Cikkek
 

V. (XXI.) ÉVFOLYAM 27. SZÁM - 2010. júlis 9.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Pártunk egyik nagyon lelkes tagja, Dudás György keresett fel minap. Nem akármilyen tagunk ő. Olvasottsága, elméleti képzettsége sokakkal vetekszik, illetve, dehogy vetekszik, egyszerűen többet tud a marxizmus-leninizmisról, mint sokan mások. Rengeteg marxista könyvet olvasott el életében, és mindmáig hasznosítja a bennük rejlő tudást.

[tovább a teljes cikkre]

 
 

Magyarország

Múlt pénteken, a Simó Endre vezette Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal és körülötte helyet foglaló tizenöt szervezet tanácskozást tartott arról, hogy a lakhatási jog megalapozására otthonteremtési programot kell beindítani, különös tekintettel a szociális bérlakások építésére.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Munkáspárt

Évente egyszer eljövünk ide, a Fiumei úti temetőbe. Eljövünk, mert itt nyugszanak a magyar munkásmozgalom legkiválóbbjai. Frankel Leó és Komjáth Aladár, Hámán Kató és Sík Endre. Sallai Imre és Ságvári Endre, Szabó Ervin és Rudas László, Mező Imre és Sziklai Sándor, és még nagyon sokan. 21 éve itt helyezték örök nyugalomra a magyar és a nemzetközi munkásmozgalom kiemelkedő személyiségét, Kádár Jánost is.

[tovább a teljes cikkre]

Nem engedünk a tőkéseknek!
Az internacionalizmus szilárd eszme, mely erőt ad a kommunista mozgalomnak, a munkásosztálynak, a tőke és a politikai erők által kizsákmányoltaknak.

Erre helyezi a hangsúlyt a GKP mai látogatása Budapesten, hogy kifejezze a görög kommunisták támogatását a Magyar Kommunista Munkáspártnak.

[tovább a teljes cikkre]

Huszonegy éve, július első hetének mindig van egy napja, melyen egy magyar kommunista megemlékezik. Ehhez a megemlékezéshez az idők folyamán egyre fiatalabbak csatlakoztak, akik fogadalmat tettek és tesznek amellett, hogy ez a hagyomány még nagyon sokáig nem szakadhat meg. Mi már az a korosztály vagyunk, amelynek koránál fogva sok életélménye nem lehet a szocialista rendszerből, csupán szüleink, nagyszüleink és elvtársaink emlékeire támaszkodhatunk.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Mozgalom

– Szép és egyszerű lenne, ha most a táskámból kiemelhetném és odaadhatnám a Munkáspártnak a mindenre választ adó bölcsek kövét. Ha lenne ilyen, természetesen meg is tenném. De sajnos nincs ilyen. Pontosabban van munkamódszer, van hozzáállás, van példa, amiből talán érdemes tanulni. S higgyék el, jó is ez így: csak a harc, a munka által elért eredmények érnek valamit.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Történelem

Mit mondjunk a munkásnak, a dolgozó embereknek? Milyen mértékben beszéljünk a kapitalizmus viszonyai között még megvalósítható követelésekről, és milyen mélységig arról, ami elképzelhetetlen a tőkés rendszer megdöntése nélkül?

Ez minden kommunista párt visszatérő problémája, amelyre újra és újra választ kell adni.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Aktuális

Tíz éve tért haza Elian Gonzales.

A kisfiú akkor talán a legismertebb hatéves volt az egész világon, miután az Egyesült Államok és Kuba között súlyos politikai nézeteltéréshez vezetett a gyermek felügyeleti joga körüli vita.                                [tovább a teljes cikkre]