Cikkek
 

V. (XXI.) ÉVFOLYAM 38. SZÁM - 2010. október 2.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

A mai naptól A Szabadság ismét kapható lesz az újságárusoknál. Egykori uszodatársam érdeklődő ember volt, és Hajdúszoboszlón a fürdő mellett mindjárt két dolgot kért az újságárustól, egy Le Monde-t és egy Szabadságot. Az újságárus eleinte személyes sértésnek vette, de aztán úgy döntött, hogy uszodai kollégám csak különc külföldi.

[tovább a teljes cikkre]

 
 

Munkáspárt

Orbán Viktor bejelentette, hogy „nemsokára Magyarország lesz Közép-Európa legversenyképesebb üzleti, befektetési lehetősége”. Ennek első biztató jele az Audival történt megállapodás.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Magyarország

Alapítvány méltatlannak találja, hogy a fővárosi könyvtár Szabó Ervin nevét viseli, s kezdeményezte a névváltást. Az ötletgazda egy 48 éves hódmezővásárhelyi történész. Vincze Gábor szerint elfogadhatatlan, hogy a „kommunizmus szellemi előfutáráról”

[tovább a teljes cikkre]

„A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár névadója miatt kialakult vita azonban engem elkedvetlenít. A könyvtár elnevezését megkérdőjelező történészek ugyanis bőven találhattak volna sokkal súlyosabb kifogásolnivalót maguknak, akár a szimbólumok, szimbolikus gesztusok terén is. A kulturális tárcának is bőséggel akad dolga a kulturális élet minden területén; ennél fontosabb, sokkal fontosabb dolgok vannak, semhogy az államtitkárnak ezzel az üggyel kellene most foglalkoznia.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Munkáspárt

Október 3-án önkormányzati választások lesznek. Képviselőket kell választani, akik a következő években majd eldöntik, hogy mi történik a falvainkban, városainkban. Ők határoznak majd arról, hogy mi lesz a 4-es metróval Budapesten, eladják-e a kórházakat a vidéki városokban, jut-e elég pénz az iskolákra. A mi életünkről döntenek. A mi életünket mi ismerjük.

[tovább a teljes cikkre]

Orbán Viktor kormánya rengeteg nehézséget, szemetet, bűnt örökölt meg. Ezzel el kell számolni. Nem lehet azt mondani az elmúlt nyolc évről, hogy jó volt. Nehéz helyzetben van a kormány, azonban vannak reformelképzelései, ezt a mai magyar tőkés országot valamilyen szinten meg akarja változtatni. Ebben egyetért a kormánnyal a Munkáspárt. Ami az emberek érdekeit, a korszerűsítést szolgálja, azt segíteni kell, abban partnernek kell lenni.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Történelem

Kádár el van zárva a világtól. A Kominternt, amely 1919 óta összefogja a kommunista pártokat, elvi iránymutatást és anyagi segítséget ad, 1943. májusában a szovjet vezetés feloszlatja. Igaz persze, hogy 1943 nyarától már látható a háború vége, és tudni lehet, hogy a Szovjetunió a háború egyik győztese lesz, de ezt még meg kell érni.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Külföld

Kubában tárgyalt a múlt héten Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke. Kongresszusra készülünk, fontos, hogy egyeztessük óráinkat - mondta partnereinek. A kubai kommunisták tapasztalatai, és általában a latin-amerikai felszabadító és forradalmi mozgalmak fontos támaszt jelentenek munkánkhoz.

[tovább a teljes cikkre]

A venezuelai választásokat a választók 66,4 százalékának részvétele mellett a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) és a Venezuelai Kommunista Párt (PCV) koalíciója nyerte meg. A koalíció vezetője Hugó Chávez, Venezuela elnöke, a Bolivári Forradalom megtestesítője. A PSUVPCV a nem végleges adatok szerint a 165 parlamenti helyből 95-öt szerzett meg. A 2005. évi választásokat az ellenzék bojkottálta.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Aktuális

Európai roma-vita

[tovább a teljes cikkre]