Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 25. SZÁM - 2008. június 20.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

OBJEKTÍV FELELŐSÉG

Az ipari forradalom hajnalán a tulajdonos addig dolgoztatta a munkást, amíg jól esett neki, mármint a tulajnak. Idővel rájöttek, hogy ez így nem jó. Na, nem az emberi jogi ráolvasások hozták meg hatásukat, nem! A tőkés nem hülye, rájött, hogy a melós előbb-utóbb beledöglik napi 16-18 óra munkába. Meg aztán idővel a munkásnak is volt egy-két keresetlen szava az ügyhöz. Ekkor született a munkásság nagyszerű követelése a háromszor nyolcról: nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás!

[
tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

– Nagyon régen volt, amikor ipari tanulóként az akkori üzemi DISZ-titkár megkeresett, és megkérdezte: mit szólnék hozzá, ha beütemeznének a pártban tagjelöltnek? Meglepődtem, hiszen alig töltöttem még be a tizenhetedik életévemet. Másnap én kerestem fel a titkárt és közöltem vele, hogy igen, elfogadom a felkérést. Természetes volt, hogy ezt szüleimmel megbeszéltük:

 [tovább a teljes cikkre]

 
 
Munkáspárt

Tanulságos volt a Kőbányán szervezett pártelnöki látogatás. A Munkáspárt helyi KB-képviselőit, Kerezsi Lászlót és Fléger Tamást nem kellett bemutatni Kőbánya polgármesterének, régóta ismerik egymást. Ismerik a kerületben Kajli Bélát is, a budapesti pártszervezet első emberét, aki ugyancsak idevalósi. Verbai Lajos MSZP-s polgármester szívélyesen fogadta a Munkáspárt elnökét.
[
tovább a teljes cikkre]

Thürmer Gyula ferencvárosi látogatását lázas készülődés előzte meg, hiszen csak két héttel korábban derült ki, hogy a helyi polgármester, Gegesy Ferenc hajlandó fogadni a párt képviselőit. A párt elnöke, Kajli Béla budapesti elnök, Fogarasi Zsuzsanna KB-képviselő és Paulik Péter régióelnök ettől függetlenül azzal kellett, hogy szembesüljenek, hogy a szabaddemokrata polgármester nem örült, hogy munkáspártiakkal is tárgyalnia kell.
[tovább a teljes cikkre]
 

 

 

Mozgalom

Thürmer Gyula a hagyományossá vált Munkás Kupa kapcsán június 14-én tett látogatást a térségben. A Munkás Kupát a torna szakavatott rendezője, Csajbók Ferenc vezényelte le. A párt elnöke a nap délelőttjét a sporteseménynek helyet adó Túrkevén töltötte. Programja a foci kupa ünnepélyes megnyitásával kezdődött. Beszédében kiemelte, hogy a sportesemény szponzorainak összefogása jó példája lehet a város boldogulásáért fáradozó helyi közéleti személyiségek, kis- és középvállalkozók együttműködésének.
[
tovább a teljes cikkre

 
 
Vélemény


Minap egy fővárosi piacon jártam, s megdöbbentem. A legtöbb stand pangott, vagy legalábbis mérsékelt volt a forgalmuk, egy helyen viszont tízesével álltak sorba. Kíváncsi lettem: mit adnak itt? Ingyen csülköt? Akciós téliszalámit?

[tovább a teljes cikkre]

 
 
Afganisztán

Ha egy katona, egy ember szolgálata teljesítése közben hal meg, az tragédia. Nem lehet nem együtt érezni az Afganisztánban harminc évesen életét vesztő magyar tűzszerész hozzátartozóival. Békében veszítették el katona fiukat. Békében, mert Magyarország nem visel hadat Afganisztánnal, nem védjük az ősi magyar bérceket a talibok vagy pastuk ellen, mi több, még magyar érdek sincs a szerencsétlen sorsú ázsiai országban.
[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Európai Unió

Kezdjük a lényeggel. Miről szól az Európai Unió vezetőinek tavaly Lisszabonban megkötött alkuja? Tömören: minél kevesebb jog az egyes államoknak, minél több Brüsszelnek. Lenne például elnök, tényleges kormány, felednék a nemzeti gazdaságot és vétójogot, azaz, hogy ha formálisan is, de a legkisebb ország is hasonló „jogokat” élvezzen, mint a legnagyobb.
[
tovább a teljes cikkre

 

 

Évforduló

A párt megalakítása csak az első lépés volt. Magát a pártot meg kellett szervezni. A háború súlyos válságot idézett elő, az emberek elvesztették tartalékaikat. A győztesek mindenben megalázták Magyarországot. Ebben a helyzetben a magyar társadalom percről-percre radikalizálódott. A helyzet kedvező volt a kommunistáknak, a párt megszervezése mégsem volt egyszerű feladat.

[tovább a teljes cikkre

 

 

Mozgalom

A felszabadulás után Magyarországon is megkezdődik a két munkáspárt egyesülésének előkészítése. Korábbi helyzetüknél és ideológiai eltérésüknél fogva jelentős különbség van a két párt között. A szociáldemokrata vezetés bal szárnya (Szakasits, Marosán, Ries) elfogadja az egyesülést, míg a jobb szárny (Kéthly, Szélig, Peyer) továbbra is kitart a kommunistaellenes vonal mellett.
 
[tovább a teljes cikkre

 

 

Hírek

JÚLIUS
A Magyar Kommunista Munkáspárt július 5-én, szombaton rendezi hagyományos megemlékezését a XX. század legkiemelkedőbb magyar államférfiának halála évfordulóján a budapesti Fiumei úti temetőben.

 


[
tovább a teljes cikkre