Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 35. SZÁM - 2008. szeptember 04.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

A Horn-kormány idején kapta a gúnynevet. Rövid ideig oktatási miniszter is volt Gyulánk kormányában, de ki tudja, miért, Gyulánk menesztette. Jó, jó, Fodor Gábor persze nem volt egy Klebelsberg Kunó, de mondd meg őszintén, ki volt az, előtte és utána? Inkább arról lehetett szó, hogy Gyulánk nem bírta a nyegle, túlkoros csecsemőt. Hősünk ugyanis már akkor is tudta kelletni magát, kéretni magát, mutogatni magát.
[
tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

„Mi ott vagyunk, és ott leszünk a társadalom kizsákmányoltjai és a fiatalok mellett minden pillanatban” – mondja Nagy Attila, aki 26 éve töretlen híve a munkásmozgalomnak, s aki mindmáig elkötelezetten harcol a baloldali értékek megőrzéséért.

  [tovább a teljes cikkre]

 
 
Munkáspárt
Komlón még ma is minden a szénbányászatra emlékeztet. Az itt élő emberek végigbányászták a 20. századot, de nem férhet kétség ahhoz, hogy a város virágkora a szocializmus évtizedeire esik. Nem véletlen, hogy a komlóiak rendre a szocialistákat választják a város élére, és a parlamentbe is. Bár ma már sok a csalódott ember itt is.
[
tovább a teljes cikkre]


A ma majd 13 ezer négyzetméteren működő Bosnyák téri piac szinte az egyetlen hagyományos, őstermelői piac Budapesten. Az autóbusz és a villamos Újbudáról, Kőbányáról, Rákospalotáról, Újpestről is vonzza a zömmel nyugdíjas törzsvásárlókat. Ezt a nyüzsgő, régi hangulatú piacot féltjük mi, a vásárlók. A hírek szerint ugyanis 2009 tavaszán megkezdik a piac mögötti,

[tovább a teljes cikkre]

Havi száz-százhúszezer bruttó bérért dolgoznak a Túrkeve melletti szarvasmarhatelepen a fejőmunkások. Nehéz munka, hajnalban kell kelni. Mégis elégedettek. Ezen a környéken örül az ember, ha munkát talál, s másutt ráadásul kevesebbet fizetnek. Valaha sok ezer állatot tartottak errefele, minden háznál volt tehén. Ma a telepen még hatszáz sincs, pedig többre is lenne kapacitás. Itt kezdte múlt szombati körútját Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke.

[tovább a teljes cikkre]
 

 

Vélemény

S most nem csak azért, mert ronda esős időben senki sem akarja elveszíteni a fedelet a feje felől – értve mindezt a szó szoros és politikai értelemben is.
  Tehát, ki várt mást? Avagy pontosabban: ki akart mást?
  Talán, ahogy kézenfekvő lenne, az indítványt benyújtó MDF? Ugyan kérem.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Külföld

Vörös zászlók erdeje, vidám fiatalok hosszú sora, óriási sátortábor, zene és forradalmi hangulat. Mint mindig, az idén is ez ragadta magával azt, aki ellátogatott a portugál kommunisták lapja, az Avante fesztiváljára. Jerónimo de Sousa, a Portugál Kommunista Párt főtitkára megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a fesztivál előkészítésének módja tükrözi az egész párt munkastílusát.

[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Történelem

A rendszerváltás számos aktusáért okolhatjuk a rendszer ellen fellépő ellenzéket, s a tőkés külföldet. A társasági törvény azonban tisztán a hatalmon lévő politikai elit, az akkori MSZMP vezetésének műve és felelőssége, amelyhez a polgári ellenzéknek lényegében nem volt köze. Hogyan is történt?


[
tovább a teljes cikkre

 

 

Aktuális

MEGHÍVÓ

A Baloldali Front – Kommunista Ifjúsági Szövetség
szeretettel vár mindenkit
az idén is megrendezésre kerülő Front Táborba.

Mindenkit szeretettel várunk!

[tovább a teljes cikkre