Cikkek
 

II. (XVIII.) ÉVFOLYAM 33. SZÁM - 2007. szeptember 13.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Ki a beteg?
Az elmúlt héten külföldön jártam, jó messze. A magyar belpolitika zaja nagyjából Frankfurtig ért el. A Frankfurter Allgemeine Zeitung hosszú írást szentelt a Magyar Gárda ügyének, körbeírva a magyar politikai erők véleményét. Mértékadó polgári lapként nem foglalt állást az egyes magyar szereplők érveléséről.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külföld

Munkáspárt látogatás Laoszban
Ahol él a szocializmus
Olyan országokba látogatott el szeptember elején a Munkáspárt küldöttsége, ahol még él a szocializmus, és a jelek szerint élni is fog. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke Laoszban tett hivatalos látogatást, majd rövid munkalátogatásra került sor Vietnamban. Vientianeban, Laosz fővárosában a delegációt fogadta Choummaly Sayasone, a Laoszi Népi Forradalmi Párt főtitkára, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság elnöke.
[tovább a teljes cikkre]

 

A máig élő barátság
Laoszban bárhol is jár a magyar ember, mindenütt szeretettel emlékeznek vissza a magyar népre. Köszönjük a segítséget, amit szabadságunk kivívásához kaptunk - mondják a laoszi emberek még ma is, pedig sok víz lefolyt azóta nem csak a Dunán, de a Mekong folyón is.
[tovább a teljes cikkre]

 

A szocialista megújulás útján
Lenint idézték Laoszban több helyen is. Lenin ismert mondását, hogy a kommunizmus nem más, mint az ország villamosítása és szovjethatalom. Mai nyelvre lefordítva ez annyit jelent, hogy a szocializmus mit sem ér, ha az emberek nyomorognak.
[tovább a teljes cikkre]

 

Laosz számokban

[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

Ülésezett a Központi Bizottság
"A Magyar Kommunista Munkáspárt az egyetemes történelem kiemelkedő eseményeként ünnepli a Nagy Októbert, amely meghatározó hatást gyakorolt a világra, a nemzetközi munkásmozgalomra, és ezen belül Magyarországra és a magyar munkásság, a magyar dolgozó emberek sorsára."- állapította meg a Központi Bizottság szeptember 8-i ülése abban a dokumentumban, amelyet a Nagy Októberi Forradalom közelgő 90. évfordulója kapcsán fogadott el.
[tovább a teljes cikkre]

 

Nagyvári László köszöntése
A Központi Bizottság ülésén Thürmer Gyula köszöntötte Nagyvári Lászlót, a Központi Bizottság tagját, a Csongrád megyei szervezet elnökét 75. születésnapján.
[tovább a teljes cikkre]

 

"Szolidárisak vagyunk Veletek, Munkáspárt!"
Egyre másra érkeznek a külföldi kommunista és munkáspártok levelei és táviratai. Szolidárisak vagyunk Veletek, támogatjuk harcotokat! Számíthattok ránk a szeptember 21-i bírósági tárgyalás idején. Ilyen és hasonló gondolatokat küldenek a világ sok részéről Budapestre.
[tovább a teljes cikkre]

 

Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának levele
Tisztelt Thürmer elvtárs! A Magyar Kommunista Munkáspárt ellen folyó bírósági per nagy nyugtalanságot váltott ki Cseh- és Morvaországi Kommunista Pártjában. A Ti pártotok elleni bírósági per alkotmányellenes.
[tovább a teljes cikkre]

 

A Finn Kommunista Párt leveléből
A Magyar Kommunista Munkáspárt elleni támadás része a számos európai országban folyó antikommunista kampánynak.
[tovább a teljes cikkre]

 

A Szovjetunió Kommunista Pártja leveléből
Az SZKP Központi Bizottsága szerint ez a példanélküli eset kísérlet arra, hogy a kommunistaellenességet az állami politika rangjára emeljék nem csupán Magyarországon, de mindenütt az Európai Unióban, egyenlőségjelet tegyenek a kommunizmus és a fasizmus közé, megteremtsék a feltételeket a kommunista pártok betiltására, bűnösnek nyilvánítsák a Szovjetuniót és a többi kelet-közép-európai szocialista országot, boszorkányhadjáratot indítsanak, és széles megtorlást vezessenek be a baloldali mozgalmak legaktívabb képviselői ellen…
[tovább a teljes cikkre]

 
Kádár János

Nevessünk együtt Kádárral
A vadászat
A vadászat ősi mesterség, vadászok mindig voltak, és lesznek is. A szocializmusban is működtek vadásztársaságok. Fő feladatuk az volt, hogy tartsák egyensúlyban a vadak szaporulatát. Manapság hetet-havat összehordanak arról, hogy milyen kiváltságokkal rendelkeztek a szocializmusban az ország és a párt vezetői.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külföld

A Kínai Kommunista Párt 8. kongresszusa: a kompromisszumok kongresszusa
A Kínai Kommunista Párt 8. kongresszusára 1956. szeptember 15.-27. között került sor Pekingben. Több, mint 10 millió kommunista nevében 1026 teljes jogú küldött és 107 pótküldött ülésezett. A kongresszus érdekessége, hogy augusztus 29.-szeptember 12. között megtartották a kongresszus zárt ülését is. Mao a zárt ülésen tartott nagy beszédet, a nyilvános ülésen csak a nyitóbeszédet.
[tovább a teljes cikkre]

 
Elmélet

Elméleti sarok: Vigyázat, veszélyes!
Civilszervezet A minap a Nagycsaládosok Egyesülete szervezett tüntetést Budapesten több más civilszervezettel összefogva. Franciaországban az európai alkotmánnyal kapcsolatos népszavazás előkészítésében jelentős szerepük volt a civilszervezeteknek. Számos EU-országban szinte nem is hoznak törvényt a civilek megkérdezése nélkül.
[tovább a teljes cikkre]

 
Vélemény

Levél Mezőcsátról
Tisztelt Szerkesztőség!Nagy tisztelettel kérem, tegyék lehetővé, hogy köszönőlevelem a Magyar Kommunista Munkáspárt lapjában, A Szabadság című lapban megjelenhessen.
[tovább a teljes cikkre]

 

Tételes elszámolást
Ha az ember odafigyel, elejtett szavakból hallhatja a rádió híreiből, vagy a sorok között olvashatja az újságokban, hogy az egykori magyar gyárak, üzemek, vállalatok, színvonalasabb szállodák, a bankok és egyéb pénzintézetek, biztosítók, stb. külföldi tulajdonba kerültek. Vagyis a nemzeti vagyon legértékesebb hányadát részben vagy egészben privatizálták!
[tovább a teljes cikkre]

 

Vendég voltam a KB-ban
Nemrég léptem vissza a pártba, és kértem egyik munkáskollégámat, Gál Ferencet, én is lehessek ott egy központi bizottsági ülésen. Ö tagja a KB-nak. Korán indultunk Budapestre, egy kicsit szétnéztünk a környéken, ami elég vegyes képet mutat.
[tovább a teljes cikkre]

 
Hírek

Csepeli Munkáspárt a világhálón
A csepeli pártszervezetben egyre több jelét tapasztalni a megújulásnak. A csepeli pártvezetés élére tavaly választották meg Kőszeginé Benedek Annát, aki már több alkalommal megmutatta képességeit a parlamenti választásokon.
[tovább a teljes cikkre]

 

Tüntettek a Nagycsaládosok
Az elmúlt szombaton tízezrek vettek részt a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), szakszervezetiek és más civil szervezetek budapesti demonstrációján.
[tovább a teljes cikkre]