Cikkek
 

V. (XXI.) ÉVFOLYAM 21. SZÁM - 2010. május 28.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Na, most már ismerjük a Programot. Úgy értem, a Fidesz-KDNP-kormány programját. Nagybetűvel írom, mert maga a program szerzői is kedvelik a nagybetűs szavakat. Ki gondolta volna például, hogy nagybetűvel kell írni azt, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Új miniszterelnökünk láthatóan szereti az ünnepélyes, magasztos kijelentéseket. Persze, mindenki szeret az örökkévalóságnak beszélni. Miért lenne kivétel új miniszterelnökünk?

[tovább a teljes cikkre]

 
 

Interjú

– 1958-ig a Kecskeméti Konzervgyárban dolgoztam. Ebben az időszakban történt a fordulat az életemben, ami még akkor sem számított szokványosnak. Nem az iskolapadból kerültem újságírói székbe... Kecskeméten, a szomszédos utcában láttam egy táblát, amelyen az állt, hogy „szemét lerakása hatóságilag tilos”.

[tovább a teljes cikkre]

 
 

Magyarország

 

A Fidesz-kormány gazdaságpolitikáját három ember irányítja. Már a nyolcvanas évek spontán privatizációjának ő az egyik szervezője. Antall Józsefnek is ad tanácsokat,

Or­bán Viktor első kormányában már miniszterként bizonyított: ugyan biztosított némi támogatást a magyar középvállalkozói szektornak, azonban ennek mindig határt szabott a nagytőke, illetve a külföldi multinacionális cégek érdeke. Ennek jegyében módosították a Munka Törvénykönyvét is, csonkították a munkavállalók jogait.
 

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Mozgalom

Múlt csütörtökön Görögországban ismét megállt az élet, a görög dolgozók újabb országos sztrájkba léptek. A sztrájk miatt bezártak az iskolák, leálltak a kompok és a vonatok, a kórházakban csak sürgősségi eseteket láttak el. Az Akropolisz és más ókori nevezetességek is zárva tartottak. Az elmúlt öt hónapban ez már a kilencedik sikeres országos munkabeszüntetés volt. A megszorító intézkedések – jelentős nyugdíj- és bércsökkentések, valamint a meredek adóemelés – elleni küzdelmet most már vitathatatlanul a kommunisták vezette Összgörög Harci Front (Pame) vezeti.

[tovább a teljes cikkre]

A rendezvénysorozatot a fasizmusról tartott szeminárium nyitotta meg, mely a besztercebányai Szakszervezetek Házában került megrendezésre. A szeminárium végén a résztvevők felvonulással emlékeztek a fasizmus felett aratott győzelemre, a magyar delegáció a Munkáspárt zászlajával vonult Besztercebánya utcáin. A menet elvonult a Szlovák Nemzeti Felkelés emlékművénél, majd a jelenlévő szervezetek és pártok koszorút helyeztek el a téren található szovjet hősi emlékműnél.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Vélemény

Félelmetes ezt nézni. Na nem azért, mert nem így lenne helyes. Azért, mert eddig kellett várni arra, hogy az országot vezetők kezére rácsaphasson a törvény ereje. A törvény, melyet a mentelmi jog semmissé tehet. Ptk? Btk? Hát ezek – talán – most kiderülhetnek.  

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Történelem

1925. augusztus 19-21 között Bécsben, egy munkáskönyvtár olvasótermében 22 magyar kommunista, 21 férfi és egy nő ült össze, hogy döntsenek a magyar kommunista mozgalom feladatairól. A találkozó az 1919 után újjászervezett KMP I. kongresszusa.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Aktuális

El Rubio, „A Szőke” igazi neve Jézus Suarez Gayole. Tagja volt annak a gerillacsapatnak, amely az argentin születésű marxista forradalmár, Che parancsnoksága alatt harcolt Bolíviában. 1967. április 10-én esett el. Felkutatásának szándékáról a Cubadebate című hivatalos weboldal számolt be Jorge Gonzalez törvényszéki orvost idézve, aki 1997-ben egy tömegsírban rátalált Che maradványaira a bolíviai Vallegrandéban.

[tovább a teljes cikkre]