Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 21. SZÁM - 2008. május 22.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

LÓTI-FUTI MINISZTERELNÖK

Teljesen elkerülte a figyelmemet a hír. Meg­bocsáthatatlan! Gyurcsány mellől hullanak a testőrök, a jó kondiban lévő kormányőrök nem bírják a miniszterelnök iramát. Én meg nem veszem észre. Ő ugyanis fut. Nem a pénze után, abból van bőven, minek strapálja magát. Nem is a népszerűsége után, mert azt már úgysem hozza be
[
tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

„Szabadidő? Az meg mi?” – Fléger Tamást talán ez a kérdés-felelet jellemzi a legjobban. Tőle hitelesen hangzik: „A munkásnak csak az lehet előnyös, ha saját kezében tartja a hatalmat és az elosztási rendszereket.”





 [tovább a teljes cikkre]

 
 
Munkáspárt

A XVIII. kerületi önkormányzat április végi ülésén újra egy sor ingatlan eladásáról döntött. Alighanem a jó munka örömének köszönhetően a szocialista vezetésű képviselőtestület extra-prémiumot szavazott meg Mester László polgármesternek.

[
tovább a teljes cikkre]

 

 

 

Csehország

A 77 ezer párttag képviseletében mintegy 270 küldött vett részt. A kongresszus döntése alapján ismételten a párt elnöke lett az 54 éves jogász, Vojtech Filip, aki a szavazatok mintegy 70 százalékát kapta. A politikai vonal baloldali jellegű korrekcióját sürgető Stanislav Grospic ennek töredékét, 70 szavazatot kapott, a jobboldali revízió programját hirdető Miloslav Ransdorf 22 szavazatot. Az egyetlen női elnökjelöltre, Sona Markovara öten szavaztak. A kongresszus személyi és politikai döntései egyaránt a kompromisszum igényét fejezték ki.
[
tovább a teljes cikkre

 
 
Évforduló


Marosán György 1908-ban született. Kora ifjúságától, 1923-tól aktív tagja az Élelmezési Munkások Országos Szövetségének, ahol hamar magas tisztségeket töltött be. 1927-ben már az MSZDP-ben is dolgozott, küzdött egyrészt az opportunizmus, másrészt a fasizmus ellen. A horthysta hatóságok 1942-ben, a népfront melletti kiállásáért letartóztatták és elítélték.





[tovább a teljes cikkre]

1850-ben és 1851-ben Marx előadássorozatot tartott a közgazdaság­tanról. Nem szívesen szánta rá magát; de miután előzőleg szűk baráti körben néhány előadást tartott, mégis rá tudtuk venni, hogy nagyobb számú hallgatóságnak tartson előadásokat. Ezen a tanfolyamon, amely a legnagyobb élvezetet szerezte mindazoknak, akik oly szerencsések vol­tak, hogy részt vehettek benne, Marx alapvonásaiban már teljesen kifej­tette rendszerét, úgy, ahogyan azt a „Tőké”-ből ismerjük.

tovább a teljes cikkre

 
 
Mozgalom

Kémregényekkel vetekedő élete volt: Indiában született 1912-ben, apja áttért az iszlám hitre, majd a szaúdi király tanácsadója lett. Kim becenevét Kipling hőse, a briteknek kémkedő fiú után kapta, amelyet egész életén át meg is tartott a Harold helyett. A Cambridge-i Egyetem hallgatójaként ismerkedett meg a kommunista eszmékkel, amelyekben mély meggyőződéssel hitt.
[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Vélemény

A hétvégén Societas - Új Mozgalom néven baloldali ifjúsági szervezet alakult. Az ilyesminek akár örülni is lehetne, öntudatos baloldali fiatalok kiutat keresnek. Azonban most nem erről van szó: a Societas nem új szervezet, hanem a Fiatal Baloldal túlélése. Mire kell? Egyszerű: Zuschlag János sikkasztási, korrupciós ügye óta a FIB elnevezés nem éppen szalonképes, no meg az ifjú szocialistákról sem a tisztesség szó ugrik be azonnal.

[
tovább a teljes cikkre

 

 

Hírek

Mintegy 4500 gyereket avattak úttörővé vasárnap a Vörös Téren a kommunista párt kezdeményezésére. A fiatalok Moszkvából és a főváros környékéről jöttek. „Jöttek volna többen is, de egyszerűen nem tudtunk több buszt szervezni” – mondta el Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának (KPRF) elnöke.

 

 


[
tovább a teljes cikkre