Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 4. SZÁM - 2008. január 24.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Úgy szeretném aláírni
Úgy szeretném aláírni! - mondta egy ember a Ferenciek téri aluljáróban. Éppen az egészségbiztosítás privatizálása ellen gyűjtöttük az aláírásokat. Az illető nem volt elegáns, de nem volt toprongyos sem. Látszott rajta, hogy nem élete legjobb napjait éli, de azért ad magára. Semmi akadálya, mondtam, írja csak bátran alá! Ha Ön is aláírja, akkor egy lépéssel közelebb leszünk a népszavazáshoz.
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

Könnyebb gyűjteni, mint korábban
A Munkáspárt is megkezdte a népszavazási aláírásgyűjtést az egészségbiztosítás kérdésében. Milyenek az első tapasztalatok?
[tovább a teljes cikkre]

 

Országszerte megkezdődött a gyűjtés
A Munkáspárt helyi szervezetei országszerte megkezdték a gyűjtést. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gépezet kissé lassan indul be.
[tovább a teljes cikkre]

 
Belföld

Mit kell tudni az Autonóm Szakszervezetekről
Az ASZSZ - saját önmeghatározásuk szerint - „önálló, független, demokratikus, nyitott, alapszabállyal rendelkező érdekképviseleti és érdekvédelmi szervezet“. A rendszerváltás után létrejött szakszervezeti tömörülések egyike.
[tovább a teljes cikkre]

 

Tudja, e, hogy...
Tudja-e, hogy a fővárosban egy felmérés szerint legalább háromezer hajléktalan ember él? Ez azonban csak az alsó határ, a szakemberek megbecsülni sem tudják, mennyi lehet az otthontalanok valós száma.
[tovább a teljes cikkre]

 

Februártól ismét sztrájkok a MÁV-nál
Február 1-jétől határozatlan időre sztrájkot hirdet a VDSZSZ Szolidaritás MÁV Start társasági szervezete.
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

A KB-képviselők oldala
Mit jelent a politikai jelenlét? Magyarországon több mint 3200 település van. Munkáspárti szervezet csak a töredékében van, s egy ideig ez így is lesz. Ugyanakkor politikailag jelen kell lennünk. Mit jelent a politikai jelenlét? Azt, hogy az emberek halljanak rólunk, tudjanak rólunk.
[tovább a teljes cikkre]

 
Baloldali Front

Közösen a bolognai folyamat ellen
Január 10-11-ig Brüsszelben a Görög Kommunista Párt segítségével az európai kommunista ifjúsági szervezetek két szemináriumot tartottak a felsőoktatásról "Erősítsük meg a harcot a nyilvános és ingyenes oktatásért, az üzleti stratégia ellen" jelszó alatt.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külföld

A forradalom sorsa a párttól függ
Január 12., délután öt óra, Caracas, Venezuela. 676 küldött részvételével megtartotta alakuló kongresszusát a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV). Az új párt gondolata a Bolivári Forradalom vezetőjétől, a köztársaság elnökétől, Hugó Cháveztől származik.
[tovább a teljes cikkre]

 
Mozgalom

A VIT-ek története: Berlint, 1951
1951-ben, Berlinben került sor a III. Világifjúsági Találkozó megszervezésére. Németország kettéosztása ekkor már befejeződött és a hidegháború elérte a csúcspontját.
[tovább a teljes cikkre]

 

Védnökség a mártírsírok felett
Nógrádi Sándor
A Munkáspárt Nagy-Budapesti szervezetei védnökséget vállaltak a Fiumei úti sírkertben, a Munkásmozgalmi Panteonnál található mártírsírok gondozása felett. A Szabadság újságban ezen a héten Nógrádi Sándort mutatjuk be.
[tovább a teljes cikkre]

 
Elmélet

Elméleti sarok: Vigyázat, veszélyes!
Fel vörösök, proletárok, csillagosok, katonák! A Kommunista Kiáltvány első fejezete a "Burzsoák és proletárok" címet viseli. Az idősebb olvasóink jól emlékeznek arra, hogy a szocializmus idején elég gyakran használták a burzsoá szót. Népiesen leegyszerűsítve, mint burzsuj a mozgalmi dalokba is bekerült. Manapság azonban alig hallani.
[tovább a teljes cikkre]

 
Vélemény

"Jelentés" az önkormányzati munkámról
A 2006. év önkormányzati választásán az 1500 fős Dunasziget községben, csupa „független“ jelölt mellett egyedül a nevem után állt ott párt neve: Magyar Kommunista Munkáspárt.
[tovább a teljes cikkre]