Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 34. SZÁM - 2008. augusztus 28.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

KI VONJA ÖSSZE AZ ÖSSZEVONHATATLANT?

 Pálinkás József elegáns gesztusokkal kezdte tevékenységét a Magyar Tudományos Akadémia élén. A hatalom minden fontosabb szereplője felé voltak udvarias, de határozott jelzései. Summa summarum: csak a vak nem látta, hogy a debreceni egyetem eddigi rektor-helyettese személyében a magyar közélet új, és aligha megkerülhető személyiséggel gazdagodott.

[
tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

„Világnézetemmé vált, hogy a közösségi társadalom magasabb rendű az osztálytársadalmakhoz képest” – vallja a Munkáspárt Bács-Kiskun megyei elnöke. Kiss Lászlóné szerint fontos a közösségi gondolkodás, a szolidaritás a bajban lévő emberek iránt.

  [tovább a teljes cikkre]

 
 
Belföld

Fordulat előtt az egri kórházcsata

 
Folytatódik az egri csata. A Heves megyei Önkormányzat egyelőre nem változtatta meg döntését arról, hogy a HospInvest Zrt. kapja meg az egri kórházat, de a kórház átvételéhez az is kell, hogy az ÁNTSZ kiadja a működési engedélyt. A kórházat védő orvosok és ápolónők augusztus 15-én újabb tüntetést szerveztek Egerben, ezúttal a Bazilika előtt.
[
tovább a teljes cikkre]

 

 

Augusztus 20.

A Szent István szobornál gyülekező „vörös ingesek” senkiből sem váltottak ki ellenszenvet, sőt a járókelők, turisták kíváncsian álltak meg, hallgattak bele Kozák András köszöntőjébe, Fogarasi Zsuzsanna szavalatába, Thürmer Gyula beszédébe. Egy népes kínai turistacsoport

 

 

 

[tovább a teljes cikkre]

Tisztelettel köszöntöm Orosháza polgármesterét, a város minden lakosát, vendégeinket. Békés, a Viharsarok népe mindig közel állt a szívemhez. Az elmúlt húsz évben azonban különösen megtanultam tisztelni, becsülni őket. Egyszerre kellett szembenézniük a múlt következményeivel és a jelen bűneivel. Trianon kettészelte ezt a megyét, és ennek következményeit soha senki nem számolta fel. A rendszerváltás elvette az emberek kenyerét, a mezőgazdaságot, a ráépülő élelmiszeripart, sok-sok embert tett földönfutóvá. És mégis, „él nemzet a hazán”.

   [tovább a teljes cikkre]

Az Internacionálé zárta a rendezvény hivatalos programját, melyet könyvvásár, A Szabadság árusítása, a Baloldali Front sátránál kötetlen beszélgetés követett. Az ebédet a sportpályán hangulatos zene kísérte, néhányan táncra is perdültek. Gratulálunk az orosháziak kiváló programjához! Tanuljunk tőlük!

 

  [tovább a teljes cikkre]

 

 

Belföld

„A mai ünnepi alkalom lehetőség arra, hogy megköszönjük a honvédségnek a szolgálatot, a helytállást. A nemzet nevében köszönöm az önök és katonáik szolgálatát, amit a hazáért, Európáért és az észak-atlanti szövetségért tettek és tesznek” – mondta ünnepi beszédében Szekeres Imre honvédelmi miniszter augusztus 20-án, a Hősök terén rendezett tisztavatáson. Hozzátette: Afganisztánban a demokráciát és Magyarország érdekeit is védjük.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

 

Vélemény

Ne finomítsuk: leszerepeltünk a pekingi olimpián. Ilyen pocsék teljesítményt a magyar csapat majd’ kilencven éve nem ért el. Magyarország huszonegyedik még sohasem volt az olimpiák történelmében. Csak jobb.
  Szégyen ez, azonban nem a sportolók gyalázata. Ők megtettek mindent, azonban hogy készüljön fel tisztességgel egy céllövő, ha a versenyek előtt bezárják a lőteret.


[
tovább a teljes cikkre

 
 
Külpolitika

Elsőként nézzük a tényeket. Grúzia megkísérelte visszaszerezni tőle elszakadni akaró területét, Dél-Oszétiát. A grúz hadsereget amerikai és izraeli tanácsadók képezték ki, a nyugat-barát volt szovjet tagállamoktól – elsősorban Ukrajnából – és a NATO keleti tagjaitól kaptak fegyvert. Csehektől, románoktól és talán tőlünk is. Grúzia költségvetése arányában az elmúlt években a világon a legtöbbet költött fegyverkezésre.
[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Évforduló

AUGUSZTUS
Húsz esztendeje, 1988-89-ben ment végbe az a folyamat, amit kegyesen rendszerváltásnak szoktak nevezni, de ami nem más, mint tőkés ellenforradalom. Észre sem vettük, talán el sem hittük, hogy szinte a szemünk láttára alakul át a világ. Sokan hitték, hogy ez az új világ jobb lesz, jobban fogunk élni, csupa becsületes ember fog bennünket vezetni. Sokan hitték, hogy minden marad a régiben, visszük magunkkal azt, ami jó volt a szocializmusban, és hozzátesszük azt, ami jó a kapitalizmusban. Nem ez történt! Ma rosszabbul élünk, mint húsz éve, nemzedékek nőnek fel munka nélkül. Bizonytalan a jövő, aki teheti, az külföldön érvényesül.

[
tovább a teljes cikkre

 

 

Aktuális

Ilonka születésnapja

Szinte mindenki csak Ilonkaként ismeri és szereti Varga Antalnét. Aki tudja, hogy mennyi mindennel foglalkozik, milyen lelkesedéssel veszi ki részét a párt munkájából, bizony el sem hinné, hogy Ilonka betöltötte nyolcvanadik életévét. A zuglói pártszervezet Ilonkát egy albummal lepte meg, fényképekkel, amelyek a legszebb és legemlékezetesebb pillanatokat elevenítik fel a Munkáspárt legutóbbi kongresszusa óta végzett munkáról.


[
tovább a teljes cikkre