Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 21. SZÁM - 2008. május 22.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

NEHÉZ A RÉZÁGYÚ, FELSZÁNTJA A HEGYET-VÖLGYET

MÁV-főember nyilatkozott, hogy „tehetetlenek az ipari méreteket öltő kábellopásokkal szemben, melynek hátterében az egyre növekvő kínai igények által felvert árú réz iránti kereslet áll.” A kínaiakat sok mindenért lehet bírálni, de arról speciel nem tehetnek, hogy Magyarországon lopják a vezetékeket. A nyilatkozatból persze az is kiderül, hogy legalább háromszáz cég foglalkozik felvásárlással, mondanom sem kell, illegálisan.
[
tovább a teljes cikkre]

 
Munkáspárt

Szokatlan feladatot kellett ellátnia a múlt héten Vajda Jánosnak, a Munkáspárt alelnökének. A paksi választókerület KB-képviselőjeként ő volt a házigazdája és előkészítője a pártelnök paksi látogatásának. Annak idején Vajda János maga vállalta el ezt a körzetet. A szomszédos Gerjenben született, a paksi gimnáziumba járt, és ma is otthonosan mozog Pakson is, a Duna menti községekben is.

 [tovább a teljes cikkre]

 
 
Belföld

Az erősödő munkásmozgalom leverése az uralkodó körök hatalmi pozíciójának megtartását jelentik, továbbélést biztosítva a kizsákmányoló, népellenes társadalmi rendszerek számára. A kapitalizmus megjelenésével együtt létrejött hadserege is. Célja és feladata ma is változatlan, céljai és módszerei az idők folyamán finomultak. Napjainkban tanúi lehetünk annak, hogy a kapitalista országok, a kapitalista világrendszer politikai, társadalmi és gazdasági válsága egyre inkább elmélyül.
[
tovább a teljes cikkre]

 

 

Interjú

– Személyes ismeretség útján kerültem ide. Korábban is együttéreztem a rászoruló emberekkel, így nem volt nehéz azonosulni az elvekkel, a párt politikájával. A magam eszközeivel is hozzá akarok járulni a kapitalizmus mocsarából való kilábaláshoz, az ország felemeléséhez. Segíteni kell az embereknek egy olyan rendszerben, ami nem őket szolgálja.
[
tovább a teljes cikkre

 
 
Vélemény


Most abba ne menjünk bele, hogy egy ilyen határozatot a kínai földrengések okozta katasztrófa idejére időzíteni nem túl emberi gesztus, továbbá, hogy milyen kárt okoz a magyar-kínai kapcsolatoknak. Azt is hagyjuk, hogy az egész ötlet leginkább Münhausen báró ideájára emlékeztet, amikor is az egyedül élő szédült mesehős hirtelen felindulásában hadat üzen a frissen alakult Egyesült Államoknak.

[tovább a teljes cikkre]

 
 
Évforduló

Pártunk elődjének tekinti e pártot. A jeles eseményről novemberben a Központi Bizottság ünnepi ülésen emlékezik meg. Emlékezünk, de ennél sokkal fontosabb, hogy felelevenítsük a párt történetét, visszaidézzük a kommunista elődök tapasztalatait. Hogyan szervezték ők a pártot? Hogyan agitálták az akkori munkásságot? Hogyan írták a Vörös Újságot? Meg fogunk lepődni, hogy mennyi a hasonlóság mai pártunkkal, és mennyi mindent tanulhatunk Kun Bélától és harcostársaitól.
[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Mozgalom

Nemrégiben arról adtunk hírt, hogy Szolnokon találtak helyi párttagjaink egy munkásmozgalmi emléktáblát. Legutóbb a Békés megyei Szarvason fedeztek fel egyszerre két hasonlót is. Érdekes módon az egykori városi szálloda falában mind a mai napig megmaradt a Tanácsköztársaság védőinek emléktáblája, és a város főutcáján, egy polgárház falában a KMP első helyi szervezetének megalakulását megörökítő tábla.





[
tovább a teljes cikkre

 

 

Hírek

JÚLIUS
A Magyar Kommunista Munkáspárt július 5-én, szombaton rendezi hagyományos megemlékezését a XX. század legkiemelkedőbb magyar államférfiának halála évfordulóján a budapesti Fiumei úti temetőben.

 


[
tovább a teljes cikkre