Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 32. SZÁM - 2008. augusztus 7.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

MIBE KERÜL A TÁVHŐ?

 Na ezt csak azért mondom, mert nálunk a fütyőtyesten jövő meleg drága, nagyon drága. Kétszer annyiba kerül, mint Bécsben. Mindjárt jött a szokásos duma arról, hogy ők ennyivel meg annyival fejlettebbek, és nekünk meg egyébként is nehéz gyerekkorunk volt. Szóval a hőtávszolgáltatás azt értékesíti, amit a hőerőművek megtermelnek. Pár éve Budapesten két nagy erőmű volt, mind a kettő Budapest köztulajdonában. A képlet világos, nem? Ezek az erőművek semmi mást nem fűtenek, csak Budapestet.

[
tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

„Nekünk, kommunistáknak az a feladatunk, hogy felébresszük az embereket. Vegyék észre, hogy az orruknál fogva vezetik őket” – Kiss János, a szarvasi választókerület KB-megbízottja annak idején az MSZMP-ben is megmondta a véleményét, nem hajlandó megalkudni az igazságtalanságokkal ma sem.

 


 [tovább a teljes cikkre]

 
 
Munkáspárt

Farkas Ferenc a párt Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának elnöke. Állandó meghívott az Elnökség ülésein is. Fegyelmezett ember. Ha valamire azt mondja, hogy rendben van, az rendben is van. Helyi pártszerveink, de még az Elnökség is szívesen fogadja ellenőrzéseiket. Mindig segíteni jönnek, és mindig nagy szakmai hozzáértéssel. A párt felsővezetői között élen járt és jár ma is a számítástechnika alkalmazásában.
[
tovább a teljes cikkre]

Piliscsaba nem szegény község. Ott van a Pázmány Péter Katolikus Egyetem monumentális épületegyüttese is – az egyetem gyönyörű, tisztelet ezért az építőinek, s gyalázat, hogy az állam a rendszerváltás után semmibe veszi a felsőoktatást, egyszerű ingatlanspekulációként kezelve a jövő zálogát. Piliscsaba nem Csepel, nem Ózd, ez nem természetes közege a munkásmozgalomnak. Mondhatnánk: így igaz!

[tovább a teljes cikkre]

Göntzöl Gábor 1972. november 3-án született Budapesten. A szocializmusban járt általános iskolába, s gépésztechnikusként végzett – már a kapitalizmusban. Akkoriban csukták be a gyárakat, és kezdték elherdálni a nép vagyonát. Pályakezdő munkanélküliként lépett ki az elrontott magyar életbe. Ma vállalkozóként él Piliscsabán, egy boltot üzemeltet. Egy 3 éves kisfiú és egy 9 hónapos kislány édesapja.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Külpolitika

A tízmilliós lakosú Moszkva önkormányzata, a moszkvai Duma összesen 35 képviselőből áll. Ezzel a meglepő információval kezdte tájékoztatóját az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja Moszkvai Városi Bizottságának másodtitkára, a városi Duma kommunista frakciójának vezetője. Vlagyimir Lakejev pihenni jött Magyarországra, azonban ha már itt volt, egy pillanatig sem merült fel benne, hogy ne találkozzon magyar elvtársaival.

[tovább a teljes cikkre]

A Szír Kommunista Párt, melynek vezetője Wissal Farha Bagdash asszony, az arab világ legerősebb kommunista pártja. A párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése reális, de mégis derűlátó értékelést adott a világhelyzetről. Igen, a kapitalizmus erős, de nem lehet nem látni, hogy például az amerikai ingatlan- és hitelpiac összeomlása világméretekben rengette meg a tőkés világot. A tőkés világ vezető erői kezelik a válságot, de ezért egyre nagyobb árat fizetnek. Az arab olajtermelő országok kizsákmányolása nélkül nem lennének képesek a krízis hatásait enyhíteni.

   [tovább a teljes cikkre]

 

 

Külföld

A kínaiak sokáig nem gondolhattak olimpiára, mivel ennek megrendezéséhez sem anyagi, sem emberi feltételekkel nem rendelkeztek. Később, amikor pénz már lett volna rá, a politikai viszonyok nem engedték. A nyugati világ sokáig haragosan nézett Kínára azért, mert 1989 nyarán Deng Xiaoping nem engedte, hogy az elégedetlen tömegek megmozdulása a szocializmus megdöntésére irányuló ellenforradalom legyen. A lázadókkal szemben fegyverrel léptek fel.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Mao, az úszó

Mao Zedong, a kínai forradalom és a szocialista Kína létrejöttének meghatározó személyisége kiváló úszó volt. Ez már önmagában is érdekes, mivel a kínaiaknál az úszás nem tartozik a kedvelt sportok közé. Mao azonban nem csak szeretett úszni, de politikai téren is kamatoztatta e képességét. Mao többször átúszta a Jangce folyót, de amit 1966 júliusában tett, önmagában is történelmi teljesítmény. Ne feledjük: Mao ekkor 73 éves!
[
tovább a teljes cikkre

 

 

Évforduló

SZÁNDÉK ÉS VALÓSÁG

Kun Béla a már korábban idézett és Bogár Ignáchoz küldött levelében világosan kifejtette, hogy „csak a valóságos és nem csupán látszategység az, amely a proletáriátus felszabadítását szolgálja”. Kun azt is tudta, hogy a helyzet nem egyszerű. „Nem tehetek róla, bizonyos szkepszissel, hitetlenkedéssel nézek az események elé” –írta ugyanott. Március végén azonban már magyarázkodott: „Szálljon magába mindenki most, amikor a proletariátus vezetője és szervezője lett a társadalom szocialista rendjének:


[
tovább a teljes cikkre

 
 
Vélemény

Mindig hódít valamilyen divat. Jókaival szólva politikai divat, bár gyakran másnak tűnik. Egy szó sem igaz abból, amit hangoztatnak, de nem baj. Vannak olyan „értelmiségi” meg egyéb körök, ahol jól jön egy kis hülyeség, a pórnépnek átkódolják, aztán hajrá! Addig sem foglalkoznak mással. Ilyenek az újfeminista, család- és férfiellenes szervezetek, a fürdőfoglalók és egyéb állatfajták által hangoztatott és reklámozott ostobaságok, amelyek bekerültek az emberek tudatába, és megmérgezik az életüket. 
[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Hírek

AUGUSZTUS
A Magyar Kommunista Munkáspárt tisztelettel meghívja Önt és családját augusztus 20-án 11 órára Orosházára, a Kossuth Lajos Közoktatási Intézmény udvarán tartandó alkotmánynapi ünnepségére. A nagygyűlésen felszólal Gál Ferenc megyei elnök, Németh Béla, Orosháza polgármestere, ünnepi köszöntőt Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke mond.

A gyűlés után a békéscsabai Jókai Színház színinövendékeinek előadása következik, majd délután fél egytől ebédre várjuk az ünneplőket.

[
tovább a teljes cikkre