Cikkek
 

II. (XVIII.) ÉVFOLYAM 41. SZÁM - 2007. november 15.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Ezt, ne így! ezt ne!
Jó hír, hogy az öt szakszervezeti tömörülés november 10-én együtt tiltakozott a társadalombiztosítás magánosítása ellen. Jó hír az is, hogy jelen voltak civilszervezetek is. Jó hír, és ezt a tüntetés számos résztvevőjétől is visszahallottuk, hogy ott volt a Munkáspárt. Ráadásul vörös zászlóival. A többi dolog most másodlagos.
[tovább a teljes cikkre]

 
Per

Elítélték a Munkáspárt vezetését
Bűnösnek nyilvánítva
Ezzel az ítélettel zárta le a Munkáspárt elnöksége elleni per elsőfokú tárgyalását a Székesfehérvári Városi Bíróság november 6-án. Ezt várhattuk, azért indították a pert, hogy elítéljenek bennünket, pedig mi csak a jogainkkal éltünk - mondta az újságíróknak a tárgyalás befejezése után Thürmer Gyula.
[tovább a teljes cikkre]

 

El a kezekkel a magyar kommunistáktól
November elején tartotta a kongresszusát Athénban a görög ellenállók és antifasiszták országos egyesülete. A kongresszus valamennyi küldötte aláírásával támogatta az alábbi tiltakozó határozatot, amelyet eljuttattak Magyarország athéni nagykövetségének és a magyar kormánynak is.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külföld

Kommunisták világtanácskozása Minszkben
A Kommunista és Munkáspártok 9. Nemzetközi Tanácskozása Minszkben (Belarusz Köztársaság) befejezte munkáját A találkozó szervezője Belarusz Kommunista Pártja (BKP) és az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja (OFKP) volt.
[tovább a teljes cikkre]

 

Thürmer Gyula beszéde a minszki tanácskozáson
Kedves Elvtársak! A magyar kommunisták nevében köszönöm a belarusz és orosz kommunistáknak, hogy vállalták, hogy a mai tanácskozást megszervezik. A Munkacsoportban működő pártoknak pedig köszönet azért, hogy Minszk mellett döntöttek.
[tovább a teljes cikkre]

 

Moszkva: a kommunisták nem öregszenek
Moszkvában ünnepelték a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 90. évfordulóját a világ kommunista és munkáspártjainak képviselői. A több tízezres felvonulás előtt a delegációk újra szolidaritásukról biztosították a Magyar Kommunista Munkáspárt vezetését.
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

Bensőséges ünnep a NOSZF-évfordulón
Méltó és igazán bensőséges megemlékezés színhelye volt november 9-én délután a Munkáspárt központja.
[tovább a teljes cikkre]

 

Egységben a szakszervezetek
Az öt legnagyobb szakszervezeti tömörülés - az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma - közösen tüntetett november 10-én, szombaton a Miniszterelnöki Hivatal előtt az egészségbiztosítási rendszer tervezett átalakítása ellen.
[tovább a teljes cikkre]

 

Sajtótájékoztató a vasút bezárása ellen
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a tervbe vett a vasútbezárások menetrendjébe újból beiktatta a Balassagyarmat-Ipolytarnóc közötti vasút bezárását.
[tovább a teljes cikkre]

 

Hagyomány születik Békésben
Ha a nyájban nincs rend, akkor nem a farkast hívom segíteni - nyilatkozta Thürmer Gyula a Békés Megyei Hírlapnak a több biztosítós egészségügyi rendszerről alkotott kormányelképzelésekkel kapcsolatban.
[tovább a teljes cikkre]

 

NOSZ-ünnepség Sopronban
A Győr megyei pártvezetés a soproni elvtársakat kérte fel a megyei ünnepség rendezésére. November 5-én több, mint 50 fő meghívott részvételével, a megye minden területéről érkezett pártdelegáltak, megyei KB-tagok, és sok pártonkívüli meghívott ünnepelt ezen a délutánon. Egy komoly, de mégis formabontó ünnepség résztvevői voltunk.
[tovább a teljes cikkre]

 

Ünnepi megemlékezés a NOSZF-ról Pécsett
A Magyar Kommunista Munkáspárt Baranya megyei szervezete a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 90. évfordulóján ünnepi megemlékezést tartott a Pécsi Szovjet Katonai emlékműnél.
[tovább a teljes cikkre]

 

Koszorúzás Miskolcon
Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott 2007. november 7-én, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 90. évfordulóján a Magyar Kommunista Munkáspárt Miskolc városi szervezete.
[tovább a teljes cikkre]

 
Vélemény

Munkásközdelem a Suzuki gyárban
Az Esztergomi Gépkocsigyártók Független Szakszervezete most újabb küzdelem előtt áll. A gyár vezetése be kívánja vezetni a 11 órás, nyújtott munkarendet. Ez ellentétes a magyar munkajoggal, hátrányos a családoknak is.
[tovább a teljes cikkre]

 
Kádár János

Nevessünk együtt Kádárral
A szovjet silókukorica és a magyar disznó
Ha az angoloknál az időjárás a leggyakoribb beszélgetési téma, úgy az egykori szovjet vezetőknél ez a mezőgazdaság volt. Némileg érthető is volt, mert a hatalmas ország lakosságát valahogy sohasem sikerült rendesen ellátni élelmiszerrel.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külföld

A Kínai Kommunista Párt 14. kongresszusa: leszámolás az ellenforradalommal, a szocializmus stabilizálása
A Kínai Kommunista Párt 14. kongresszusa 1992. október 12-18-án ülésezett Pekingben. 1989 küldött képviselte a párt akkori 51 millió tagját. A kongresszus feladata az volt, hogy az 1989-es ellenforradalmi kísérlet, azaz a Tienanmen téri események nyomán kialakult helyzetet végleg lezárja, és biztosítsa Kína hosszú távú szocialista fejlődését.
[tovább a teljes cikkre]

 
Elmélet

Elméleti sarok: Vigyázat veszélyes
A szocializmus él A tőkés erők általános visszavonulásra kényszerítették a szocializmus erőit, de nem tudták őket teljes mértékben felszámolni. Ma is léteznek szocialista országok. A nyugati propaganda megkísérli úgy beállítani, mintha ezek már nem is lennének szocialista államok, hanem valamilyen szocialista elnevezésű államkapitalista képződmények.
[tovább a teljes cikkre]

 
Vélemény

Alkotmányosság és tudományosság
Az l990-es újsütetű demokrácia sok tekintetben az antidemokratizmus jegyében fogant. Nemcsak arról van itt szó, miszerint egy olyan politikai-gazdasági formáció jött létre, mely velejéig népellenes, hanem arról is, hogy alaptörvényének betűje és szelleme nem leplezetten diktatórikus.
[tovább a teljes cikkre]

 

A bírósági döntés megítéléséről
A Magyar Kommunista Munkáspárt elleni bírósági pert és a hozott ítéletet is sokan elítéléssel tárgyalják egymás között (bizalmas légkörben) a környezetemben az egyszerű emberek.
[tovább a teljes cikkre]

 

Levél Hajmáskérről
Ezen válaszlevelet kapta a Baloldali Front - Kommunista Ifjúsági Szövetség miután e-mailben szétküldte a meghívót a november 10-i szakszervezeti demonstrációra:
[tovább a teljes cikkre]

 
Hírek

Megjelent a Balszemmel második kötete
Az elmúlt héten megjelent Thürmer Gyula írásainak második gyűjteményes kötete. Kérjük a pártszervezeteket, segítsék a terjesztését - párttagok és szimpatizánsok körében egyaránt. Ez ismét lehetőség az emberek megszólítására, a cselekvésre.
[tovább a teljes cikkre]