Cikkek
 

IV. (XX.) ÉVFOLYAM 26. SZÁM - 2009. JÚLIUS 9.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

A szlovák parlament nyelvtörvényt fogadott el, amely egyebek között azt mondja, hogy Szlovákia polgárainak szlovákul kell intézniük ügyeiket a hivatalos intézményekben. A magyar kormány válaszul közölte, hogy egyelőre nem aktuális Fico miniszterelnök budapesti útja. Képzelem, hogy a szlovákok ettől nagyon beijedtek. Nem jöhetnek Budapestre! Ez azért nem semmi! Legalább is a magyar diplomácia szerint, aminek nagyon más eszköze nincs is.
[tovább a teljes cikkre]

 

Interjú

– Ebben a munkakörben nap, mint nap szembesülök az emberek problémáival, félelmeivel. Általában egyetértünk abban, hogy ma rosszabbul élünk, mint a szocializmusban. Rengeteg a panasz a létbizonytalanság, a munkanélküliség miatt. Ezek a problémák mindenkit elkeserítenek.

  [tovább a teljes cikkre]

 

 

Munkáspárt

Nemzedékek mennek, nemzedékek jönnek, de Kádár János nevét nem felejtjük. Életét ma már jobban ismerjük. Húsz év távlatából munkásságát is differenciáltabban tudjuk megítélni. Nézeteink sok mindenben változtak, sok mindent másként látunk, mint egykor. De a lényeg, a lényeg változatlan. Kádár János a 20. századi magyar szocializmus megtestesítője és jelképe.
 Kádár János nélkül nem érthető a magyar szocializmus, mint ahogyan a kádári életmű értékét is a magyar szocializmus teljesítménye adja.

[tovább a teljes cikkre] 

Húsz esztendővel ezelőtt szertefoszlott egy álom. Húsz esztendeje Magyarországon győzött a kapitalizmus. Kérdezem én: ki a felelős, hogy a munkást, a parasztot, a dolgozót kivágták a parlamentből?
 Ki a felelős, hogy a helyükre beültek a jogász urak, a művész urak, a politikus urak? Ki a felelős? Megmondom. Felelősek az MSZMP egykori vezetői. Azok, akik gyorsan elfelejtették a gyárat, ahonnan jöttek. Elfelejtették a munkást, aki őket a hatalomba küldte.

[tovább a teljes cikkre]

 

Korosztályom minden tagjához szólok innen a sírkertből: idézzétek vissza, milyen volt a gyermekkorotok! Az enyém igazán szép volt. Én a szocializmus gyermekének vallom magam, mert 14 évesen éltem meg a rendszerváltozást, tehát még éltem annyit a szocializmus idején, hogy értékelni tudjam, amit kaptam. Boldog gyermekkort, amit nem mérgezett meg a szegénység, a nyomor, az éhség.

[tovább a teljes cikkre] 

 

 

 

Üdvözöllek Benneteket Szabadka, a Vajdaság és Szerbia kommunistái nevében. E napon, amikor emlékezünk Kádár János elvtárs halálának huszadik évfordulóján, ki kell mondani, hogy a munkásmozgalomkiemelkedő egyéniségéről, Magyarország nagy fiáról és a kommunista eszme és cél eltökélt harcosáról nagy elismerés beszélni. Olyan hatalmas űrt hagyott maga után, hogy azt ember fia be nem töltheti.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Belföld

A Baloldali Front debreceni szervezete, a leningrádi Komszomol már bevált ötlete alapján, politikai darts játékot szervezett a Nagyerdőn. Az ötletet Vári Andrea Front-tagtól kapták, aki néhány hónapot töltött Leningrádban. Egy több napig tartó ifjúsági fesztivál mellett telepedtek le, kihasználva a nagy tömeg, a sok fiatal adta lehetőséget.

  [tovább a teljes cikkre]

 
 

Történelem

A Varsói Szerződés vezetőinek bukaresti ülésén, július 12-én Nyers találkozik Gorbacsovval. Grósz nincs jelen, mivel a Kádár-temetés előkészületei miatt nem utazott el Bukarestbe. Tanácsadóját küldi el, hogy legyen Nyers segítségére. Nyerset még nem fogadták Moszkvában, szüksége van a látogatásra. A szovjet vezetés elismerése a Nyugat szemében is emelné tekintélyét, nem beszélve arról, hogy a hazai párttagság előtt legalizálná politikáját. Nyers azt is tudja, hogy mivel ő a pártelnök, az események kedvezőtlen alakulása az ő pozícióját is alááshatja.

[tovább a teljes cikkre 

 

 

Aktuális

A Munkáspárt követeli, hogy váltsák le Székely Tamás egészségügyi minisztert. Tegnap meghalt egy ember, mert hat kórház közül öt elutasította a súlyos állapotú beteg fogadását. Az egészségügyi miniszter kijelentése, miszerint nem történt hiba, felháborító, ízléstelen és elfogadhatatlan. Székely Tamásnak nem a gyógyszerautomaták vásárlásával kellene foglalkoznia, hanem a magyar emberek életének védelmével. Ilyen embernek nincs helye az egészségügy élén.

[tovább a teljes cikkre]