Cikkek
 

II. (XVIII.) ÉVFOLYAM 42. SZÁM - 2007. november 22.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Fidesz-háború a Kreml ellen
A Fidesz vezérkara rendesen rászállt mostanság az oroszokra. Oroszország meg akarja osztani Európát, majd szembefordítani Amerikával - osztotta meg velünk a múlt héten stratégiai vízióját Németh Zsolt. Nem habozott a következtetéssel sem: a NATO-nak és Magyarországnak támogatnia kell az Egyesült Államok kelet-európai rakétatelepítési programját. Németh Zsolt profi.
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

Vác tanulságai
Ne szépítsük a dolgokat! A Balszemmel váci bemutatóján alig voltak. Igaz, hideg volt, az eső is folyton beleavatkozott a Munkáspárt dolgába.
[tovább a teljes cikkre]

 

Vasutasok sztrájkja Egerben
November 7-én ahogy szerte az országban Egerben is reggel 6 órától 8 óráig a szakszervezet vezetésével sztrájkoltak a Máv Zrt. dolgozói.
[tovább a teljes cikkre]

 

Kb-megbízottak tanácskozása
Tapasztalatcsere és tettrekész hangulat
Az elmúlt szombaton egész napos találkozót tartottak a budapesti és a Pest megyei KB-képviselők a Munkáspárt központjában. A találkozó-sorozat folytatásaként december 1-én Szolnokon az alföldi megyék KB-megbízottjai gyűlnek össze, 2008 tavaszán pedig a dunántúli régiók vezető aktivistái találkoznak majd Fejér megyében.
[tovább a teljes cikkre]

 

Időközi választás Újbudán
Még az év végi ünnepek előtt nagy munka vár a budapesti aktívára. A főváros XI. kerületében - újabban használt közkeletű nevén Újbudán - a 15. számú választókerületben 2008. január 27-ére, a korábbi képviselő elhalálozása miatt, időközi országgyűlési képviselőjelölt-választást írtak ki.
[tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

Az MSZP élő baloldali lelkiismerete
A Magyar Nemzet a 2007. október 16-i számában közölt interjút Thürmer Gyulával. A Szabadság olvasóival az interjút némileg rövidített formában az alábbiakban ismertetjük.
[tovább a teljes cikkre]

 
Belpolitika

Megjelent az osztályharc
A magyar politikát, legalábbis azt a részét, amelyet a televízió mutat, teljesen lefoglalja az MSZP-SZDSZ és a Fidesz-KDNP közötti küzdelem. A két nagy pártcsoportosulás küzdelme nem más, mint a magyar tőkésosztály két nagy csoportjának harca. Mindkettő azonos abban, hogy kapitalizmust akarnak, de különböznek abban, hogy ki melyik rétegét képviseli a magyar tőkésosztálynak.
[tovább a teljes cikkre]

 

Tudja-e, hogy…
Tudja-e, hogy a dél-koreai Hankook a 131 milliárd forintos befektetéshez 15,8 milliárd forint állami támogatást kap, ám ha ehhez hozzávesszük a képzési hozzájárulást és munkahely-teremtési juttatást, akkor az összeg mintegy 20 milliárd forintra rúg?
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

Védnökség a mártírsírok felett
A Magyar Kommunista Munkáspárt Nagy-Budapesti Regionális Elnöksége a Fiumei úti temetőben lévő, a Munkásmozgalmi Panteon előtti mártírsírok gondozására védnökséget hirdetett meg a pártszervezetek, a párttagság között.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külföld

Az MSZP privatizálta a magyar-orosz viszonyt
A jelenlegi kormány a magyar-orosz viszonnyal ugyanazt teszi, mint minden mással: privatizálja. A kétoldalú kapcsolatok prioritásait nem a nemzeti érdek, hanem a szocialista párthoz közel álló vállalkozók és a multik érdekei határozzák meg.
[tovább a teljes cikkre]

 
Kádár János

Kádár János és a szovjet emberek
Manapság, ha megkérdeznének egy átlag amerikait, hogy mi a véleménye Gyurcsányról, még jóindulattal is Mars-lakónak nézne. De ne legyünk igazságtalanok! Nem csak őt nem ismerik jelenlegi legfőbb szövetségesünk polgárai, hanem senkit a magyar politikai körökből. Pedig nem árt az, ha a szövetséges országokban, s különösen az adott időszak legfontosabb szövetségesének közvéleményében ismerik a magyar politikusokat. Kádár Jánost ismerték a Szovjetunióban. Sőt, nem csupán ismerték, de az összes kelet-európai vezető közül őt tisztelték és szerették legjobban.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külföld

A Kínai Kommunista Párt 15. és 16. kongresszusa: Kína átalakul
Mostani befejező részünkben nagyobb léptekkel tekintjük át a kínai párt azon kongresszusait, amelyek hozzánk már időben közelebb zajlottak, és így többet is tudunk róluk.
[tovább a teljes cikkre]

 
Elmélet

Elméleti sarok: Vigyázat, veszélyes!
Szociáldemokraták tegnap és ma A szociáldemokrácia a 19. században a tőkés országok munkásságából, a szakszervezeti mozgalomból nőtt ki. Ők is szocializmusról álmodtak, mint a kommunisták, de csak hosszú-hosszú távlatban, és a mindennapokban a kapitalizmus igazságtalanságainak megszüntetését, a tőkés rend szebbé tételét akarták. A forradalmi marxisták ezzel soha sem értettek egyet, mivel a kapitalizmus még legjobb, legdemokratikusabb, leggazdagabb formájában is a munkástömegek kizsákmányolására épül. A forradalmi marxisták mindig is a szocializmus megteremtését tűzték ki célul.
[tovább a teljes cikkre]

 
Hírek

A Kínai Nemzetközi Rádió
A Magyar Kommunista Munkáspárt tagjai, szimpatizánsai, valamint minden széles látókörű ember számára felüdülést jelent egy távoli és - hazánkban - bizony kevéssé ismert ország rádióadásának meghallgatása: "Itt a Kínai Nemzetközi Rádió!" Megdöbbentő, de igaz: hallgatása néha kifejezetten felüdülést jelent!
[tovább a teljes cikkre]