Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 9. SZÁM - 2008. február 28.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Félelem
A félelem rossz tanácsadó. Az MSZP és az SZDSZ vezetői félnek. Félnek, ha jön a postás, mert ki tudja, milyen színű port hoz. Eddig ugyan még egyik sem robbant fel, egyik sem mérgezett meg senkit, de ugye az ördög nem alszik. Félnek a frakciótársaktól, párttársaktól, pártbarátoktól, pártelvtársaktól. Ez utóbbiaktól különösen, mert, ugye, sose lehet tudni, hogy melyik mikor szivárogtat ki valamit. Még nem állnak át a másik oldalra, de már kiszivárogtatnak.
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

Miskolc: ahol akarnak valakik lenni
A Munkáspárt Miskolcon nincs jelen az önkormányzatban, Fülöp Józsefné, városi elnök, KB-képviselő mégis otthonosan mozog az önkormányzatban és a városi közéletben is.
[tovább a teljes cikkre]

 

Hogy lehet megélni 23 ezerből?
A miskolci piacon egy asszony lépett oda Thürmer Gyulához. Kétszáz forintot szorongatott a kezében. Ennyiért ad egy Balszemmel kötetet? Úgy szeretném elolvasni! 23 ezer a nyugdíjam - tette hozzá, szinte szégyenkezve. Az Öné a könyv, ajándékba, és ne szégyenkezzen! - mondta pártelnök.
[tovább a teljes cikkre]

 

Valami történik Zalában
Menjünk el március 9-én a népszavazásra! - kezdte beszédét Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke, aki tegnap látogatott Keszthelyre.
[tovább a teljes cikkre]

 

Új vietnami nagykövet
A közelmúltban új vietnami nagykövet érkezett Budapestre, a 44 éves Nguyen Quoc Dzung. A Vietnami Szocialista Köztársaság új magyarországi nagykövete hivatásos diplomata. Vietnamban végezte el a Diplomáciai
[tovább a teljes cikkre]

 

Beszélgetés Gilicze Attilával, Budapest 10. választókerületének kb-képviselőjével
Amire most is nagy szükségünk van: a meggyőző erő és a példamutatás
Az Echo TV „Elátkozott szabadság“ című műsorában tavaly egy fiatalember jelent meg a Munkáspárt elnökének társaságában. A műsorvezető, Földesi Margit nem vette komolyan, éreztette, hogy „csak" egy postásról van szó. Nos, ez a postás pillanatok alatt leiskolázta magyar történelemből és magyar jelenből a műsorvezetőt is, és a vendégként ott lévő Szűrős Mátyást is. A fiatalember Gilicze Attila, 34 éves postás, a Munkáspárt Elnökségének tagja volt.
[tovább a teljes cikkre]

 
Belföld

Nyílt levél Horváth Ágneshez
Az alábbi levelet a Magyar Orvosi Kamara tette közzé. Tanulságosnak tartjuk, ezért közlünk belőle részleteket.
[tovább a teljes cikkre]

 

Egy szakember véleménye
Dr. Polyák doktornő a Szabadságot tisztelte meg levelével. Örömmel adunk helyet neki.
[tovább a teljes cikkre]

 

Barátok és szövetségesek a civilmozgalomban
A Munkáspárt a korábbi időszakokban is számos jó és eredményes kezdeményezést tett a civilszerveződésekkel való kapcsolatok építésére. Mindig is komoly gondot okozott, hogy a baloldali civil és érdekvédelmi szervezetekben erősen érvényesült az MSZP politikai befolyása. A korábbi hagyományos civilszervezeti kapcsolataink az utóbbi egy-két évben beszűkültek. Erre jelentős hatással volt a pártellenzék fellépése is. Megmaradt a kontaktus a MEASZ-szal, jó a viszony az Ezredvég Alapítvánnyal.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külföld

Amerikai bábállam a Balkánon
Koszovó függetlenségének kikiáltása nem a nemzeti önrendelkezés diadala, mindössze egy kétmilliós amerikai támaszpont jön létre a Balkánon. Ráadásul a pristinai döntés nem teremt precedenst, inkább csak megnehezíti a kisebbségben élők sorsát.
[tovább a teljes cikkre]

 

Gracias!
Nem történt tragédia, én sem akarok egy percig sem abba a hibába esni, hogy nekrológot kezdek írni, mert egyszerűen csak arról van szó, hogy 49 évvel a kubai forradalom győzelme után, 2008. február 24-étől kezdve - ekkor tartja az első ülését az újonnan megválasztott kubai parlament - más fogja vezetni a szocialista Kubát.
[tovább a teljes cikkre]

 
Mozgalom

Védnökség a mártírsírok felett
Dr. Weil Emil
A Munkáspárt nagy-budapesti szervezetei védnökséget vállaltak a Fiumei úti sírkertben, a Munkásmozgalmi Panteonnál található mártírsírok gondozása felett. A Szabadság újságban ezen a héten Dr. Weil Emilt mutatjuk be.
[tovább a teljes cikkre]

 
Elmélet

Elméleti sarok: Vigyázat, veszélyes!
Eszmei harc nélkül nem megy A Kiáltvány talán legizgalmasabb fejezete a „Szocialista és kommunista irodalom“ címet viseli. A világ minden kincséért se lapozzuk át! Képzeljük magunkat bele abba a történeti helyzetbe! Milyen ideológiák ütköztek meg? Rájövünk, hogy a Kommunista Kiáltvány nem légüres térben, nem ideológiáktól mentes térben jött létre, hanem sokféle ideológia kereszttüzében, folyamatos eszmei harcban.
[tovább a teljes cikkre]

 
Hírek

Újabb Front-szervezetek
Három helyen alakult meg a Baloldali Front Kommunista Ifjúsági Szövetség szervezete az elmúlt hét során
[tovább a teljes cikkre]

 

Meghívó
A Baloldali Front - Kommunista Ifjúsági Szövetség vezetése 2008. március 8-ra összehívta a Baloldali Front IX. Kongresszusát. Az eseményre várunk minden Front-tagot és 35 éven aluli munkáspárti tagot, valamint fiatal szimpatizánsainkat.
[tovább a teljes cikkre]