Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 35. SZÁM - 2008. szeptember 04.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Többször elmondtam már, hogy a multik megfojtanak bennünket. Mórahalmon van az ország legelső és máig legnagyobb élelmiszerértékesítő szövetkezete. Csongrádból és a környékről összevásárolják a paradicsomot, a paprikát, az őszibarackot, és sok minden mást. Szépen becsomagolják, és közösen értékesítik. Mi ebben a rossz
[
tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

A mozgalomban mindig az egymás segítése, a gyengébbek felkarolása, a közösen végzett munka nagyobb eredményessége érdekelt – mondja a Munkáspárt újbudai KB-megbízottja. Benyovszky Gábor szerint, ha Magyarország polgárai képesek lesznek az összefogásra, az ország felemelkedik.

  [tovább a teljes cikkre]

 
 
Munkáspárt
Nincs mitől tartani, az emberek szívesen fogadnak bennünket!
– sóhajtott fel megkönnyebbülten Mészáros György, az óbudai régió elnöke, amikor látta, hogy Thürmer Gyulát érdeklődéssel és jó hangulatban fogadták az óbudai piacon, ahol Zádor Péter vezető felügyelő kalauzolta a kis csapatot. Legközelebb is eljövünk! – jegyezte meg a pártelnök viccelődve. Az egyik helyen sült kolbásszal vártak, a másikon pogácsával, már ebédelni sem kell! Az igazi piaci erőpróba azonban délután, a békásmegyeri piacon volt,
[
tovább a teljes cikkre]


A Borbély Lajos Szakmunkásképző és Szakközépiskola meglátogatása jó ötlet volt. Akárhogyan is nézzük, itt képzik a jövő magyar munkásainak egy részét. Csank Csaba igazgató nem titkolta a nehézségeket. A mai helyzetben nem lehet pontosan tudni, hogy milyen szakmákra van szükség. Ráadásul az ide jövő multik nem igényelnek szakmunkásokat, csak betanított munkaerőt. Kevés a pénz. Egyebek között az iskolai sportra sincs pénz. Ráadásul a gyerekek többsége nem hozza magával a sport szeretetét.  

[tovább a teljes cikkre]

1945-ben nem éltem, de szüleimtől és nagyszüleimtől azt tanultam, hogy a nácizmust-fasizmust-hungarizmust vörös zászlók alatt győzték le a szovjet csapatok és a velük szövetséges erők, a partizánok és más jóakaratú emberek. Hálás vagyok nekik, hogy élek! A vörös csillagot viselő szovjet katonának, a partizánnak

[tovább a teljes cikkre]

– 1948-ban kerültem a Lőrinci Téglagyárba. Néhány hónap múlva szakszervezeti ifjúsági titkár lettem, 1948. decemberében pedig tagjelölt – akkor 3 év volt a tagjelöltség időtartama. 1951. április 4-én kaptam meg a párttagsági könyvem. Azóta folyamatosan párttag vagyok. Voltam alapszervezeti titkár, agitációs-propaganda titkár és sok más. 1955-ben a Csepeli Csőgyárból felkerültem munkatársnak a csőgyári pártbizottságba, ahol nagyon sokat tanultam.

[tovább a teljes cikkre]
 

 

Emlékezet

Csak azt nem írta meg az újság, hogy ezen a téren a II. világháborúban a Kispest körzetében folyó harcok során elesett 38 szovjet katona van eltemetve. A háború után síremléket állítottak az elhunytak fölé, a katonák nevével, rendfokozatával, mint ahogy az illik elesett katonák esetében. 1956-ban a síremléket lerombolták.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Évforduló

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság az elmúlt héten ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. A Munkáspárt Elnöksége ebből az alkalomból baráti találkozót szervezett, amelyen részt vett Ham Son Hun, a KNDK magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője és Ho Kwan Ho nagykövetségi tanácsos.

[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Történelem

A fő szervező az ekkor 65 éves Nyers Rezső. Nyers szociáldemokrata. 1968-ban az új gazdasági irányítás egyik meghatározó alakja. Az ilyen reformok lényege az, hogy a kapitalizmus módszereit engedik be a szocialista országokba. Lenin lehetségesnek tartotta őket, de csak kivételes esetekben és ideiglenes jelleggel. Az 1968-as reformot a nyugati tőkés világ lelkesen fogadta, míg a szocialista országok visszafogottan, sőt ellenségesen. Rögtön megértjük az okokat, ha elolvassuk azt, amit Kornai János akadémikus, a rendszerváltás egyik teoretikusa írt a reform küldetéséről.


[
tovább a teljes cikkre

 

 

Aktuális

MEGHÍVÓ

A Baloldali Front – Kommunista Ifjúsági Szövetség
szeretettel vár mindenkit
az idén is megrendezésre kerülő Front Táborba.

Mindenkit szeretettel várunk!

[tovább a teljes cikkre