Cikkek
 

IV. (XX.) ÉVFOLYAM 15. SZÁM - 2009. április 17.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Mostanság Európában sem csípik nagyon a szocikat. Miért? Azért, mert ott is átverték a népet. Jólétet, esélyegyenlőséget, meg hasonlókat ígértek, helyettük csináltak egy szép neoliberális politikát. A melós semmi, a profit minden! Nagyjából ez a lényeg.
[
tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

– A családunkban anyai nagyszüleim aktív párttagok voltak. Szüleimtől megta­nultam, hogy a munka a legfontosabb része az ember életének. Ennek alapján is ítélik meg az embert, az emberi jellemet. Eddigi életem Salgótarjánban, a szocialista mintavárosban éltem le.

  [tovább a teljes cikkre]

 

 

Munkáspárt

Az elmúlt héten a választóknak kiküldték az EP-választásra szóló ajánlószelvényeket. A felkészülés egészében, s a start előtt tartott országos aktíván is alapelvnek tekintettük: a munkát azonnal, késlekedés nélkül el kell kezdeni.
  Az első tapasztalatok azt mutatják, szervezeteink, aktivistáink többsége ezt megértette. A hét végén a Munkáspárt szervezetei telefonos jelentéseket adtak a helyzetről.

  [tovább a teljes cikkre]  

 

Annak idején, amikor a Központi Bizottságtól megkaptuk a KB-megbízotti kinevezést a nejemmel, egy dologban biztosak voltunk: a sült galambok kora régen lejárt. Rengeteget gondolkodtunk, hogy lehet a ránk bízott feladatot tisztességgel elvégezni.
  [tovább a teljes cikkre]  

 

 

Belföld

Merjünk tüntetni!

A Magyar Kommunista Munkáspárt támogatja a szakszervezetek április 18-ai tüntetését. Felszólítjuk minden tagunkat, szimpatizánsunkat: vegyen részt a dolgozók jogaiért való megmozduláson. Munkáspártiak találkozzunk fél tizenegykor a József Attila szobornál!

  [tovább a teljes cikkre] 

 

Napjainkban, mikor a kisebb településeken megszüntetik mindazt, ami a közösségi élethez és az emberek testi-lelki egészségéhez elengedhetetlen, kellemes élmény belépni egy elfogulatlan, tiszta házba, amelynek fiatal vezetője az emberek szolgálatára esküdött, s teszi ezt meglepő alázattal, a művelődés, irodalom és szórakoztatás érdekében.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Vélemény

A „jóléti piacgazdaság” híveinek bizakodása ellenére egyre több tekintélyes szakember és közgazdász kételkedik a helyzet belátható időn belüli javulásában, sőt egyre tragikusabban ítélik meg a várható fejleményeket.
  A rendszerváltó kaméleonok is kénytelenek belátni, hogy ez a nemzetközi gazdasági csődhelyzet már nem időszakos, nem részleges, és az eddigi módokon nem kezelhető. Bekövetkezett a nagy gondolkodók elméletében kifejtett tanítás a kapitalizmus általános válságáról.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Történelem

Az új vezetésbe két új ember kerül be, mondhatni egy-egy arányban. Grósz támogatói közül bekerül Jassó Mihály, a budapesti pártbizottság első titkára. Jassó 53 éves, eleinte pedagógus, de élete nagy részét a párt- és állami apparátusban tölti. Grósz is itt ismeri meg. A Politikai Bizottságba kerül Vastagh Pál 43 éves jogász is,

[tovább a teljes cikkre 

 

 

Aktuális

A kopogtatócédula-gyűjtés alatt is folytatodik a Munkáspárt “gyár-kampánya”. Ezúttal a fővárosi Északi Jármű Javítónál várták a kommunista aktivisták a munkásokat az “Megérte? Ezt akartad?” szorólappal. Nem volt hiábavaló, a munkáspárti anyagot mindenki szívesen fogadta, többen ajánlószelvényünket is megígérték.

[tovább a teljes cikkre