Cikkek
 

II. (XVIII.) ÉVFOLYAM 39. SZÁM - 2007. október 31.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Ki a veszély: az USA vagy Oroszország?
A legnagyobb ellenzéki pártnak mindig kell mondania valami nagyot, mert egybe kell tartani a híveket, miközben mindenki tudja, hogy a parlamentben nem fogják megszavazni. A Fidesz most már két éve azon fáradozik, hogy rádöbbentse a társadalmat: most már nem az MSZP-SZDSZ van többségben, hanem a Fidesz.
[tovább a teljes cikkre]

 
Per

Tovább folytatódik a nemzetközi tiltakozás
Cseh kommunista tüntetés
2007. október 19-én, pénteken késő délután mintegy kéttucatnyi cseh baloldali aktivista tüntetett a prágai magyar nagykövetség előtt, tiltakozva a Magyar Kommunista Munkáspárt vezetőinek beperlése ellen.
[tovább a teljes cikkre]

 

A DIVSZ szolidaritása
A DIVSZ Európa és Észak-Amerika Bizottsága (CENA) kifejezi szolidaritását a Baloldali Front tagjaival. A nyílt támadás a Magyar Kommunista Munkáspárt és a Baloldali Front ellen része az imperializmus szélesebb terveinek, hogy növelje az antikommunista propagandát, hogy elferdítse a történelmet hazugságokkal, és hogy a kommunistákat bíróság elé állítsák, betiltsák.
[tovább a teljes cikkre]

 

További nemzetközi tiltakozások
Két, hatalmon lévő kommunista párt is, a Kubai Kommunista Párt és a Laoszi Népi Forradalmi Párt is kinyilvánította szolidaritását a Munkáspárt elleni per kapcsán.
[tovább a teljes cikkre]

 
Baloldali Front

Sikeres Front-tábor
Október 19-23-ig megtartotta táborát a Baloldali Front - Kommunista Ifjúsági Szövetség Salgótarjánban.
[tovább a teljes cikkre]

 

Kampányokkal a fiatalokért
A táborban több döntés is született, köztük az hogy a szervezet a két kampányára fog az elkövetkező időszakban összpontosítani: a fiatalok munkavállalási helyzetéről szóló kampányra, és arra, hogy 16 éves kortól gyakorolhassák a fiatalok a választójogukat.
[tovább a teljes cikkre]

 

Új lendület a Front szervezésében
Az ötven táborozó között sok új fiatal vett részt ezen a rendezvényen, akik még nem találkoztak a Baloldali Fronttal. Mindannyian fegyelmezetten végig ülték az előadásokat és látszott, hogy a jövőben is tenni akarnak a mozgalomért.
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

Tiltakozás a névváltoztatás ellen
A Magyar Kommunista Munkáspárt 8-as számú régiójának XVII. kerületi tagjai 2007. október 17-én, 15 órakor tiltakozásuknak adtak hangot, miszerint a kerületi önkormányzat a Dózsa György nevét viselő Művelődési Központot ezentúl Vigyázó Sándorról szeretné elnevezni.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külföld

Népszavazást az EU reformszerződésről
Lisszabonban tartotta tanácskozását október 20-21. között az Európai Baloldali Párt (EBP) csúcsértekezlete, amelyen a tagpártok elnökei vettek részt.
[tovább a teljes cikkre]

 

Kommunista és munkáspártok, haladó és baloldali pártok közös álláspontja az Európai Unió reformszerződéséről
A jelen dokumentumot aláíró pártok kijelentik: az Európai Unió reformszerződésének valódi és nyilvánvaló célja az, hogy visszacsempésszék a korábban már elvetett alkotmányos szerződés alapvető elemeit, s egyúttal elkerüljék a demokratikus vitát, a népek akaratának kifejezését, nevezetesen a népszavazásokat.
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

"Lenin bélyegeken" kiállítás
Vlagyimir Iljics Lenin nevét és tanításait az egész világon ismerik, hiszen egyre többen lapozgatják és tanulmányozzák műveit, mert Lenin a XXI. században is időszerű, bár a 90-es évek elején különböző okok miatt nagyot fordult a világ.
[tovább a teljes cikkre]

 
Kádár János

Nevessünk együtt Kádárral
Kádár és a tiszta forrás
Szokás volt, hogy a külföldre utazó pártküldöttségek ajándékot visznek magukkal. Annak idején a szocialista országok vezetői szinte egy egész korszakot eltöltöttek pártjuk és országuk élén.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külföld

Megerősítették a kínai sajátosságú szocializmust
A Kínai Kommunista Párt 17. kongresszusa október 21-én befejezte munkáját. A záróülésen elfogadták a Hu Jintao főtitkár beszámolóját.
[tovább a teljes cikkre]

 
Elmélet

Elméleti sarok: Vigyázat, veszélyes
Az opportunisták megalkuvása Az 1989-1990-es tőkés ellenforradalom okait boncolgattuk legutóbbi számunkban. De az igazság az, hogy messze nem lehet mindent a tőkés erők számlájára írni. A tőkés ellenforradalmakat nem vagy csak nagyon nehezen lehetett volna végrehajtani, ha az egyes szocialista országokban nem lettek volna belső okok is. A döntő belső okot abban kell keresni, hogy a szocialista országok vezetésében kialakult egy reformista-opportunista szárny, amely fokozatosan feladta a szocializmus pozícióit.
[tovább a teljes cikkre]

 
Vélemény

Károlyi Mihály, az igazi hazafi
Október vége közeledtével Károlyi Mihály személye a progresszív erők emlékezésének homlokterébe kerül. Ám neve l9l8 óta szerepel a konzervatív jobboldal gyűlöletlistáján. A fasisztoid rezsimben üldözték Horthyék, és üldözik ma is a nacionalista-haladásellenes erők.
[tovább a teljes cikkre]

 

Van más baloldal is
A nagyobbik kormánypárt főembere, nap mint nap a magyar baloldalról beszél, azt a hamis látszatot keltve, hogy pártja az egyetlen baloldali párt a magyar politikai palettán. A főembernek tudnia kellene (bizonyára tudja is), hogy pártján kívül vannak más baloldali pártok is, amelyeknek létezését sem hajlandó tudomásul venni.
[tovább a teljes cikkre]

 
Hírek

A Nagycsaládosok köszönik a támogatást
A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) - más szervezetekkel együtt - a Munkáspártnak is kifejezte köszönetét, amiért támogatta az általuk szervezett szeptemberi, mintegy 60 ezres demonstrációt. Szabó Endre, a NOE elnöke Thürmer Gyulához küldött köszönő levelében a többi között kifejezte:
[tovább a teljes cikkre]

 

Válasz a GKM-től
Mint ismeretes a Munkáspárt elnöke levélben kérte Kóka János gazdasági minisztertől a Hankook dél-koreai gyárral kötött szerződés, mint közérdekű adat kiadását. A Munkáspárt tudni kívánja, hogy pontosan milyen feltételek mellett adott a GKM közel 26 milliárd forint állami támogatást a cégnek. S azt is kilátásba helyezte, hogy a szerződés ismeretében - a sorozatos munkaügyi szabálytalanságok miatt - annak felülvizsgálatát kéri az Állami számvevőszék elnökétől.
[tovább a teljes cikkre]