Cikkek
 

IV. (XX.) ÉVFOLYAM 7. SZÁM - 2009. február 19.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Hunvald polgármester urat elvitte a rendőrség. Tudod, én nem azon csodálkozom, hogy elvitte, hanem, hogy most vitte el. Na meg azon, hogy a többiek még szabadlábon vannak. Ugyanis, ne hidd, hogy elcsencselhető ingatlan csak a VII. kerületben van. Na persze, ott szívesebben vásárolnak izraeli befektetők telket, házat vagy mindkettőt, ezért kapósabb is. És, mint látjuk, a kísértés is nagyobb.
[
tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

– Egészen fiatal korom óta vonzódom a baloldali eszmékhez, figyelem a nehézségekkel küzdő emberek életét, amelynek magam is részese vagyok. Tudom, hogy mit jelent a tanulás mellett munkából élni. 2008. májusában léptem a Magyar Kommunista Munkáspárt tagjainak sorába. Egy hónap elteltével kértem felvételem a Baloldali Frontba is, hogy saját munkámmal is segítsem a fiatalok szervezetének tevékenységét.

  [tovább a teljes cikkre]

 
 
Munkáspárt

Az aktivisták szórólappal a kezükben, pillanatok alatt szoros sorfalat vontak a bejárat elé. Egy munkás sem távozhatott üres kézzel – de nem is akartak.
  Az egykor jobb napokat látott, mára amerikai kézen (General Electric) vegetáló gyár dolgozói nem kis meglepetéssel, de szívesen, és érdeklődve vették kezükbe a Munkáspárt vádiratát.

 

 

 


[
tovább a teljes cikkre]

 

 

 

 

 1945. február 13-án ért véget Budapesten a német megszállás, a véres ostrom.
  ,,Minden óra, minden perc, amit eltöltünk a háborúban, gyilkosság a nemzet ellen! Minden egyes napnak minden egyes órája és perce alkalmas arra, hogy kilépjünk a háborúból! A nép érdeke a béke, mert ezzel nyer! A kormányé pedig a háború, mert ezzel akarja reakciós életét és rendszerét  meghosszabítani.!

[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Kedvező visszhangja volt a Munkáspárt Központi Bizottsága legutóbbi ülésének. Igen, az ország mély válságban van, amit súlyosbít a nemzetközi kapitalizmus rendszerválsága. A munkásság, a dolgozók számára igazán egy út jelent megváltást, a forradalmi út. A kapitalizmust kell megszüntetni, hogy ne a pénz uralkodjon mindenen. Mutassuk hát fel a forradalmi alternatívát, és készítsük fel a pártot arra a helyzetre, amikor már nem csupán beszélni tudunk a forradalmi útról, hanem meg is tudjuk valósítani.

  [tovább a teljes cikkre] 

 

 

Vélemény

Legjobban azonban ismét miniszterelnökünk háborodott fel, de nem ezen, hanem a Magyar Hírlap egy ezzel kapcsolatban megjelent cikkén. Tudniillik az ominózus hasábokon konkrétan le lett írva, hogy cigányok követték el a bűncselekményt.
  Gyurcsány Ferenc szeret szerepelni, főként, ha azzal az országot tönkre tevő gazságokról el lehet terelni a figyelmet. Mert az elmúlt héten ki beszélt arról, hogy újabb adóterheket tesznek a nyakunkba? Ki beszélt arról, hogy újfent ezrek veszítik el az állásukat, egyre több ember nem tudja fizetni a villanyszámláját, s a kormány megint az ÁFA emelését tervezi?

  [tovább a teljes cikkre]  

 

 

Belföld

A Magyarországi Munkáspárt 2006 nem igen rengeti meg a magyar politikát. Jelentéktelen, gyenge párt. Az elmúlt héten mégis okoztak népi meglepetést. Feljelentették a Magyar Hírlapot és azon belül Bayer Zsolt újságírót. Persze ez sem okozott volna feltűnést, ha maga a miniszterelnök is nem támadja a lapot, mondván, hogy holnaptól Széles Gábor lapja persona non grata, állami szervek nem hirdethetnek, nem fizethetnek elő. A kettő együtt már valami.

  [tovább a teljes cikkre] 

 

 

Történelem

Szűrös ekkoriban 56 éves, ereje teljében van. Püspökladányból, paraszti családból származik. Az MSZMP KB Külügyi Osztályára 1965 szeptemberében kerül. A legendás Erdélyi Károly nyomdokain haladva ő a szovjet referens. Kádár, aki nehezen enged magához közel bárkit is, hamar megszereti.

[tovább a teljes cikkre

 

 

Aktuális

Újraindulhat az elnöki tisztség megszerzéséért Hugo Chávez, a tíz éve hatalmon lévő venezuelai elnök, miután a vasárnapi népszavazáson a polgárok többsége megszavazta az ezt lehetővé tevő alkotmánymódosítást. A szocialista államfő által kezdeményezett alkotmánymódosítást a szavazók 54 százaléka támogatta voksával, és 46 százaléka ellene volt. Lucena szerint a fennmaradó voksok összeszámlálása érdemben nem módosíthatja a népszavazás végeredményét. „Ma tágra nyitottuk a jövő kapuit. Venezuela nem tér vissza a megalázó múltjába” – hangoztatta Chávez az eredmények közzététele után hívei előtt.

[tovább a teljes cikkre