Cikkek
 

V. (XXI.) ÉVFOLYAM 22. SZÁM - 2010. júnis 4.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

A Fidesz-kormány programja tipikusan olyan dokumentum, amire nem lehet kapásból igent vagy nemet mondani. Feltéve, hogy komolyan politizálunk. Azon nem igen lehet vitatkozni, hogy Magyarország mostani helyzetén változtatni kell.

[tovább a teljes cikkre]

 
 

Interjú

– A meggyőződésem nem ingott meg. A Munkáspárt nem polgári, hanem kommunista párt. Egy burzsoá parlamenti választáson elért eredmény önmagában nem minősítheti a kommunista pártot. A mi harcunk nem négy évre szól, történelmi távlatokban gondolkodunk. Egy azonban biztos: a régi módszerekkel nem lehet tovább dolgozni!

[tovább a teljes cikkre]

 
 

Magyarország

Ha a Fidesz propagandistái merészebb fantáziával rendelkeznének, az Országgyűlés múlt szombaton megszavazta volna, hogy az Orbán-kormány első munkanapjától új időszámítás lépjen életbe Magyarországon. A kínai császárok mintájára így hétfőn már a második Orbán éra első napjára és nem 2010. május 31-re ébredtünk volna. Külön szerencséje a sorsnak, hogy ez a dátum pont az új miniszterelnök 47. születésnapjára esett volna. S mi az, ha nem isteni sugallat, hogy a kormányprogram vitája éppen Orbán napjára esett…    

 [tovább a teljes cikkre]

A Nemzetközi Gyermeknapot az ENSZ létesítette, hivatalosan június 1-én tartanák, de a tagországok saját belátásuk szerint ünneplik - Magyarországon 1950 óta május utolsó vasárnapján.
 

 

 

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Mozgalom

A szakszervezeti vezetők élesen bírálták a kormány költség- és deficitcsökkentő lépéseit, és azt hangsúlyozták, hogy a szervezett dolgozók „kemény és hosszú” harcra készülnek jogaik védelmében.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Munkáspárt

Küzdelmeink két évtizede alatt megismertük és sokan közülünk saját bőrükön megtapasztalták a kapitalizmus barbarizmusát, mindazt, amit addig csak az irodalomból olvashattunk, az idősebb korosztály pedig a világháború előtti esztendőkből ismert. Tapasztalattal tíz, tizenöt évvel ezelőtt is rendelkeztünk, és néha nagy-nagy lendülettel, máskor meg elbizonytalanodva, kicsit bukdácsolva követtük a jelent.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Történelem

A válságos helyzetek mindig nagy próba elé állítják a kommunista pártokat. Gondoljunk csak a mostani görögországi helyzetre! A válságban, a gyorsan változó helyzetben mindig benne lehet a forradalom lehetősége. Félünk elszalasztani, hiszen tudjuk: a forradalomhoz olyan helyzet kell, amikor a tömegek már nem akarnak a régi módon élni, az uralkodó osztály pedig már nem tudja az országot a régi módon irányítani.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Aktuális

Izraeli kommandósok hétfő reggel a nyílt tengeren megtámadtak egy Gázába tartó segélyflottillát. A több száz utas között gyerekek, török, görög és német békeaktivisták, sőt parlamenti képviselők is voltak. Iz­rael szerint ők viselkedtek „fenyegetően” a kommandósokkal szemben...

[tovább a teljes cikkre]