A tíz százalékos terv másra vonatkozott, s sikerült is. Ma a Magyar Szocialista Párt – tudják az a szegfűs, a sok gyanús között – támogatottsága alig éri el a tíz százalékot. Kormányzó pártként ez több mint kínos.
[
tovább a teljes cikkre

 

 

Munkáspárt

A párt „vezérkari főnöke”, azaz belső ügyeinek felelőse. Ő is volt tagja a KISZ-nek, de ő a mostani kormány egykori KISZ-eseitől eltérően, hű maradt azokhoz, ahonnan jött: a dolgos, munkás és parasztemberekhez. Imád főzni, és tud is.



[
tovább a teljes cikkre