Cikkek
 

V. (XXI.) ÉVFOLYAM 29. SZÁM - 2010. júlis 23.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

A kormány nem enged az IMF-nek a 29 pontos csomagjából. Ez volt a hét nagy híre. Hát, igen! A Fidesz vezetése alaposan felkészült az idei választásokra. Orbán Viktor még az EP-választások előtt végigjárta az EU-országok vezetőit, és nyilván megkérdezte tőlük:

[tovább a teljes cikkre]

 
 

Interjú

– Nem születtem bele a mozgalomba. A tanyavilág végtelen sötétjébe születtem, ahol tombolt a TBC, az analfabetizmus, a testi és szellemi elnyomorodás.

A köztünk élő, ritkán megszólaló cselédemberek gyűlést tartottak és jegyzőkönyvet vezettek, elvtársnak szólították egymást. Fegyelmezettek voltak. Ez mélyen megmaradt bennem. Honnan hozták ezt a forradalmi öntudatot?

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Magyarország

Megállapodás nélkül utazott vissza Budapestről Washingtonba az IMF küldöttsége, és az Európai Bizottság is elhalasztotta a magyar hitel-felülvizsgálat lezárását. Mind a két intézmény szerint „nehéz döntéseket”

[tovább a teljes cikkre]

Minden ember vágya, hogy el tudja tartani magát, a családját. Szeretne minél jobban élni, gyermekeit boldogságban, szeretetben, minél nagyobb anyagi biztonságban felnevelni és felkészíteni az életre, hogy ő is meg tudja adni utódainak legalább azt, amit neki is megadtak. Ma Magyarországon nagyon sok ember nem tudja megteremteni az anyagi feltételeket a boldoguláshoz.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Mozgalom

Nem túl divatos, de sajnos mára klisé: az elmúlt húsz évben Magyarország urai eladtak, elherdáltak, zsebre vágtak mindent, amit az előző rendszer megteremtett. Nem csak gyárakat, termelő üzemeket, mezőgazdasági központokat tettek tönkre, de önkormányzatokat, iskolákat, kórházakat is a csőd szélére – ha nem a közepére – vezettek.

[tovább a teljes cikkre]

A Szabadság egyik korábbi számában A dolgozó miniszter cím alatt láthattuk Che Guevarát, aki akkor iparügyi miniszter volt, s részt vett a minisztérium által szervezett önkéntes társadalmi munkában.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Történelem

A fasizmus új jelenség volt az 1920-as évek Olaszországában. Amint legutóbb láttuk, nem volt könnyű eligazodni az új helyzetben, megérteni, hogy valójában mi is a fasizmus lényege. Sok zavar volt a munkások, a dolgozók között is, sőt a kommunista pártokban is, amelyek nehezen találták meg a fasizmus elleni fellépés lehetséges útját, a „proletariátus egységes harci frontjának” megteremtését.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Aktuális

A Kubában akkreditált nagykövetekkel találkozott múlt pénteken Fidel Castro, aki négy évig nem jelent meg a nyilvánosság előtt, újabban azonban szinte miden nap megteszi. A 83 éves kommunista vezető a külügyminisztériumban találkozott a diplomatákkal, és több mint másfél órán át válaszolt kérdéseikre.


[
tovább a teljes cikkre]