Cikkek
 

V. (XXI.) ÉVFOLYAM 18. SZÁM - 2010. május 07.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Ez igen! Még meg sem alakult az új Fidesz-kormány, de a Nagy Ügynek máris vannak lelkes harcosai, akik nem lacafacáznak, hanem cselekednek. Ki-ki a maga helyén, ahova az Eszme, a Párt, vagy nem tudom kicsoda, állította őket. A múlt héten a MOL igazgatótanácsából kirúgtak néhány szocialistát és beraktak néhány Fidesz-barátot.

[tovább a teljes cikkre]

 
 

Interjú

Kispolgári családból származom, szüleim a kultúra felé orientáltak, de távol tartották magukat és bennünket is a politikától. Volt azonban édesapámnak egy barátja, Litzmann-Bonyhádi Jenő, még a bonyhádi gimnázium padsoraiban, aki később tagja lett az illegális kommunista mozgalomnak.

[tovább a teljes cikkre]

 
 

Május 1

 

„Teremtsünk új baloldalt! Teremtsünk új baloldalt, amely nem a kapitalizmusban keresi boldogulását, hanem a szocializmusra esküszik fel! Teremtsünk új baloldalt, amely nem a múlttal van elfoglalva, hanem az emberek mai problémáival! Teremtsünk új baloldalt, ahol mindenkinek helye van, aki a kapitalizmus ellen küzd
 

[tovább a teljes cikkre]

 

A harcot folytatnunk kell. Nekünk van igazunk. A mi programunk jó program. Ott kell lennünk mindenütt, ahol dolgozók vannak, az üzemekben, a szakszervezetekben, a civilszervezetekben, mindenütt.

[tovább a teljes cikkre]

Ebbe a Hagyó-Zuschlag-Gyurcsány bűzű katyvaszba szeretnék beleolvasztani a baloldal egyetlen, még életképes erejét, a Munkáspártot. Álságos érvük, hogy a szocik már megbuktak, így hagyjuk is a korábbi vitákat a fenébe, s szeressük újra egymást.
 

[tovább a teljes cikkre]

 

 

 

Munkáspárt

A spirálfüzet titka

A választási munka tapasztalatait összegezték a múlt héten a Baranyai megyei elnökség tagjai Gelb Zoltán megyei elnök vezetésével. Jelen volt Thürmer Gyula, a párt elnöke is. Mint ismeretes, a Munkáspártnak a megyében egy választókerületben, Mohácson sikerült jelöltet állítani.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Szakszervezet

Tanári elbocsátások ellen tiltakozik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a PDSZ, ugyanis úgy tudja, a főváros oktatási bizottsága 86 tanári álláshely megszüntetését javasolja még idén a közgyűlésnek.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Történelem

Az emberek politikai meggyőzése ott kezdődik, hogy valami hasznosat teszünk számukra. A szociáldemokraták hirdetik is, és teszik is ezt. Ingyenes jogi segítséget adnak, fellépnek a kilakoltatásra ítélt emberek védelmében. Élelmiszert, ruhát gyűjtenek a rászorulóknak. Odafigyelnek a gyári munkások napi problémáira, megkérdezik tőlük: hogy vagytok? Az emberek természetesnek veszik a szociáldemokraták közeledését, nem a pártot látják bennük, hanem a segítő kezet nyújtó embert. Ezek a módszerek sohasem mennek ki a divatból.

 

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Aktuális

Százezrek vonultak fel a világ városaiban szombaton, hogy a munka ünnepén több munkahelyet, jobb munkakörülményeket és magasabb fizetést követeljenek. A görög fővárosban a szakszervezetek arra igyekeztek felhasználni a május 1-jei demonstrációt, hogy tiltakozzanak a küszöbön álló megszorító intézkedések ellen, de a demonstráció zavargásba torkollott. Az athéni rohamrendőrök néhány tüntető „spontán provokációjára” reagálva nekirontottak a Görög Kommunista Párt vezette felvonulóknak is.

[tovább a teljes cikkre]