Cikkek
 

II. (XVIII.) ÉVFOLYAM 40. SZÁM - 2007. november 8.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Fair play
A fair play nem azt jelenti, hogy bárki belerúghat a gyengébbe. Azt meg főleg nem, hogy követendő példaként bele is kell rúgni. Azt sem jelenti, hogy az erősebb diktálja a demokrácia szabályait. Ez a fajta értelmezés csak nálunk és a hozzánk hasonló, lelkileg sérült, és a kommunista visszarendeződéstől pánikszerűen félő rendszerekben igaz. Angliában azt jelenti, hogy a kisebbe, a gyengébbe, az elesettebbe nem törlik bele a cipőjüket.
[tovább a teljes cikkre]

 
Per

Tovább folytatódik a nemzetközi tiltakozás
Kommunisták brit módra
Nehéz tagokat szervezni a kommunista pártba - mondja a Morning Star munkatársnője. Ördögi körben élünk. Az embereknek semmi másra nem marad idejük, csak a napi robotra. Igaz, hogy bizonyos határok között mindenük megvan. Ki akar itt forradalmat? A választ kérdésünkre hamarosan megkapjuk.
[tovább a teljes cikkre]

 

A szolidaritásért nem jár köszönet
Fontos számunkra, hogy velünk van a magyar kommunisták vezetője - mondta a 2007. évi Brit Kommunista Egyetem megnyitóján Robert Griffits, a Brit Kommunista Párt főtitkára.
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

Sikeres évet zárt Baranya
A Munkáspárt Dél-Dunántúli Regionális Szervezete október 29-én aktívaértekezleten értékelte az éves munkáját. Az aktíván részt vett és felszólalt Vajda János, alelnök.
[tovább a teljes cikkre]

 

Menjünk ki az utcára!
Egész napos programot szervezett a Munkáspárt orosházi szervezete, hogy bemutassa Székely Péternek, az országos elnökség tagjának a választókerület térségét.
[tovább a teljes cikkre]

 

Emlékeztünk mártírjainkra
Idén is megemlékezett a Magyar Kommunista Munkáspárt Nagy-Budapesti Regionális Szervezete az 1956. október 30-án, a budapesti Köztársaság téren, a pártház védelmében elesett és brutálisan legyilkolt, megkínzott védőkről.
[tovább a teljes cikkre]

 

A mártírsírok rendbetétele
Már-már hagyománnyá vált a budapesti és a Pest megyei pártéletben, hogy nagyobb, a Fiumei úti temetőben lévő megemlékezésünk előtt rendbe tesszük, kitakarítjuk a sírok körüli részt.
[tovább a teljes cikkre]

 
Belföld

A Munkáspárt üdvözli a szakszervezetek közös megmozdulását!
A Magyar Kommunista Munkáspárt támogatja a szakszervezetek egységes fellépését, november 10-re meghirdetett demonstrációját a társadalombiztosítási rendszer megvédése érdekében.
[tovább a teljes cikkre]

 

Interjú Tusz Ferenccel, a Kézbesítők Szakszervezetének elnökével
Erős szakszervezetekre van szükség
Tusz Feri igazi munkásember. Több mint 30 éve cipeli a táskát, hidegben, melegben, esőben és hóban. Szakszervezetet szervez, és védi a postások érdekeit, akár a bíróságon, akár az ÁPV székháza előtt. Ismerkedjünk meg vele, és a Kézbesítők Szakszervezetével egy kicsit közelebbről.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külföld

Nyugat-Szahara: harc a függetlenségért
Az idén Róma adott otthont a 33. Nyugat-Szaharai Szolidaritási Konferenciának. Ennek apropója az volt, hogy 2007-ben Olaszország tagja a Biztonsági Tanácsnak. A szolidaritási konferencián a Munkáspárt az idén képviseltette magát először.
[tovább a teljes cikkre]

 

Mit kell tudni a nyugat-szaharai konfliktusról
Marokkó 1976-ban Nyugat-Szahara (Rió de Oro és Saguiet el-Hamra) területének 2/3-át elfoglalta, majd 1979-ben Mauritánia kivonulásakor az ország teljes területét megszállta, emiatt nem lehetett tagja a formálódó Afrikai Unió-nak.
[tovább a teljes cikkre]

 
Kádár János

Kádár és a villanyborotva
1945 májusában kezdtem belügyi szolgálatomat, és 1979 novemberének végéig viseltem az egyenruhát. Dolgoztam a belügy szinte minden területén, kivéve az operatív szerveket. 1965 nyarán helyeztek a BM Kormányőrséghez. A mi feladatunk volt, hogy biztosítsuk a magyar és külföldi vezetők zavartalan munkáját, mozgását, pihenését.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külföld

A Kínai Kommunista Párt 13. kongresszusa: beérett a reform és nyitás politikája
A mába tett rövid kitérő után térjünk vissza a múltba. Kis kalandozásunk nem volt hasztalan, mert a mostani 17. kongresszust megismerve pontosan tudjuk, hogy merre mennek majd a kínai események, s együtt élhetjük a tényleges út izgalmait.
[tovább a teljes cikkre]

 
Elmélet

Elméleti sarok: vigyázat, veszélyes!
Negyedik világháború Amennyiben elfogadjuk, hogy a hidegháború - céljait és eredményét tekintve - egy harmadik világháborúval ért fel, úgy jogosan nevezhetjük az imperialista erők jelenlegi támadását a negyedik világháborúnak.
[tovább a teljes cikkre]

 
Vélemény

Megint vasfüggöny
2007. január elsejétől kitolódik a schengeni határ. Itt rögtön leírok egy gondolatsort, ami nem igazán illeszkedik a cikkhez, de nem hagy nyugodni. Ha a fegyveres testületi hiearchiát figyelembe vesszük, akkor a dobogó csúcsán a katonaság van, mint honvédelem (persze, megtépázva, szétszedve, félve az egységben az erő elvétől), majdnem vele egyenlő szinten van a határőrség, mint határvédelem, és a dobogó alján van (ezzel nem degradálva) a rendőrség, mint polgárvédelem.
[tovább a teljes cikkre]

 

Az értéktöbblet és a tőkés kizsákmányolás
A Közgazdasági Lexikon meghatározása szerint a tőke pénzt szülő pénz. A pénz viszont önmagában nem szül értéktöbbletet, csak ha mozgásban van, mozgásba hozzák, befektetik. A pénzért termelési eszközöket és munkaerőt vásárolnak. A kettő együtt új árut termel, az árut eladják és így válik ismét pénzzé. De már értéktöbblettel tetézve.
[tovább a teljes cikkre]

 
Hírek

Vessenek véget a magyar kommunisták elleni jogi és politikai boszorkányüldözésnek
2007. október 31-én Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke átadta Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a világ számos országa kommunista és munkáspártjának petícióját, amelyben tiltakoznak a párt elleni perrel kapcsolatban
[tovább a teljes cikkre]