Cikkek
 

II. (XVIII.) ÉVFOLYAM 45. SZÁM - 2007. december 13.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Kökény úr új ruhája
Kökény Mihály úr, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke most érezte úgy, hogy egy új öltöny már nem lesz túlságosan nagy családi beruházás, és az MSZP köztudottan erkölcsös köreiben sem kelthet feltűnést. Az új öltöny jól jön. A hatalomban töltött kemény évek szépen gyarapították képviselő urat testben és lélekben egyaránt.
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

A párt újjászervezésének ünnepe
Az idő sürget
Tizennyolc éve, december 17-én alakítottuk újjá pártunkat. Akkor azt hittük, hogy elég lesz elődeink ügyét folytatni. Megvédjük a szocializmus vívmányait, ezzel teljesítjük küldetésünket! Hamarosan kiderült azonban, hogy ennél sokkal nagyobb és bonyolultabb feladat jut osztályrészünkül.
[tovább a teljes cikkre]

 
Belföld

A tőke természete a kapzsiság
A tőke nem azért rossz, mert jó vagy rossz emberek irányítják. A tőke azért rossz, mert a természete ilyen. A tőke lényege, hogy egyre több és több pénzt szerezzen, egyre nagyobb méretekben termelje újra önmagát.
[tovább a teljes cikkre]

 

A gázáremelés a szegényeket sújtja
Jövőre a lakossági gáz ára 5 százalékkal emelkedik, azonban a gázár-támogatásban részesülők nagyobb mértékű drágulást tapasztalhatnak. A gazdasági minisztérium a lépést a folyamatosan emelkedő kőolajár-emelkedéssel indokolja.
[tovább a teljes cikkre]

 

A nyugdíjasokat is becsapják
A Gyurcsány-kormány a nyugdíjasokat tartja politikája legmegbízhatóbb támaszának. Jól ki van ez találva! A nyugdíjasnak bármilyen kicsi is a nyugdíja, de van biztos jövedelme.
[tovább a teljes cikkre]

 

Tudja-e, hogy...
2007. február 15-től háziorvosi és járóbeteg szakellátás esetén alkalmanként vizitdíjat kell fizetni?
[tovább a teljes cikkre]

 

Hadi helyzet a sztrájk körül
A következőkben összefoglaljuk a kialakult sztrájkhelyzetet, a hat nagy szakszervezeti szövetség hétvégéig képviselt álláspontját. A Munkáspárt elnökségének nyilatkozatát a 12. oldalon közöljük
[tovább a teljes cikkre]

 

Az MSZOSZ és az autonómok nem fogadják el a törvényt, de nem támogtják a sztrájkot
Az MSZOSZ december 7-én Szövetségi Tanácsülést tartott. Az MSZOSZ igyekezett meggyőzni a vendégként jelenlévő szocialista párti főnököket, élén Lendvai Ildikó frakcióvezetővel, hogy az MSZP vegye le az egészségbiztosítás témáját a napirendről, induljon párbeszéd, ami az MSZOSZ szerint alapfeltétele a jó egészségbiztosítási törvénynek.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külföld

Mi szeretjük Kubát, a magyar tőkésosztály gyűlöli
Soraya Elena Álvarez Núnez asszony, a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövete december 4-én sajtótájékoztatót tartott. A magyar sajtó - pontosan tudva, hogy főnökeik, a sajtómágnások és a nagy politikai pártok milyen álláspontot foglalnak el - teljesen bojkottálták az eseményt. Ennyit a magyar sajtószabadság illusztrálására.
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

Védnökség a mártírsírok felett
Asztalos János élete
A Munkáspárt Nagy-Budapesti szervezetei védnökséget vállaltak a Fiumei úti sírkertben, a Munkásmozgalmi Panteonnál található mártírsírok gondozása felett. A Szabadság újságban ezen a héten Asztalos János honvéd ezredest mutatjuk be.
[tovább a teljes cikkre]

 
Kádár János

Kádár János és a szovjet hírszerző
Kádár János ismert szovjet felderítőket. Azok közül is, akik a felszabadulás idején harcoltak Magyarországon, s azok közül is, akik 1956-ban tevékenykedtek hazánkban. Ismerte természetesen a Szovjetunió Állambiztonsági Bizottságának, a KGB-nek számos vezetőjét, mindenekelőtt a régi barátot, Jurij Andropovot.
[tovább a teljes cikkre]

 
Elmélet

Elméleti sarok: Vigyázat, veszélyes
Búcsú a múlttól Az 1989-91-es tőkés ellenforradalmak megváltoztatták a nemzetközi kommunista mozgalom harci módszereit. Az egykori szocialista országok pártjainak vezető és kezdeményező szerepe megszűnt. 1990. november 14-15-én a szovjet kommunisták
[tovább a teljes cikkre]

 
Vélemény

Oldaltévesztés
A hallgattassék meg a másik fél is - elv alapján újra és újra szóvá kell "majdnem, hogy az egyetlen", illetve egyáltalán baloldali párt a magyar politikai palettán.
[tovább a teljes cikkre]

 

Diszkriminációval a totális diktatúrába
Az Amerikai Polgárjogi Szövetség hangosan tiltakozott Los Angeles muszlim negyedeinek a feltérképezése miatt, amiről a rendőrség döntött néhány hete.
[tovább a teljes cikkre]

 
Hírek

Álláspontunk
Bush utolsó csatlósai
Kevés undorítóbb és felháborítóbb parlamenti papírt lehet olvasni, mint a Kuba ürügyén közre adott indítvány.
[tovább a teljes cikkre]

 

A Munkáspárt támogatja a szakszervezetek megmozdulásait
A Munkáspárt megítélése szerint nagyon súlyos következményekkel jár, ha a kormány, a kormánypártok a társadalom minden tiltakozása ellenére keresztülerőszakolják a társadalombiztosítás piacosítására vonatkozó törvényt.
[tovább a teljes cikkre]