Cikkek
 

V. (XXI.) ÉVFOLYAM 31. SZÁM - 2010. augusztus 13.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Azt hittem, hogy rosszul hallok. De nem! Rámentem az ATV honlapjára, ott is ez van: „A második világháború végén a Hitlerrel szövetséges japánok nem voltak hajlandók a fegyverletételre. A fanatikus japán hadvezetést végül a több mint 200 ezer áldozattal járó hirosimai, majd a két nappal később nagaszaki elleni atomcsapás kényszerítette térdre.” Tetszik érteni? A japánok a rossz fiúk, az amerikaiak meg a jók, akik csak úgy, tiszta humanizmusból dobták le a bombákat.

[tovább a teljes cikkre]

 
 

Munkáspárt

Gyári akció helyett utcai szórólapozást tartottunk, mert a Chinoin Gyógyszergyárban a szokásos nyári karbantartási munkálatokat végzik. Így van ez a legtöbb üzemben. Karbantartanak, takarítanak, a munkások elmennek szabadságra vagy egyszerűen csak nincs munka.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Magyarország

A Bologna-folyamat kigondolói egységesített európai felsőoktatást képzeltek el, ahol a hallgatók szabadon vándorolhatnak a kontinens egyetemei között. Az első, három éves ciklus után megszerzett diplomákkal Nagy-Britanniától Oroszországig bárhol el lehet majd helyezkedni, a tömegoktatást megvalósító alapképzésből mesterfokozatra a jövőben csak a legokosabbak lépnek tovább, a legszűkebb elit pedig a harmadik, doktori fokozatot is megszerezheti – hangoztatták a rendszer kitalálói.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Vélemény

Bizonyos szempontból a szerencsések közé tartozom – alapdiplomám megszerzése még a boldog, bolognai rendszer előtti időkből származik. Másrészt persze ezzel a kiválónak egyáltalán nem nevezhető újítással elintézték, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben gyakorlatilag nullára redukálták az egyetemi szintű képzésre való átlépés lehetőségét.

[tovább a teljes cikkre]

A nagy gondolkodók mindig a szenvedők igazát képviselték. Soha nem a lelketlen, kegyetlen rendszerek urainak adtak igazat, hanem a megkínzott, kegyetlenül kihasznált és kizsákmányolt szegény emberek igazáért küzdöttek. Tehát mindig az volt baloldali, akinek világnézetét az igazságosság határozta meg.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Történelem

Az egyik oldalon a baloldali erők. Élükön eleinte egy idős, szocialista politikus, a 67 éves Francisco Largo Caballero miniszterelnök állt, akit előszeretettel emlegettek a „spanyol Leninként”. 1985 óta szobor őrzi emlékét Madridban. Őt követte a 43 éves, ugyancsak szocialista párti politikus, Juan Negrín López.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Mozgalom

A koreai nép életkörülményeinek javítása a KNDK legfontosabb célkitűzései közé tartozik – jelentette ki a közelmúltban a Jagang tartományban tett látogatása során Kim Jong Il, a Koreai Munkapárt főtitkára, aki egyben a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság Honvédelmi Bizottsága elnöke és a Koreai Néphadsereg Főparancsnoka is.

[tovább a teljes cikkre]

Fidel Castro, a Kubai Kommunista Párt Központi Bizottságának első titkára augusztus 13-án tölti be 84. életévét. Az elmúlt években Magyarországon is aggodalmat váltottak ki az egészségi állapotáról szóló hírek. Születésnapja előtt röviddel Castro sok embernek okozott örömet világszerte:

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Aktuális

A kormány közleménye szerint a lakossági gázár emelése az IMF és Ukrajna közötti hitel-megállapodás alapvető része; a gázárnak közelíteni kell a piaci árhoz. Ez elengedhetetlen, hogy ne az állami költségvetést terheljék a kiadások.


[
tovább a teljes cikkre]