Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 15. SZÁM - 2008. április 10.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

ELEGÁNSAN ÜNNEPELTÜNK

A hivatalos koszorúzások senkit sem érdekelnek. Így volt ez a szocializmusban is, és nincs másként polgári demokratikus értékektől duzzadó hazánkban sem. Április 4-e azonban kivétel. Ez ugye nem tartozik a kanonizált ünnepek közé. Nem mindenki koszorúz ilyenkor, mivel ma már ehhez is kell némi állampolgári vagy egész egyszerűen emberi kurázsi.
[
tovább a teljes cikkre]

 
Évforduló

TISZTELETÜNK ÉS HÁLÁNK
A SZOVJET HŐSÖKNEK

A Magyar Kommunista Munkáspárt a fővárosi Szabadság téri szovjet hősi em­lékműnél tartotta április 4-ei közpon­ti megemlékezését. A tavalyi rendezvénnyel szem­­ben ezúttal nem voltak ellentüntetők, s sajnos a budapesti párttagok közül is kevesebben jöttek el, mint egy évvel ezelőtt.

[
tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

 ELSZÁNTAK A DUNÁNTÚLIAK

Nem hallgattak a gondokról, de elkeseredésnek, letörtségnek nyoma sem volt. Igaz, hogy sok helyütt nincsenek tagjaink, a legtöbb megyében szervezési és kádergondokkal küzdünk, de vannak biztató eredmények. Baranyában kicsi, de fegyelmezett szervezet jött létre, s megindult a fiatalok megnyerése.
[tovább a teljes cikkre]

 
 
Interjú

ÓRIÁSI ÁTALAKÍTÁSRA LENNE SZÜKSÉG!

Mariannt sokan ismerik a pártban. Régóta fotókat készít, és ott van szinte minden rendezvényen. Először 2006-ban, az önkormányzati választásokon lépett a nyilvánosság elé. Paulik Péter régióelnökkel együtt dolgoznak Ferencvárosért, petíciókkal bombázva a közszolgákat.
[
tovább a teljes cikkre]

 

 

Belpolitika

MI AZ IGAZSÁG A KORMÁNYVÁLSÁG KÖRŰL?

A magyar kapitalizmus hajnalán másfél millió munkahelyet szüntettek meg. Éppen ezért ma nálunk a munkaképes lakosságnak csupán ötvenhét százaléka dolgozik. Szlovéniában, ahol a politikusok nem kevésbé voltak kapitalisták, csak okosabbak, nem szüntettek meg ennyi munkahelyet, és a foglalkoztatási arány ma hetven százalék. S, mint tudjuk, egy országot azok tartják el, akik dolgoznak. Ha nem dolgozunk, nem fizetünk adót, kevesebbet költünk.
[
tovább a teljes cikkre

 
 
Külpolitika

KOMMUNISTA TABULA RASA OLASZORSZÁGBAN

Drágább lett a spagetti és megbukott a kormány – mondhatnánk a mostani olasz belpolitikáról. Szó, ami szó, 1996 óta nem volt ilyen magas az infláció, mint most. Februárban 5,6 százalékos éves emelkedést mutattak ki, s ezen belül a makaróni, a spagetti és más tésztafélék tizenhét százalékkal lettek drágábbak.
[tovább a teljes cikkre]

UKRAJNA: NATO TAKARODJ!

Az éjszaka leple alatt érkezett meg az ukrán fővárosba múlt hétfőn az amerikai elnök. George Bush másnap is menekült a nyilvános rendezvények elől: jól tette, látogatását végigkísérték a vö­rös zászlós kommunista aktivisták. Kijev főtere is vörösbe öltözött, de tüntettek a NATO ellen több ukrán nagyvárosban is.
[
tovább a teljes cikkre]

 
 
Vélemény

POLITIKUS BOLONDOK NAPJÁRA

Mi, XVIII. kerületi kommunisták petíciót akartunk benyújtani a helyi polgármesternek. Gondolhatnánk, nem bonyolult: mi odamegyünk, átadjuk, Mester László polgármester átveszi. Ugyan! Két hét alatt még az időpont-egyeztetésig sem jutottunk el – mert ugye, anélkül nem lehet ám! Számára biztosan jelentéktelen ügy: petíciónkban felszólítjuk a polgármestert, hogy a kerületi vagyont ne herdálja el, és ne játsszon mindent a multik kezére, így próbálva a kerületi költségvetés hiányát pótolni.
[
tovább a teljes cikkre

 

 

Mozgalom

MUNKÁSPÁRTI POLITIZÁLÁST MINDEN KERÜLETBEN!

Példának okáért a BKV tervezi az itteni járatok ritkítását. A BKV-nak csak az a fontos, hogy kevesebbet költsön a Várbuszra, a 2-es metróra. Nem érdekli, hogy mindez elviselhetetlen kellemetlenségeket okozhat a lakosság számára. Nem érdekli, hogy rombolja az idegenforgalmat, hogy a Várbusz járatritkítása akadályozza a budai vár megközelíthetőségét. A 2-es metró járatritkítása és a Batthyány téri buszvonalhálózat átalakítása a belvárosi összekötő forgalmat teszi elviselhetetlenné. A munkába igyekvő embernek nagyon korán kell elindulnia a munkába, ha nem szeretné, hogy állásából elbocsássák
[
tovább a teljes cikkre

VÉDNÖKSÉG A MÁRTÍRSÍROK FELETT: REZI KÁROLY

Rezi Károly az újpesti kommunista moz­­galom egyik legígéretesebb harcosa volt, ám korai mártírhalála megakadályozta abban, hogy országos tekintélyű forradalmi vezetővé nője ki magát.
[
tovább a teljes cikkre]  

 

 

Krónika

MUNKÁSPÁRT: A BKV-SZTRÁJKÉRT
A FŐVÁROS VEZETÉSE A FELELŐS

Múlt hétfőn a budapesti közlekedés tökéletesen megbénult, a leálló tömegközlekedés a személyautó forgalmat is ellehetetlenítette. A fővárosi vezetés egyetlen lényegi kérdésben sem engedett a Budapesti Közlekedési Vállalat szakszervezeteinek, nem teljesítette jogos követeléseiket, így az ő felelősségük, hogy a dolgozók kénytelenek voltak utolsó fegyverükhöz, a sztrájkhoz nyúlni.
[tovább a teljes cikkre