Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 26. SZÁM - 2008. június 26.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

AZ ÖNREKLÁM HELYE

Megnyugtatom a Balszemmel olvasóit: már nem kell sokáig várniuk. Július ötödikére megjelenik a Balszemmel 3. kötete.
  Minap kedves értékelés kaptam egy balmazújvárosi fiatal lánytól: utálom a politikát, nem is akartam kézbe venni, de amikor beleolvastam, nem tudtam letenni. Arról ír, és úgy ír, ahogyan mi élünk.


[
tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

– Mi hozott a pártba? Mi tart itt?

– Kommunistának neveltek. A meggyőződést, az értékeket és érzelmeket otthonról hoztam. Először a Marxista Ifjúsági Szövetség tagjaként néztem szembe az önzés világával. A pártot később kerestem meg, és sokáig tanulmányoztam.

 [tovább a teljes cikkre]

 
 
Munkáspárt

A győriek nagy rutinnal láttak hozzá a Munkáspárt elnöke látogatásának megszervezéséhez. Sipőcz Sándor megyei elnök nem először vesz rész ilyen programban, de most először kellett szerepet vállalnia Stekovics Ottó térségi KB-képviselőnek. Postásember lévén sokan ismerik Sopronban, de ez a munka azért más.
[
tovább a teljes cikkre]

 

 

Pártélet

Június 21-én az Ilka utcai párthelyiségben több mint másfélszázan gyűltek össze a Magyar Kommunista Munkáspárt fővárosi aktívájára. A hangulat az első perctől kezdve jó volt, a nagyterem pillanatok alatt megtelt.
  Az ülés első számú feladata a tisztújítás volt, a nagy-budapesti régió új elnöke Kajli Béla, a két alelnök Arató István és Fogarasi Zsuzsa lett.

[
tovább a teljes cikkre

 
 
Portré


VÖRÖSKATONA FIA

Gesztesi Ferenc ezekben a napokban ünnepli párttagságának 62. évfordulóját. Mondhatni, otthonról hozta a forradalom, a szocializmus iránti elkötelezettségét. Édesapja 1919-ben a Tanácsköztársaság katonájaként, vöröskatonaként küzdött a külföldi agresszorokkal szemben. Védte a munkáshatalmat, és egyúttal a nemzet függetlenségét.

[tovább a teljes cikkre]

 
 
Vélemény

Gyurcsány Ferenc szerint elsősorban azért kell örülnünk, mert a német multi minket választott a románok és a lengyelek helyett. Össznemzeti siker, hogy mégis jön a tőke Magyarországra. Mindezért a Gyurcsány-kormány az Európai Unióban megengedett maximumot ajánlotta a Mercedesnek: készpénzben, adóengedményben, miegymásban összesen majd 42 milliárd forintot.
[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Ukrajna

Mi, magyar kommunisták végig izgultuk veletek az elmúlt éveket. Debreceni elvtársaink részt vettek az ungvári városi és a kárpátaljai területi pártértekezleten. Ismerünk Titeket, és Ti is ismertek bennünket.
  Nem akarok előre megírt beszédet felolvasni. Azt mondom el, amit most és itt érzek az ukrán kommunisták kongresszusán.
  Elvtársak! Boldog vagyok, hogy kommunisták között lehetek. Kommunisták között, akik becsülik a szocialista múltat, mindazt, amit a Szovjetunió adott, nektek és nekünk.

[
tovább a teljes cikkre

 

 

Évforduló

A párt vezetése tudta, hogy a tömegeket ott kell megnyerni, ahol vannak. Nem a tömegek jönnek a párthoz, hanem a pártnak kell azokba a szervezetekbe bejutni, ahol a tömegek vannak. A párt ezért egyik legfontosabb feladatának a munkástanácsok befolyásolását tartotta.

[tovább a teljes cikkre

 

 

Mozgalom

1956 után a kádári MSZMP a kommunista és szociáldemokrata hagyományok továbbvitelét hirdette. Ugyanakkor nem volt világos, hogy ez mit is jelent. A kádári pártvezetés számos szociáldemokrata személyiségnek adott vezető tisztségeket, köztük Marosán Györgynek, Dabrónaki Gyulának, Nyers Rezsőnek és sok mindenki másnak.
 
[tovább a teljes cikkre

 

 

Hírek

JÚLIUS
A Magyar Kommunista Munkáspárt július 5-én, szombaton 10 órai kezdettel rendezi hagyományos megemlékezését a XX. század legkiemelkedőbb magyar államférfiának halála évfordulóján a budapesti Fiumei úti temetőben.

       A megemlékezésen felszólalnak: Dr. Frankfurter Zsuzsa, Belovitz Károly KB-tagok,          valamint a Szlovák Kommunista Párt küldöttje

       A nagygyűlés szónoka Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista párt elnöke

       A nap során látogatható a Munkásmozgalmi Panteon, a megemlékezést követően idegenvezetővel megtekinthető a Kossuth- és a Deák-mauzóleum

 


[
tovább a teljes cikkre