Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 26. SZÁM - 2008. június 26.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

EGRI CSILLAGOK

Az egri kórházvédő gyűlésen egri csillagoknak nevezte az egyik felszólaló a kórház ápolónőit. Igen, ők voltak azok, akik a legkövetkezetesebben és legradikálisabban szembeszálltak a megyei közgyűlés szocialista többségének döntésével. Nem akarták, hogy a kórházat a Hospinvest, mint tőkés cég működtesse. Szerintük a kórházuk jó, jobb, mint akármelyik kvázi-privatizált kórház.

[
tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

Juhász Norbert

1989. április 8-án született Debrecenben. Általános iskolát Felsőtárkányban végzett, majd Egerben tanult kereskedelmet. Jelenleg a Szent Lőrinc Szakmunkásképzőbe jár. A Központi Bizottság tagja, aktívan részt vesz az egri Front munkájában. Keveset beszél, de sokat dolgozik. Az országban a legtöbb Szabadság előfizetés összegyűjtése kapcsán vált ismertté. Munkásőr-klubot hozott létre egy közösségi portálon, mert fontosnak érzi a múlt megőrzését és a hagyományok ápolását, átadását a jövőnek.

 [tovább a teljes cikkre]

 
 
Munkáspárt

Kádár János ezeréves történelmünk része. Kádár János neve egyet jelent a magyar szocializmussal. De egyet jelent az ezeréves magyar történelem egyik legsikeresebb korszakával is.
  Történelmünknek nem azok a nagy korszakai, amikor királyok, kormányzók, miniszterelnökök vagy pártvezérek agyon lophatják magukat. Ha így lenne, akkor most élnénk ezeréves történelmünk legnagyobb korszakát. De szerencsére nincs így.
  Kort és vezetőt naggyá az tesz, ha alkotunk, ha teremtünk, ha gazdagabbá tesszük – nem önmagukat – hanem a nemzetet. Kádár János egy nagyszerű korban egy kis ország nagy vezetője volt.

[
tovább a teljes cikkre]

Legyen úgy, mint a Kádár korszakban volt! Akkor nem kivagyi urak kormányoztak, hanem Kádár János volt az első számú vezető, aki a népből jött, mindvégig a nép érdekeit szolgálta, és élete végéig szerényen élt.
  Akkor volt a parlamentben munkás is, és paraszt is. A sarló-kalapács a munkás-paraszt szövetséget, a vörös csillag a néphatalmat hirdette. A hatvanas években családunk barátja volt Gyuri bácsi, a győri textilgyár igazgatója, három gyerekkel kétszobás ipartelepi lakásban lakott. Akkor valóban egy hajóban evezett vezető és beosztott. A vezető első volt az egyenlők között.

[tovább a teljes cikkre]

 Ha Eger elesik, a magyar egészségügy is elesik. E gondolatban foglalták többen is össze az egri kórház megmentéséért vívott küzdelem országos tétjét. A történet drámaian egyszerű. A Gyurcsány-kormány, sőt, már elődje is, a Medgyessy-kormány is elhatározta, hogy privatizálja az egészségügyet. Jelentkező van bőven. Az euro erősödése miatt ugyanis rengeteg pénz halmozódott fel Európában. A tőkének kevés az a haszon, amit manapság a bankok kínálnak.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Évforduló

„Akármilyen korán jöttünk, a folyosó és a nagy előszoba tele volt emberekkel. Sokan itt aludtak. A padlón vagy a széken. Volt köztük, akinek, mint őrnek, állandóan a helyén kellett lenni, hogy legalább a belső szobákat megóvják az emberáradattól. Itt aludtak azok az elvtársak is, akik átutazóban voltak, és már késő volt ahhoz, hogy valahol elhelyezzük őket. Hajnalban érkeztek az újságok és a röpiratok.
[
tovább a teljes cikkre

 
 
Vélemény

Méltán nyugtalankodnak az egészséges judíciummal rendelkezők a jog védelmezőinél tapasztalt negatív magatartás miatt. Nyilván nem véletlen, hogy az anomáliák főleg politikai természetű procedúrák esetén fordulnak elő, jelezvén: nincsenek osztályfeletti állami intézmények. Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a gyűlöletbeszéd nem szankcionálható, mert az sértené az állampolgárok jogát a szabad véleménynyilvánításra.
[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Hírek

A Munkáspárt erzsébeti párthelyisége sokáig hallgatott. Voltak kiváló aktivisták, akik még egymagukban is képesek voltak „tartani a frontot”. De ne szépítsük: nem használtuk ki a lehetõségünket. Múlt szombaton, a Kádár-megemlékezés után viszont újra megtelt a helyiség, fiatalokkal és idõsebbekkel egyaránt. A Munkáspárt 9. régiójának vezetése, összefogva a Baloldali Fronttal új ötlettel állt elõ:


[
tovább a teljes cikkre