Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 21. SZÁM - 2008. május 22.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

GÁZ VAN!

Nem hülyék a szocik, akárki akármit is mondjon. Nem télen emelik a gáz árát, hanem most, a kánikulában. Ki a fene akarna most fűteni? Nem aprózzák el, mindjárt rávernek a mostani árra tíz százalékot. Persze, van már benne tapasztalatuk, hiszen 2002 óta már kilenc alkalommal emelték.
[
tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

Kajli Béla 63 éves, negyven esztendeje tagja a pártnak. Lakatosként kezdte aktív életét, majd az ifjúsági mozgalomban érett öntudatos kommunistává. Politikai főiskolán pártvezetésből szerzett diplomát, majd a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán gyakorlati tanárként végzett. Dolgozott függetlenített pártmunkásként, a Munkásőrségben hivatásos tiszt volt. Az 1989-es Kongresszuson küldöttként vett részt, és harcolt az MSZMP megtartásáért. Kőbányán aktívan részt vett a párt újjászervezésében. Háromszor volt országgyűlési képviselő-jelölt, két cikluson keresztül pedig külsős tagként önkormányzati munkabizottságban dolgozott. Tagja a Központi Bizottságnak és a Nagy-Budapesti Regionális Elnökségnek. Jelenleg ennek a testületnek az ügyvezető elnöke.

 [tovább a teljes cikkre]

 
 
Munkáspárt

Maguk tisztességes, becsületes emberek, bízunk magukban! – mondta egy középkorú asszony Thürmer Gyulának Tatán, a polgármesteri hivatal előtt. A Munkáspárt elnöke éppen Michl József polgármesterhez készült, amikor az asszony se szó, se beszéd odalépett. Őszintén mondta, nem zavarta, hogy mások is hallják, sőt, a televízió is felveszi. Vigye a motoromat, ezzel gyorsabban jutnak a parlamentbe! – kapcsolódódott a beszélgetéshez egy helyi polgár.
[
tovább a teljes cikkre]

 

 

Ferencváros

A Magyar Kommunista Munkáspárt ferencvárosi szervezete hosszú évek óta küzd a kerület egészségügyének megmentésért. Tiltakoztunk, tüntettünk, de nem tudtuk megakadályozni, hogy a Schöpf-Merei-kórházat tönkretegyék, de fékeztük és akadályozzuk az Egészségügyi Szolgálat eladását.
  Társasház lesz Budapest egyik legjobb kórházából. A tavaly még létező MSZP-SZDSZ koalíció először a fekvő- és járóbeteg ellátást tette lehetetlenné a TB-támogatás megvonásával, idén áprilisban pedig a főváros szocialista-szabaddemokrata vezetése adta meg a kegyelemdöfést.

[
tovább a teljes cikkre

 
 
Zugló


Zuglói vagyok. Itt születtem, ma is itt van a bejelentett lakásom, és itt is dolgozom. Ide jártam iskolába, a Május 1. út 23-ba. Az itteni gimnáziumban ismertem meg a feleségemet. A zuglói Te­le­fongyárban tanultam szakmát. A mai kis földalatti remiz helyén korcsolyáztam, az Erzsébet királyné úton kísértük haza az iskola legcsinosabb lányait. Ide jártam úszni is, a Szőnyi úti uszodába.

[tovább a teljes cikkre]

 
 
Évforduló

HÁROM FORRÁSBÓL

Nézzük meg együtt, mit írt erről a cselekvő szemtanú, Kun Béla, a KMP lelke és motorja, a Tanácsköztársaság tényleges vezetője:
  „A Kommunisták Magyarországi Pártja három ideológiai forrásból vette kezdetét. Az egyik forrás a háború alatti antimilitarista, háborúellenes, forradalmi pacifista mozgalmak voltak. Ezek a mozgalmak elsősorban Korvin Ottó nevéhez fűződnek, ideológiailag azonban Szabó Ervin működésére, irodalmi munkáira vezethetők vissza. Ez az ideológiai forrás nem volt marxista forrás.

[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Vélemény

TRIANINI MÉSZÁRSZÉK

„Rájuk erőszakolták a békét, de az uzsorás béke, gyilkosok és mészárosok békéje volt... Ez nem béke, ezek olyan feltételek, amelyeket útonállók, késsel a kezükben diktálnak a védtelen áldozatnak” - így fogalmazott a nemzetközi proletariátus egyik legnagyobb vezére, Lenin. Mellette az olasz Nitti, a francia Pozzi is kifejtette ellenvéleményét.

 


[
tovább a teljes cikkre

 

 

Munkáspárt

Lakhelyem Dunasziget, ez az 1500 fős szi­getközi község. Itt a Magyar Kommunista Munkáspárt színeiben megválasztott alpolgármesterként és a helyi pártalapszervezet elnökeként szereztem tapasztalatokat. Erről írom le megjegyzéseimet.
  Településünkön szinte mindenki ismer mindenkit, köszönünk egymásnak. Itt nem lehetünk titkos kommunisták, mondanunk, vállalnunk kell, hogy azok vagyunk.

[tovább a teljes cikkre

 

 

Mozgalom

Szántó Juditot a közvélemény úgy ismeri, mint József Attila élettársát, múzsáját, „menedzserét”, pedig e fontos funkciókon kívül mozgalmi aktíva, dramaturg, szavalóművész, műfordító, figyelemre méltó írói vénával megáldott ember is volt. Ebbéli értékeit azért is becsülnünk kell, mert a társadalmi ranglétra „alsó fokairól” jött, s tehetségével, autodidaktára jellemző szorgalommal emelkedett fel tiszteletet érdemlő szellemi magaslatokra.

 

 

[tovább a teljes cikkre

 

 

Hírek

JÚLIUS
A Magyar Kommunista Munkáspárt július 5-én, szombaton rendezi hagyományos megemlékezését a XX. század legkiemelkedőbb magyar államférfiának halála évfordulóján a budapesti Fiumei úti temetőben.

 


[
tovább a teljes cikkre