Cikkek
 

IV. (XX.) ÉVFOLYAM 35. SZÁM - 2009. SZEPTEMBER 24.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Abban az „átkos” szocializmusban az állam, de mondjuk úgy, a társadalom a gondodat viselte. Ha azt látta, hogy nincs munkád, berakott a gyárba. Lehet, hogy ott se volt sok dolgod, de legalább megvolt az esélyed, hogy valami hasznosat csinálsz, és még éhen se halsz. Ha az öreg néninek nem tellett tüzelőre, a tsz vagy a tanács, vagy valaki más, kisegítette. Nem kellett rettegni a megfagyástól. Ha meghalt a férjed, és magad maradtál, a szocializmusban sem volt könnyebb, de nem hagytak elveszni.
[tovább a teljes cikkre]

 

Interjú

– A szüleim már a felszabadulás előtt kommunista szellemben neveltek. Édesanyám sok mindent elmondott nekem, és megtanított konspirálni. „Ha ezt elmondod valakinek, apádat-anyádat soha többé nem fogod látni! – cseng a fülembe ma is. Hallgatok! – mondtam. „Kapsz két pofont, és mindent be fogsz vallani” – aggódott anyám, s nem lett igaza. Arra neveltek, hogy soha ne áruljam el az eszmét és az elvtársaim. A Horthy-rendszerben kemény diktatúra volt, nem demokrácia, amint azt Gyurcsány mondta egyszer.

  [tovább a teljes cikkre]

 

 

Munkáspárt

Szinte olvadnak a napok és a hetek előttünk. A választások ideje hamarosan itt van. Ahhoz, hogy sikeresen összegyűjtsük az ajánlószelvényeket folytatnunk kell a gyári akciókat, a munkanélküli hivatalok előtti aprólékos és kitartó munkát, hiszen zömmel ott élnek, dolgoznak azok az állampolgárok, akikre számíthatunk. Az elmúlt időszakban több gyár előtt dolgoztunk, ahol szívesen, érdeklődéssel fogadtak bennünket. Sokat tanultunk ezekből az akciókból. Fontos, hogy mindig megfelelő számban legyünk jelen, mert egyre gyakrabban megállnak beszélgetni.

[tovább a teljes cikkre] 

Ki az utcára! Ezt a jelszót Ózdon is nehezebb valóra váltani, mint kimondani. A Munkáspárt ózdi szervezete azonban most rászánta magát, hogy átlépje a bűvös lélektani határt. Thürmer Gyula pártelnök programja az ózdi piacon kezdődött. Nem voltak sokan, de szívesen fogadták. A Frank-Hungaria Kft-nél Kőfalusi György igazgatótól megtudtuk, hogy magyar vállalkozónak lenni nem könnyű, de nem is lehetetlen. Nemzeti mezőgazdaságra és nemzeti iparra van szükség –

[tovább a teljes cikkre] 

„Köztük nők és gyerekek” – halljuk és olvassuk a hírekben, ha baleset történik, vagy pokolgép robban. Diszkriminatív felosztása a szerencsétlenül járt embereknek, akik között ott vannak a nélkülözhetetlen apák, fiúk, szerelmek. Mondani persze sok mindent lehet...

 

[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Vélemény

Bernard Madoff ame­ri­kai üzletembert csalásért 150 év börtönbüntetésre ítélték, mi­vel üzletfeleit úgy meg­­károsította ez a korábban köztisz­teletben álló pénzügyi szakember, hogy a 65 milliárd dollárnak a nyomát se lelik, a tőzsdefelügyelet meg csak a kezét széttárva sajnálkozik.
 Pár perc villamosszék helyett az urak elintézték, hogy az elkövető csak 150 év börtönt kapjon.

  [tovább a teljes cikkre]

 
 

Magyarország

Gazdasági világválság, megszorítások, költségvetési hiány és milliárdos veszteséggel működő állami és önkormányzati vállalatok – mindez a jelek szerint nem szempont, a cégek vezetői egyre több és több pénzt vihetnek haza.
 A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években hibát hibára halmozott, hol elvtelenül kiszolgálta a kormányt, hol magánakciókba kezdett. Eredmény:

 [tovább a teljes cikkre]

 

 

 

Majdnem hatmillió forint juttatást kapott az önkormányzattól Hunvald György VII. kerületi MSZP-s polgármester a februári előzetes letartóztatása óta eltelt idő alatt. A polgármester számára február 10. óta – amióta nem jár be a munkahelyére – az önkormányzat havi 742 560 forintot utalt át, vagyis az előzetes letartóztatása óta eltelt idő alatt összesen 5 940 480 forintot kapott.

 

 

[tovább a teljes cikkre]

 
 

Történelem

Húsz éve elhitették az emberekkel, hogy nincs is rendszerváltás, csupán „modellváltás” van, nem kell félni a szocializmus elvesztésétől. Most új trükköket alkalmaznak. Nem is volt rendszerváltás – mondják a Jobbik házatáján, de a Fidesz köreiben is. Nem volt rendszerváltás, mert még mindig itt vannak a kommunisták. A jobboldali erők a békés rendszerváltás felülvizsgálatát és a teljes leszámolást értik a rendszerváltás folytatásán. A valóságban a tőkés ellenforradalom már végbement, mind politikailag, mind gazdaságilag. Akik ma hatalmon vannak, azok nem kommunisták, hanem azok a szocialisták, akik maguk segítették hatalomra a tőkét, és ma legfőbb élvezői. Ha a Fidesz győz, nem a szocializmus jön vissza, hanem a kapitalizmus marad. Sok minden változhat, de a lényeg marad.

[tovább a teljes cikkre 

 

 

Aktuális

Ez év augusztusától új nagykövet képviseli hazánkban a Kínai Népköztársaságot, Kao Csien (Gao Jian) asszony. A magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok hat évtizede alatt ő az első női nagykövet Budapesten. Nem véletlen, hogy megérkezését és első lépéseit nagy figyelem övezi. A nagykövet a múlt héten tartott bemutatkozó fogadást, amelyen részt vett Thürmer Gyula is.

[tovább a teljes cikkre]