Cikkek
 

IV. (XX.) ÉVFOLYAM 8. SZÁM - 2009. február 26.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

A válság közepette nem érünk rá foglalkozni olyan apróságokkal, mint a nemzeti büszkeség. Megmondom őszintén: engem bánt az, ami a francia diáklány ügyében történik. Sajnálom a francia diáklányt. Idejött tanulni, hozzánk. Pontosan nem tudom, hogy szegény Ophélie Bretnacher miért pont bennünket választott.
[
tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

– Mindig szerettem az ifjúsági életet, a közösségi összefogást, a közös rendezvényeket, az együttgondolkodást. Középiskolásként lettem a KISZ tagja, majd az egyetemen az alapszervezet titkárának választottak. Munkahelyeimen és a katonaságnál is aktív KISZ-szervező és alapszervezeti titkár voltam, részt vettem a bizottságok munkáiban is. Feleségemet is a KISZ-munkának köszönhetően ismertem meg.

  [tovább a teljes cikkre]

 
 
Munkáspárt

Miniszterelnök Úr hétfőn a Parlamentben elmondta „nemzetmentő, a gazdasági válságot megoldó” programját. Mondhatnám azt, mit sokan mások mondanak, hogy várva várt programját, de nem mondom. Én, mint egy a sok tönkrement középvállalkozó közül, már régen nem várok a Miniszterelnök Úrtól semmit, és főleg nem nemzetet mentő, válságot megoldó programot.

 


[
tovább a teljes cikkre]

  

 Miskolcon idén is megrendezték a Kocsonya Fesztivált. Ezernyi kulturális rendezvény, közéleti találkozók, na és persze az utcai forgatag, árusokkal, mutatványosokkal, mangalica-szalonnával, rétessel és – persze – kocsonyával. A rendezvényre tavaly először látogatott el Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke.

[tovább a teljes cikkre] 

 De a kis- és középvállalkozók sem örvendeznek annyira az új világnak. Rájöttek, hogy igaz a mondás: a nagy halak megeszik a kis halakat. Mind több kis üzlet tulajdonosa kényszerül vállalkozását feladni. Zöldségboltosok kerülnek a tönk szélére az úgynevezett jóléti társadalomban, jelzik az „Eladó”, „Kiadó” táblák a kiürített helyiségek ajtaján.

  [tovább a teljes cikkre] 

 

 

Külföld

A kapitalizmus világszerte válságban van, és ez komolyan érinti Görögországot is. Aleka Paparigha, a Görög KP főtitkára rámutatott egy új elemre is, nevezetesen arra, hogy a válság „hatással lesz Kínára, Oroszországra és más olyan országokra, amelyek a kapitalista fejlődés magas fokát érték el az elmúlt években”.

  [tovább a teljes cikkre] 

 

 

Történelem

Akkoriban a magyar szakszervezeti mozgalomban egy szövetség, egy konföderáció van, a Szakszervezetek Országos Tanácsa. Komoly politikai erő, közel négy és fél millió tagja van. Az MSZMP, a kormány szövetségesének tekinti. A vállalati szakszervezeti vezetők a párttitkárokkal, ifjúsági vezetőkkel és a vállalatok igazgatóival együtt alkotják az „üzemi négyszöget”. Törvény által biztosított joguk és lehetőségük van a dolgozók életét érintő minden kérdésbe beleszólni, némileg még a termelésbe is. A szakszervezetek oldják meg az emberek üdültetését, s ehhez óriási infrastruktúrával rendelkeznek, üdülőkkel a Balatonon, az ország más helyein.

[tovább a teljes cikkre

 

 

Aktuális

A Központi Bizottság határozata értelmében Csepelen elkezdtük az EU-parlamenti választásokra gyűjteni az egy napi jövedelmeket, illetve nyugdíjakat. Párttagjaink megértették ennek fontosságát, és a gyűjtőíveken szépen gyűlnek a felajánlások.

 

[tovább a teljes cikkre